Παγκόσμια Ημέρα ΓυΝΑΙκας: Ας γνωρίσουμε την OrangeTeam

Περίληψη: Κάθε Παρασκευή του Μαρτίου γιορτάζουμε τις γυΝΑΙκες της OrangeTeam κι όλα εκείνα τα ΝΑΙ τους που μας κάνουν να θέλουμε να συνεχίσουμε να δίνουμε χαρά.

Για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της ΓυΝΑΙκας, κάθε Παρασκευή του Μαρτίου γιορτάζουμε και γνωρίζουμε τις γυΝΑΙκες της πορτοκαλί ομάδας!

Αθηνά Αλεξοπούλου, SAP Support Specialist του Public Group

Πρώτη μας καλεσμένη η Αθηνά Αλεξοπούλου, με 12 χρόνια πορείας στο Public Group.

Η Αθηνά Αλεξοπούλου είναι μία ιστορία προσωπικής ανάπτυξης και ανέλιξης μέσα στο Public Group. Το δικό της επαγγελματικό ταξίδι στα Public ξεκίνησε το 2012, όπου άρχισε να εργάζεται ως ταμίας. Η εξέλιξή της σε αυτά τα 12 χρόνια, περιλαμβάνει ρόλους όπως Cashier Supervisor και Store Operations Manager, καταλήγοντας στον τρέχοντα ρόλο της ως SAP Support Specialist.

«Η εταιρεία προσφέρει ίσες ευκαιρίες εξέλιξης και δημιουργεί ένα κλίμα συνεργασίας και σεβασμού, που επιτρέπει σε όλα τα άτομα να αναδεικνύουν τις ικανότητές τους ανεξαρτήτως φύλου. Τρανό παράδειγμα το τμήμα που ανήκω, το οποίο απαρτίζεται από 90% γυναίκες παρόλο που παραδοσιακά το ΙΤ έχει μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών!»

Η ίδια αγαπά το διάβασμα και στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με το χειροποίητο κόσμημα. Μπορεί το πρωινό καφεδάκι να είναι απαραίτητο για το ξεκίνημα της ημέρας, το ευχάριστο κλίμα στην ομάδα της είναι όμως αυτό που της δίνει χαρά κάθε μέρα!

Εξάλλου, στην έως τώρα πορεία της στο Public Group, της δόθηκε η δυνατότητα να συνεργαστεί και να ενταχθεί σε πολλές και διαφορετικές ομάδες, γνωρίζοντας νέους ανθρώπους και δημιουργώντας ουσιαστικές συναδελφικές και φιλικές σχέσεις.

Νάνσυ Κακκάση, Accounting and Consolidation Manager του Public Group

Δεύτερη καλεσμένη μας η Νάνσυ Κακκάση, με πορεία 16 χρόνων στο Public Group, όπου το 51% του συνόλου των εργαζομένων είναι γυναίκες.

Η Νάνσυ Κακκάση είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, με τη θετικότητα και την αισιοδοξία που έχουν όλοι εκείνοι που επικοινωνούν χαρά με το χαμόγελό τους. Επιπλέον, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη του χρηματοοικονομικού τμήματός μας με πορεία που μετρά ήδη 16 χρόνια. Τη γνωρίσαμε όταν έγινε η ενοποίηση των Public με τα Media Markt, στην οποία έως το 2020 θέσεις όπως Team Leader του Back Office και άλλες ακόμη στο κεντρικό Λογιστήριο. Μετά την συγχώνευση των εταιρειών, συμμετείχε δυναμικά σε διάφορα project, ενώ εργάστηκε στην ομάδα τραπεζών και ήταν για δύο χρόνια Supervisor για τα τμήματα Stores Accounting and Services. Από τα αρχές του χρόνου, έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην ομάδα οικονομικών καταστάσεων ως Accounting and Consolidation Manager, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με την ομάδα Stores Accounting καθώς το δίκτυο αποτελεί σημαντικό τομέα της εταιρείας.

