Αγοράζοντας την πρώτη φωτογραφική μηχανή: τι να προσέξετε

Περίληψη: Αφού έχεις κάνει τα πρώτα σου βήματα με το smartphone ή την απλή compact φωτογραφική...

Αφού έχεις κάνει τα πρώτα σου βήματα με το smartphone ή την απλή compact φωτογραφική μηχανή και έχεις ενθουσιαστεί με τη φωτογραφία, πολύ πιθανόν να θελήσεις να ασχοληθείς πιο δημιουργικά με την εικόνα. Οπότε φθάνει η μεγάλη στιγμή να αγοράσεις την πρώτη σου σοβαρή μηχανή, με εναλλάξιμους φακούς. Αν, όπως οι πιο πολλοί πρωτόπειροι, χαθείς ανάμεσα στις πολλές επιλογές μηχανών ή στο πλήθος των τεχνικών όρων, μην ανησυχείς... εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε στην επιλογή σου!

DSLR ή Mirrorless;

Προσπαθείς να κάνεις το επόμενο βήμα αλλά δεν ξέρεις ποια από τις δύο κατηγορίες να προτιμήσεις. Για την επιλογή της πρώτη φωτογραφικής μηχανής, θα πρέπει να συγκρίνεις τα πλεονεκτήματά τους και να βρεις ποια ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου. Τόσο οι mirrorless όσο και οι DSLR είναι μηχανές με φακούς και εξαρτήματα που προσαρμόζονται αναλόγως με τις φωτογραφικές λήψεις στις οποίες θα τις αξιοποιήσεις. Οι DSLR αποτελούν ακόμα την πρώτη επιλογή των ενθουσιωδών φωτογράφων χάρη στο πενταπρισματικό σκόπευτρο που δίνει με ακρίβεια το κάδρο σε πραγματικό χρόνο χωρίς υστέρηση. Επίσης, για τις DSLR προσφέρονται άπειρα αξεσουάρ και φακοί, αρκετοί από τους οποίους είναι σε πολύ προσιτή τιμή. Από την άλλη, βασικό πλεονέκτημα των CSC ή mirrorless είναι το μικρότερο μέγεθος και η φορητότητα. Παρά το μικρό τους μέγεθος, μέσα σε λίγα μόνο χρόνια από το πρώτο λανσάρισμα τους, έχουν ανεβάσει αρκετά ψηλά τις επιδόσεις τους και διατηρούν τις αρετές των manual χειρισμών που συναντάμε και στις DSLR. Για παράδειγμα, η Canon EOS 1200D και η 1300D είναι από τις μηχανές που στοχεύουν στον φωτογράφο που κάνει τα πρώτα του βήματα στις DSLR, ενώ η Canon EOS M10 είναι μια καλή πρόταση στις mirrorless. [gallery link="none" columns="2" size="full" ids="48760,48775"]

Tip

Με ίδιο μέγεθος αισθητήρα και ίδια ανάλυση έχουμε -- θεωρητικά τουλάχιστον -- ίδιες επιδόσεις από DSLR και mirrorless. Aυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος σκόπευσης και η αίσθηση των χειρισμών.

Πόσα Megapixel;

Άσε τις εταιρείες να επιδίδονται στον πόλεμο των megapixel και μην εντυπωσιάζεσαι από τα υψηλά νούμερα. Στην πραγματικότητα, οι μηχανές με λιγότερα megapixel υπερτερούν γιατί τότε τα pixel σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και άρα καλύτερη φωτοσυλλεκτική ικανότητα και παραδίδουν καλύτερη ποιότητα εικόνας ειδικά όσον αφοθρά το θόρυβο και τη δυναμική περιοχή. H ανάλυση ακόμα και των 12 Μegapixel από σύγχρονες μηχανές DSLR και mirrorless επαρκεί για εκτύπωση διαστάσεων 30x45cm. Ρίχνοντας μια ματιά στη μεγάλη γκάμα προϊόντων φωτογραφίας του Public, θα διαπιστώσεις κι εσύ τις διαφορές.

Αξεσουάρ

Το πρώτο πράγμα που θα δείς πως είναι απαραίτητο, είναι ένα ποιοτικό τρίποδο, όπως το Manfrotto Compact για μεγαλύτερη φορητότητα, ή το Hama Star για πλήρες ύψος. Δεύτερο απαραίτητο αξεσουάρ, το φίλτρο είναι από τα πράγματα που θα πρέπει να υπάρχει -- και σε ποσότητα -- στην τσάντα σου. Ένα απλό φίλτρο UV "κόβει" τις υπεριώδεις αλλά και προστατεύει το φακό από σκόνη και γρατζουνιές, ενώ ένα φίλτρο κυκλικής πόλωσης είναι εκ των ουκ άνευ, για να "αφαιρούμε" τις ανεπιθύμητες αντανακλάσεις από γυάλινες (και όχι μόνο) επιφάνειες. [gallery link="none" size="full" ids="48761,48762,48763"] Τρίτο και εξ ίσου απαραίτητο αξεσουάρ, η τσάντα μεταφοράς, για να μπορείς να έχεις τη DSLR σου ασφαλή και φορητή. Ρίξε μια ματιά στην Esperanza για αρχή, ή στην Riva για περισσότερες θέσεις, αλλά και στις Vanguard και Manfrotto αν θέλεις κάτι μεγαλύτερο. Τέλος, κάτι πάντα καλό να υπάρχει, είναι καθαριστικά μαντηλάκια για τον φακό (ή και τα φίλτρα) της μηχανής, μιας και η σκόνη είναι αναπόφευκτη.

Tips

  • Μεγάλη σημασία στις επιδόσεις έχει το μέγεθος του αισθητήρα, που αναφέρεται και ως φορμά. Όσο μεγαλύτερο το φορμά τόσο καλύτερες είναι οι επιδόσεις αλλά αυξάνεται το μέγεθος της μηχανής και χρειάζεται τους κατάλληλους φακούς. Τα βασικά φορμά DSLR/mirrorless μηχανών είναι full frame (επιφάνεια αισθητήρα 24x36mm), ΑPS-C (15,6x23,7mm) και Micro 4/3 (17,3x13mm)
  • Αρκετά σώματα μηχανών διαθέτουν σταθεροποίηση μέσω ειδικού μηχανισμού στον αισθητήρα. Προτίμησέ τα! Διαφορετικά συνδύασε τη μηχανή σου με φακό που διαθέτει stabilizer
  • Οι σπαστές (αρθρωτές) οθόνες επιτρέπουν να καδράρουμε υπό γωνία σε περίεργα μέρη ή από ψηλά.
  • Με τις οθόνες αφής είναι πιο εύκολο να προσαρμοστείς στον χειρισμό της μηχανής σου, αν η μόνη εμπειρία που έχεις είναι η φωτογράφηση με το κινητό