Αντικατάστησε όλα τα τηλεκοντρόλ με το smartphone σου!

Περίληψη: Ακόμη και σήμερα, εν έτει 2017, με την τεχνολογία να έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα,...

Ακόμη και σήμερα, εν έτει 2017, με την τεχνολογία να έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, τα περισσότερα σπίτια κατακλύζονται από ένα απομεινάρι του παρελθόντος: τα ασύρματα τηλεχειριστήρια – γνωστά και ως “τηλεκοντρόλ” – τα οποία λειτουργούν με υπέρυθρες ακτίνες. Σε ένα οποιοδήποτε σπίτι, θα βρείτε τηλεκοντρόλ για την τηλεόραση, προφανώς, μα και άλλες συσκευές, όπως ηχοσύστημα, DVD ή BluRay player, κλιματιστικό, πιθανώς δέκτη ψηφιακής, δορυφορικής ή και συνδρομητικής τηλεόρασης, ίσως και για φωτισμό.Όλα αυτά καταλήγουν στο ότι, συνήθως, το τραπεζάκι του καθιστικού γεμίζει από τέτοια. Συχνά αναγκαζόμαστε να ψάχνουμε για μπαταρίες, μιας και κάποια από αυτά δεν χρησιμοποιούνται συστηματικά. Δεν θα ήταν απείρως καλύτερο, αν μπορούσαμε να έχουμε ένα γενικό τηλεκοντρόλ, για όλες τις συσκευές; Ναι, υπάρχουν και τέτοια, αλλά συνήθως η τιμή τους είναι υψηλή – έως και απαγορευτική. Κι όμως, υπάρχει και μια άλλη λύση! Το smartphone! Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές smartphones έχουν αρχίσει και συνειδητοποιούν τη δυναμική των “υπέρυθρων” και ενσωματώνουν και πομπό IR (InfraRed) σε διάφορα μοντέλα, με μοναδικό σκοπό να επιτρέψουν στα κινητά τους να λειτουργούν ως τηλεκοντρόλ. Ακόμη και για όσα smartphones δεν διαθέτουν το αποκαλούμενο IR blaster, όμως, υπάρχουν λύσεις!

Βάλε υπέρυθρες στο smartphone

Μια γρήγορη ματιά στο internet για “smartphone IR” μας δείχνει πόσες επιλογές υπάρχουν. Και μάλιστα με σχεδόν μηδαμινό κόστος, μιας και τα περισσότερα δεν ξεπερνούν τα 5 ευρώ, ενώ υπάρχουν και μοντέλα με κόστος μικρότερο του ενός ευρώ! Οι μικροσκοπικοί πομποί συνδέονται στο jack 3.5mm για ακουστικά, αν και υπάρχουν και πιο “προηγμένες” λύσεις, με επικοινωνία μέσω WiFi ή Bluetooth. Ακόμη και το πιο φτηνό, όμως, κάνει τη δουλειά του, ενώ αν έχεις εμπειρία από ηλεκτρονικά και μπορείς να χειριστείς κολλητήρι, μπορείς να το φτιάξεις και μόνος σου!

Apps

Τα smartphones που έχουν ενσωματωμένο IR blaster, έρχονται και με την κατάλληλη εφαρμογή για αυτή τη λειτουργία. Υπάρχουν, όμως, και άλλα apps που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Για παράδειγμα, μπορείς να δοκιμάσεις κάποιο εκ των Smart IR Remote, SURE Universal Smart TV Remote, Universal TV Remote και ZaZa Remote-Universal Remote. Η βασική τους λειτουργία είναι να εξομοιώνουν τα τηλεχειριστήρια γνωστών μοντέλων, και κάποια από αυτά τα apps διαθέτουν βάσεις δεδομένων με δεκάδες, εκατοντάδες ή και χιλιάδες μοντέλα και παραλλαγές. Αν δε μπορείς να βρεις τη δική σου συσκευή, μπορείς να δοκιμάσεις κάποιο άλλο app, ή να στείλεις μήνυμα στους προγραμματιστές του app και να ζητήσεις να την προσθέσουν στη λίστα. Κάποια από τα apps, μάλιστα, πηγαίνουν κι ένα βήμα παραπέρα και υποστηρίζουν “learning mode”, δηλαδή – εάν το smartphone σου έχει και δέκτη υπερύθρων – τη λειτουργία του να “μάθουν” από το υπάρχον τηλεκοντρόλ τους κατάλληλους κωδικούς και να προγραμματιστούν από εσένα, με απλά βήματα, πλήκτρο προς πλήκτρο!Προφανώς, εκτός από smartphone, μπορείς να κάνεις το ίδιο – και με καλύτερα αποτελέσματα – αν έχεις κάποιο tablet στο χώρο! Δοκίμασε να μετατρέψεις το smartphone ή το tablet σου σε γενικό τηλεκοντρόλ, λοιπόν, και βάλε μια για πάντα τα παλιά τηλεκοντρόλ στο συρτάρι!