Η προσωπική της εξέλιξη της δίνει χαρά και κάθε βήμα την φέρνει πιο κοντά στους στόχους της. Της αρέσει πολύ να την καλημερίζουν με χαμόγελο αλλά και να λαμβάνει μέρος σε δράσεις με κοινωνικό χαρακτήρα, όπως εκείνη τη φορά που είχε οργανωθεί από το Τμήμα Οικονομικών ο καθαρισμός της παραλίας στη Χαμολιά και η ομάδα κατάφερε όχι μόνο να ολοκληρώσει τη δράση με επιτυχία, αλλά και να αποκτήσει ακόμη πιο ισχυρούς δεσμούς μέσα από στιγμές χαράς και αλληλεγγύης. Απολαμβάνει τη δύναμη της ομάδας της, την όμορφη, παραγωγική συνεργασία που προκύπτει από τον κοινό τους προσανατολισμό, την προθυμία τους, αλλά και τη χαρά που μοιράζονται μεταξύ τους.

«Νιώθω υπερήφανη που βρίσκομαι σε ένα περιβάλλον που προασπίζει την ισότητα, εφαρμόζει πολιτικές κατά της Βίας & της Παρενόχλησης στον χώρο εργασίας και παρέχει 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή Συμβουλευτικής Υποστήριξης σε κάθε εργαζόμενο.»

Είναι ένας φωτεινός άνθρωπος που θέλει να τα βλέπει όλα με αισιοδοξία και θετικότητα. Περνά ώρες με την κόρη της Καλλιρόη και δεν μπορεί ούτε καν να φανταστεί πια μια ζωής χωρίς εκείνη. Για τη Νάνσυ έχουν σημασία όλες οι μικρές στιγμές χαράς της ζωής και παίρνει δύναμη από τη συνεργασία με ανθρώπους που έχουν ευχάριστη διάθεση και ανοιχτή καρδιά.

Τελευταία, διάβασε το αστυνομικό μυθιστόρημα «Ο Ιεροκύρηκας» της Camilla Lackberg, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, φουλ στο σασπένς και τους δυνατούς χαρακτήρες, όπως εκείνη. Έχει και αυτήν την περιπετειώδη πλευρά στον χαρακτήρα της η Νάνσυ, όπως κάθε γυναίκα που απολαμβάνει να ζει την πολυδιάστατη καθημερινότητά της και λατρεύει να συλλέγει εμπειρίες.

Έφη Σκουφά, Product Manager International Books του Public Group

Όπως κάθε Παρασκευή του Μαρτίου, έτσι και σήμερα γιορτάζουμε τις γυναίκες της Orange Team! Σήμερα, γιορτάζουμε μαζί με την Έφη Σκουφά και μαθαίνουμε τη δική της ιστορία!

Μέσα σε κάθε γυΝΑΙκα δεν υπάρχει ένα μόνο ΝΑΙ, αλλά πολλά και είναι όλα εκείνα που γεμίζουν την ψυχή της, απογειώνουν το μυαλό της, ορίζουν τις επιθυμίες της, δημιουργούν τα όνειρα και θέτουν τους στόχους της. Δυναμικές, συναρπαστικές και υπέροχες! Ναι σε κάθε ΝΑΙ τους, λοιπόν!

Η Έφη Σκουφά αναμφισβήτητα λατρεύει τα βιβλία. Θα μπορούσε να ζει μέσα σε μια βιβλιοθήκη, να ξεκουράζεται ανάμεσα σε ράφια βιβλίων και να μιλάει με ατάκες από διηγήματα. Ξεκίνησε τη διαδρομή της στην εταιρία πριν από 11 χρόνια ως Σύμβουλος Πωλήσεων στο τμήμα του βιβλίου και στη συνέχεια ανέλαβε υπεύθυνη βιβλίου (μα, τι άλλο θα μπορούσε;) στο κατάστημα του Συντάγματος. Πλέον, είναι στο Εμπορικό Τμήμα του βιβλίου, χαρούμενη που εξελίσσεται εκεί που η καρδιά της είναι γεμάτη και το μυαλό της μπορεί να κάνει τα δικά του υπέροχα ταξίδια: «το αντικείμενο της δουλειάς μου, καθώς και η αγάπη μου για το βιβλίο, προϋπήρχαν της επαγγελματικής μου ενασχόλησης. Το “deep dive” στην κατηγορία, όμως, με βοήθησε να μάθω ακόμη περισσότερα για τον κόσμο του βιβλίου, πράγματα που δεν μπορούσα καν να φανταστώ».

