Άλλα κόλπα στο Google Maps!

Περίληψη: Κάποτε είχαμε πλοηγούς, navigators, GPS, ή όπως αλλιώς ο καθένας το έλεγε. Ξεχωριστές συσκευές για...

Κάποτε είχαμε πλοηγούς, navigators, GPS, ή όπως αλλιώς ο καθένας το έλεγε. Ξεχωριστές συσκευές για το αυτοκίνητο, με δέκτη GPS, οι οποίοι κόστιζαν και ακόμη περισσότερο κόστιζαν οι ενημερώσεις για τους χάρτες και τις διαδρομές από τις εταιρίες που τα κυκλοφορούσαν. Μετά ήρθε η Google και, εν μία νυκτί, με μια κίνηση-ματ, έβγαλε έξω από την αγορά όλα τα GPS. Πλέον είναι ελάχιστοι αυτοί που ακόμη χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές. Η Google σε πηγαίνει όπου θες, σου δείχνει την κίνηση στους δρόμους, έχει όλες τις ρυθμίσεις που θες, και μάλιστα μπορείς να δεις τις διαδρομές από κάποιον υπολογιστή και μετά να τις "στείλεις" στο smartphone. Η Google, όμως, έχει βάλει και άλλες λειτουργίες στο Maps, οι οποίες το κάνουν ακόμη πιο χρήσιμο! Ας δούμε μερικές από αυτές!

Offline Maps

Υπάρχουν φορές που βρίσκεσαι σε κάποιο μέρος, στο οποίο το σήμα του κινητού είναι ανύπαρκτο. Ακόμη χειρότερα, μπορεί να θες να επιστρέψεις από κάποιο τέτοιο μέρος. Για να μη βρεθείς χαμένος στα όρη και στα βουνά, μπορείς να πατήσεις το "Offline" στο Maps και να το βάλεις να κατεβάσει από πριν τους χάρτες για τις περιοχές που σε ενδιαφέρουν, ώστε να τους έχεις διαθέσιμους, ακόμη κι αν το σήμα δεν υπάρχει. Προφανώς, αν δεν έχεις internet στο κινητό, δεν πρόκειται να έχεις ενημερώσεις για την κίνηση στους δρόμους, αλλά από την άλλη, δρόμος σε σημείο που δεν υπάρχει σήμα, δε θα έχει και... μποτιλιάρισμα!

Μαγαζιά

Ένα από τα πολύ χρήσιμα χαρακτηριστικά είναι αυτό που σου δείχνει τι υπάρχει στη διαδρομή σου, από άποψης μαγαζιών, καφέ, σουπερμάρκετ, βενζινάδικων ή εστιατορίων, όπου μπορείς να σταματήσεις για ανεφοδιασμό και ξεκούραση. Ενώ βρίσκεσαι σε λειτουργία πλοήγησης, απλά πάτα το εικονίδιο αναζήτησης και θα δεις να ξεπετάγονται οι κατηγορίες. Διάλεξε αυτήν που σε ενδιαφέρει, και το Maps θα σου δείξει που βρίσκεται το κοντινότερο, πως θα πας και πόση ώρα θα σου πάρει η παράκαμψη!

Zoom

Είναι απλούστατη λειτουργία, κι όμως, πολλοί δεν τη γνωρίζουν καν. Απλά κάνεις διπλό tap με το δάκτυλό σου, κρατώντας το πατημένο στο δεύτερο. Έπειτα, με πάνω ή κάτω μπορείς να κάνεις zoom in και zoom out, απλά και εύκολα. Για να μην χρειάζεσαι δύο χέρια για να κρατάς το κινητό, ή να πρέπει να προσπαθήσεις για να κάνεις το κλασσικό "τσίμπημα" της οθόνης, απλά κάνε... tap and hold!

Βαφτίσια

Στο Maps μπορείς να έχεις τα δικά σου αγαπημένα μέρη, για να τα βρίσκεις πιο εύκολα. Το ξέρεις, όμως, πως μπορείς να τους δώσεις ονόματα; Απλά ψάξε για το μέρος που θες στο χάρτη, μια διεύθυνση ή ένα pin, έπειτα πάτα στο κάτω μέρος για να ανέβει η "κάρτα" της τοποθεσίας, επέλεξε "Label" και γράψε ό,τι θες εκεί. Μάλιστα, το όνομα που θα δώσεις, συνδέεται με το Maps του λογαριασμού σου στη Google, και έτσι τα ονόματα θα εμφανίζονται σε όλες σου τις συσκευές.

Γύρνα πίσω

Μπορείς να βάλεις ένα Widget στο desktop του smartphone σου, το οποίο θα είναι shortcut για να ανοίγει την πλοήγηση με προορισμό το... σπίτι σου! Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ανοίξεις την οθόνη επιλογής widget, να βρεις τα shortcuts του Maps και να επιλέξεις το Directions. Μόλις τοποθετήσεις το widget, το Maps θα σου ζητήσει να βάλεις τον προορισμό και το μεταφορικό μέσο καθώς και κάποιες άλλες επιλογές. Αν βάλεις το σπίτι σου ως προορισμό, θα έχεις επιτόπου ένα shortcut για να γυρίσεις πίσω!

Τράφικ

Όταν ετοιμάζεις κάποια διαδρομή, το Google Maps σου δείχνει την κίνηση που έχουν οι δρόμοι τη στιγμή που κοιτάς. Αν όμως δεν πρόκειται να ξεκινήσεις εκείνη τη στιγμή αλλά αργότερα, οι πληροφορίες αυτές σου είναι άχρηστες. Όμως, το Maps μπορεί να κάνει εκτίμηση για την κίνηση των δρόμων όποια στιγμή θες. Απλά πάτα στο "Leave now", επέλεξε το "Depart at" και βάλε την ώρα και τη μέρα που θα ταξιδέψεις. Το Maps θα κάνει μια ρεαλιστική εκτίμηση της κίνησης, ώστε να έχεις καλύτερες επιλογές για τη διαδρομή σου.