80s Movies: μια δεκαετία που αγαπάμε να μισούμε

Περίληψη: Λένε ότι αν μπορείτε να θυμηθείτε τη δεκαετία του ‘60, τότε δεν ήσασταν πραγματικά εκεί,...

Λένε ότι αν μπορείτε να θυμηθείτε τη δεκαετία του ‘60, τότε δεν ήσασταν πραγματικά εκεί, και πως αν μπορείτε να θυμηθείτε τη δεκαετία του '80, είναι επειδή τη βιντεοσκοπήσατε! Αναζητώντας εμβληματικά icons της δεκαετίας της βιντεοκασέτας, της πιο παρεξηγημένης ίσως δεκαετίας από αισθητικής και καλλιτεχνικής άποψης, οι εικόνες που άμεσα έρχονται στο μυαλό είναι: βάτες, μακριά μαλλιά και γενικά flashy εικόνες, όπως τα πουκάμισα του Αλ Πατσίνο και οι παγιέτες στο φόρεμα της Μισέλ Φάιφερ στον Σημαδεμένο.Ωστόσο, η δεκαετία είχε πολύ πιο καθοριστική συμβολή στην κουλτούρα μας από ό,τι θα θέλαμε να παραδεχτούμε και αποτέλεσε βέβαια μια εποχή με φρενήρη παραγωγή ανεπανάληπτων και κλασικών πλέον ταινιών, που άλλαξαν για πάντα τη βιομηχανία του θεάματος.

Γιατί οι ‘80s ταινίες μας φαίνονται όλο και καλύτερες με τα χρόνια

Η γενιά των σημερινών 40άρηδων ταυτίστηκε με iconιc ήρωες, όπως ο ΕΤ ο Εξωγήινος (“Phone Home…” αντιλαλούσαν οι γειτονιές) και ο αρχαιολόγος-ίνδαλμα κάθε εφήβου, Indiana Jones (το Αρχαιολογικό του Πανεπιστημίου Αθηνών …έδιωχνε κόσμο εξαιτίας του Χάρισον Φορντ). Για να μη θυμηθούμε το κλάμα που έπεφτε για το ζευγάρι που στοίχειωσε τους παιδικούς μας έρωτες στην Γαλάζια Λίμνη.Διάσημοι σκηνοθέτες έχτισαν την αυτοκρατορία τους, με πρώτο και καλύτερο τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος εδραιώθηκε τη δεκαετία του '80 με ταινίες-σταθμούς για την pop αισθητική μας, αλλά και μεγάλους auteurs, όπως ο Μπράιαν Ντε Πάλμα (Αδιάφθοροι) και ο Μίλος Φόρμαν (Αμαντέους). Και βέβαια μιλάμε για τη δεκαετία που άφησε επικές ατάκες στο συλλογικό ασυνείδητο: "Νobody puts Baby in the corner” ξεστόμιζε ο Πάτρικ Σουέιζι στο Dirty Dancing και τα κορίτσια αναστέναζαν! Ενώ για τους πιο intellectuals της παρέας, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έγινε ο καθηγητής πρότυπο κάθε εφήβου στον Κύκλο των Χαμένων Ποιητών, όταν οι μαθητές του αναφωνούσαν "Oh Captain! My Captain!".

Τα comeback

Ξαφνικά, τα 80s remakes είναι παντού! Το Ghostbusters, μία από τις πιο επιτυχημένες κωμωδίες της δεκαετίας του '80 (και υπήρχαν πολλές κωμωδίες), επανήλθε στις αίθουσες με γυναικείο καστ, για να μη ανοίξουμε «κουβέντες» για το έπος που ονομάζεται Star Wars και μας πάρει η νύχτα γράφοντας… Εμείς περιμένουμε πλέον το reboot της επικής τριλογίας του Back to the Future, για να μπούμε στο μαγικό αυτοκίνητο-χρονομηχανή του Δρ Έμετ και να επιστρέψουμε στη δεκαετία που μας έμαθε να τρώμε ποπ-κορν μπροστά από μια οθόνη.