Αναγνώριση προσώπου: πέρα από την Apple...

Περίληψη: Σε τρεις ημέρες, θα κυκλοφορήσει επίσημα το ολοκαίνουριο iPhone X. Όλος ο κόσμος περιμένει να...

Σε τρεις ημέρες, θα κυκλοφορήσει επίσημα το ολοκαίνουριο iPhone X. Όλος ο κόσμος περιμένει να δει από κοντά το νέο μοντέλο. Η νέα "ικανότητα" που φέρνει το κορυφαίο μοντέλο της Apple, όμως, και η οποία έχει συναρπάξει -- αλλά και διχάσει -- τους χρήστες, είναι το Face ID. Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε την επιχειρηματολογία σχετικά με το Face ID. Απλά θα αναφέρουμε πως ήδη έχει γίνει το κεντρικό αντικείμενο συζήτησης σε ολόκληρο το χώρο των smartphones και, προφανώς, όλοι οι άλλοι κατασκευαστές τέτοιων συσκευών -- και όχι μόνο -- το θέλουν. Η αναγνώριση προσώπου της Apple, βέβαια, χρησιμοποιεί ειδικά εξαρτήματα, κάμερα υπερύθρων με δυνατότητα ανίχνευσης βάθους, υπέρυθρο dot projector και flood illuminator, ενώ και οι αλγόριθμοι πίσω από το hardware είναι ιδιαιτέρως εξελιγμένοι. Όλα αυτά είναι, σίγουρα 100% πατενταρισμένα και ομοίως σίγουρο είναι το ότι η Apple δεν πρόκειται να δώσει άδειες για αυτές τις τεχνολογίες σε κανέναν.

FaceTec επί σκηνής

Όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές, λοιπόν, ξεκίνησαν να ψάχνουν μανιωδώς για άλλες εταιρίες, start-ups ή εργαστήρια, τα οποία ασχολούνται με την αναγνώριση προσώπου. Προφανώς, και όσοι όντως ασχολούνται, είδαν τη χρυσή ευκαιρία να βγούν από την αφάνεια και, γιατί όχι, να πάρουν και μερικές δεκάδες χιλιάδες δολλάρια για τη συνέχιση της έρευνας. Μια από αυτές είναι η FaceTec.

Zoom!

Η τεχνολογία Zoom της FaceTec βασίζεται σε διαφορετική προσέγγιση από αυτήν της Apple: προσέχει και καταγράφει την παραμόρφωση του προσώπου καθώς η απόσταση μεταξύ κάμερας και προσώπου αλλάζει. Με άλλα λόγια, εκμεταλλεύεται την οπτική, καθώς η κάμερα του κινητού έχει σταθερή γωνία λήψης, αλλά η απόσταση μπορεί να αλλάξει δραματικά. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Zoom έναντι του Face ID της Apple είναι πως δεν χρειάζεται ειδικές κάμερες υπερύθρων ή dot projectors, και χρησιμοποιεί απλά την εμπρόσθια κάμερα που διαθέτουν όλα τα smartphones!Η εταιρία ασχολείται με την αναγνώριση προσώπου εδώ και τέσσερα χρόνια και, μάλιστα, έχει ήδη κυκλοφορήσει ένα demo της τεχνολογίας, το Zoom Login, του οποίου στόχος είναι να δείξει σε κάθε ενδιαφερόμενο το πως λειτουργεί αυτή η τεχνολογία. Το Zoom Login κυκλοφορεί και για Android αλλά και για iOS και είναι διαθέσιμο δωρεάν για μικρές εταιρίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως δεν χρειάζεται καν φωτισμό, ούτε σένσορες υπερύθρων! Στην οθόνη του login, προβάλλει ένα άσπρο πλαίσιο στην οθόνη, το φως της οποίας αρκεί ώστε να φωτιστεί το πρόσωπο και να δουλέψει η αναγνώριση!

Και από ακρίβεια;

Το μεγάλο θέμα με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου που βασίζονται σε απλή κάμερα, είναι το ότι μπορούν να ξεγελαστούν από φωτογραφίες των προσώπων. Η FaceTec αναφέρει, όμως, πως η "τεχνητή νοημοσύνη" του συστήματος μπορεί να "καταλάβει" αν χρησιμοποιείται φωτογραφία, αλλά ακόμη και μάσκα ή τρισδιάστατο μοντέλο (κούκλα). Η ακρίβεια του συστήματος διαφέρει ανάλογα με τις ρυθμίσεις και κυμαίνεται μεταξύ του 1:50000 (ίδιο με το Touch ID της Apple) και του 1:1000000 (ίδιο με το Face ID).Σίγουρα περιμένουμε να δούμε αυτήν, αλλά και διαφορετικές τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου να ενσωματώνονται σε smartphones αλλά και άλλες συσκευές στο εγγύτατο μέλλον. Απλά σκέψου να ανοίγεις το αυτοκίνητό σου και να ανάβεις τη μηχανή, απλά κοιτώντας στην κάμερα, χωρίς καθόλου κλειδιά! Ή, προφανώς, να μπαίνεις στο σπίτι σου ή στο γραφείο με τον ίδιο τρόπο!