Η Έφη απολαμβάνει την εργασία της κοντά μας. Της αρέσει που υπάρχει διάδραση ανάμεσα στους συναδέλφους, δημιουργικότητα και δυνατότητα εξέλιξης στην επαγγελματική της πορεία. Αυτό όμως που απολαμβάνει περισσότερο, είναι ότι βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που προάγει την ισότητα και προστατεύει τη διαφορετικότητα. Μέσα στην πορεία των χρόνων που είναι μέλος της Orange Team έχει ενισχυθεί η πεποίθησή της ότι οι γυναίκες έχουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία και την καινοτομία σε κάθε τομέα. «Είναι πολύ σημαντικό ότι οι απόψεις μου ακούγονται πάντα και είναι σεβαστές από όλους.»

Η Έφη εκτός από την εργασία της που τη γεμίζει χαρά και με ευσεβή πόθο να πετύχει το περίφημο “work-life balance”, έχει επιδοθεί σε μια σειρά από δημιουργικές ενασχολήσεις που της δημιουργούν πλούσια ερεθίσματα και την ενεργοποιούν ως προσωπικότητα, όπως το θέατρο και την υποκριτική, τον χορό και τη γλυπτική. Ζώντας μια ενδιαφέρουσα ζωή με πολλά ΝΑΙ και μοναδικές στιγμές, έχει καταλήξει πως δύσκολα θα ζούσε χωρίς τα βιβλία, την τέχνη, τη φαντασία, το χιούμορ και τη μόδα που είναι εξάλλου κάτι που τη βοηθάει να εκφράζει απόλυτα όλα εκείνα που έχει μέσα της και αντανακλώνται στο περιβάλλον της με τον πιο εύστοχο τρόπο.

Κάποια μέρα φεύγοντας από το μαγαζί και πηγαίνοντας προς το μετρό, μια κυρία έτρεξε να την προλάβει για να την ευχαριστήσει για δύο βιβλία που της είχε προτείνει να πάρει δώρο σε μια φίλη της που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Αυτή είναι μια όμορφη ιστορία που της αρέσει να αφηγείται, μια μοναδική στιγμή που μας αποκαλύπτει πολλά για τα υπέροχα που συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας.

Ιωάννα Κωτούλα - Store Operation Manager του Public The Mall Athens

Και αυτή την Παρασκευή έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα ακόμα μέλος της OrangeTeam. Την Ιωάννα Κωτούλα θα τη συναντήσεις στο κατάστημα Public στο εμπορικό κέντρο Mall Αμαρουσίου. Συνήθως στο τμήμα με τα βιβλία - καθότι γνήσια βιβλιοφάγος -, ωστόσο, ως Store Operation Manager η Ιωάννα είναι πανταχού παρούσα! Η Ιωάννα Κωτούλα είναι από τις γυναίκες που σε κερδίζουν με την πραότητα και την ηρεμία της, που όμως δεν επισκιάζει τη δύναμη του χαρακτήρα τους. Τα αγαπημένα της πρόσωπα είναι ό,τι πιο σημαντικό για εκείνη, ωστόσο αυτό που κάνει την κάθε μέρα στη δουλειά της ξεχωριστή, είναι - όπως μας είπε - το κλίμα εμπιστοσύνης, σεβασμού και ομαδικότητας, που μοιράζεται με όλους τους συναδέλφους της.

Αν τη ρωτήσεις, η εξέλιξή της μέσα στην εταιρεία έχει να κάνει πολύ με τις ισότιμες ευκαιρίες και δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρουν τα Public, ειδικά για τις γυναίκες εργαζόμενες. «Τα Public είναι ένα υποστηρικτικό περιβάλλον εργασίας που προσφέρει δυνατότητες ανάπτυξης και εξέλιξης και δίνει ίσες ευκαιρίες στους ανθρώπους του. Χαίρομαι κάθε φορά που βλέπω συναδέλφους –κυρίως εκείνους που ξεκίνησαν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα μαζί μας – στην πορεία των χρόνων να εξελίσσονται, να δυναμώνουν και να διεκδικούν θέσεις ευθύνης εντός του οργανισμού μας.»

Women's Day_Ioanna_01

Μια τέτοια ιστορία διαρκούς εξέλιξης είναι και η δική της. Ξεκίνησε ως γραμματέας στον όμιλο τον Μάρτιο του 1999 και από τότε μέχρι σήμερα, έχει περάσει από διαφορετικές θέσεις ευθύνης. Σήμερα κατέχει τη θέση της Store Operation Manager στο κατάστημα Public, στο εμπορικό κέντρο Mall Αμαρουσίου. Παράλληλα με τις προκλήσεις της δουλειάς της όμως, δεν χάνει ευκαιρία για νέες γνώσεις και προσωπική ανάπτυξη. Έχει παρακολουθήσει προγράμματα coaching, αναγνωρισμένα από τον παγκόσμιο οργανισμό ICF, είναι κάτοχος διπλώματος Team Coaching and Leadership, καθώς είναι Certified Practitioner στις κατηγορίες Transformational Coaching και Parent Coaching.

Η αγάπη της για την αυτογνωσία και την προσωπική εξέλιξη, φαίνεται και από το βιβλίο που ξεχώρισε μέσα από τη συλλογή του Public. Αυτό είναι «Ο Εαυτός μας και ο Άλλος» του Μητροπολίτη Αντωνίου του Σουρόζ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πορφύρα.

Μαρία-Στεφανία Κατσιάπη, Director of Legal Services GR & CY

Και την τελευταία Παρασκευή του Μαρτίου λέμε ένα μεγάλο ΝΑΙ! Αυτό το μήνα, κάθε Παρασκευή γιορτάζουμε τις γυΝΑΙκες της #OrangeTeam κι όλα εκείνα τα ΝΑΙ τους, που μας κάνουν να θέλουμε να συνεχίσουμε να δίνουμε χαρά! Τελευταία καλεσμένη της στήλης μας η Μαρία-Στεφανία Κατσιάπη.

Από μικρή η Μαρία-Στεφανία Κατσιάπη φανταζόταν τον εαυτό της στο Ευρωκοινοβούλιο. Και από εκεί ίσως εμπνέεται τα formal looks της, τα οποία συνήθως συνοδεύουν τις εμφανίσεις της στην εταιρεία! Πίσω όμως από την αυστηρή επαγγελματική της εμφάνιση, η ίδια «λιώνει» για την αγκαλιά της κόρης της – και για ένα κομμάτι καλή σοκολάτα!

Όταν το 2019 ανέλαβε τη θέση της Director of Legal Services της νέας τότε εταιρείας, Public Group, ανέλαβε και την πρόκληση να χτίσει τη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών για το retail από το μηδέν. Μια πρόκληση που χρειάστηκε «υπερεντατική προσωπική δουλειά, απόλυτη εμπιστοσύνη και στήριξη από τη Διοίκηση». Σήμερα, η ίδια είναι επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών στην Ελλάδα και την Κύπρο και έχει γύρω της μια βραβευμένη ομάδα από συναδέλφους για τους οποίους νιώθει καθημερινά ευγνωμοσύνη. Μάλιστα η ομάδα της πρόσφατα απέσπασε το χρυσό βραβείο στα Business Law Awards 2024, στην κατηγορία In-House Retail & Consumer Team.

Ξέρει πολύ καλά πως η δουλειά της είναι ένας μαραθώνιος και σίγουρα όχι ένα σπριντ. Και αυτό γιατί η καθημερινή και συνεχής υποστήριξη όλων των τμημάτων της εταιρείας και η παροχή υψηλού επιπέδου νομικών υπηρεσιών είναι ένα αίτημα διαρκείας. Παρά τις πολλές υποχρεώσεις της όμως, πάντα βρίσκει χρόνο για διάβασμα ή για κάποιο audiobook, όπως αυτό που «διαβάζει» αυτήν την περίοδο: «Η καταπληκτική Μαμά Καλλιεργεί στο Παιδί Συναισθηματική Νοημοσύνη» της Δρ. Λίζας Βάρβογλη.

Για την Μαρία οι λέξεις Καινοτομία-Ευκαιρία-Οικογένεια είναι λέξεις συνώνυμες με τα Public. Η ίδια ξεχωρίζει ιδιαίτερα τους υψηλούς στόχους που θέτει η εταιρεία όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας και τα ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα ανάπτυξης που παρέχει, όπως το customized MBA που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει η ίδια σε συνεργασία με το ALBA Graduate Business School. Παράλληλα, νιώθει πως κινείται καθημερινά σε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη, με μοναδικό κριτήριο τις ικανότητες και το ταλέντο ανεξαρτήτως φύλου: «Δεν υπάρχουν διακρίσεις, τα στερεότυπα δεν έχουν χώρο και, φυσικά, υπάρχει καθολική κουλτούρα ίσων ευκαιριών.»