Υποψηφιότητες Baileys Women's Prize for Fiction 2015

Περίληψη:  Ήταν το 1996 όταν καθιερώθηκαν τα βραβεία Baileys, τα πάλαι πότε Orange (μέχρι...

 Ήταν το 1996 όταν καθιερώθηκαν τα βραβεία Baileys, τα πάλαι πότε Orange (μέχρι το 2012 τουλάχιστον, οπότε και πήραν το όνομα που κρατούν μέχρι σήμερα), βραβεία με μεγάλο κύρος στους λογοτεχνικούς κύκλους του Ηνωμένου Βασιλείου -και όχι μόνο.

Απονέμονται κάθε χρόνο σε μια γυναίκα συγγραφέα για το καλύτερο μυθιστόρημα, δημοσιευμένο στα αγγλικά και σκοπό έχει να επιβραβεύσει την πρωτοτυπία, την αριστεία και την πρόσβαση στο γράψιμο από γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Φέτος, η λίστα των υποψηφίων περιλαμβάνει πολύ μεγάλα και δυνατά ονόματα, κάτι που αναμένεται να δυσκολέψει την κριτική επιτροπή.

[caption id="attachment_14094" align="aligncenter" width="500"]baileys Η κριτική επιτροπή των βραβείων Baileys, με τα υποψήφια βιβλία για το 2015[/caption]

Σε κάθε περίπτωση, ας δούμε την αναλυτική λίστα των υποψηφίων συγγραφέων για το Baileys Women’s Prize for Fiction του 2015 και ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τα έργα τους, μέσα από τα λόγια των κριτών:

Rachel Cusk – Outline

"Το Outline είναι εντυπωσιακά μοναδικό και σίγουρα θα γίνει κλασικό. Η Cusk προσφέρει ένα χωρίς όρια παιχνίδι ανάμεσα σε άγνωστες αλήθειες της ανθρώπινης ψυχής. Σε ταρακουνά, σε σοκάρει, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί με σοφία. Το Outline αρνείται να κολακεύσει τις προσδοκίες των αναγνωστών, καταλήγοντας να αποτελεί έναν πεισματάρικο, πλάγιο τύπο λογοτεχνικής τελειότητας."

Laline PaullThe Bees

"Το Bees είναι ένα υπέροχα πρωτότυπο μυθιστορηματικό ντεμπούτο, που διαδραματίζεται σε μια αποικία μελισσών. Η Flora είναι μια συνεσταλμένη μέλισσα που εργάζεται στον τομέα της εξυγίανσης και η οποία με την αρετή ενός ξεχωριστού δώρου, καταφέρνει να δραπετεύσει από την ταπεινή της ύπαρξη. Το Bees πραγματεύεται τις σέκτες, τις κάστες, τη μισογυνία, ακόμα και την κλιματική αλλαγή. Έχει την αλληγορική δύναμη της Φάρμας των Ζώων και την ανθρωπιά του Tarka the OtterΉταν χαρά μου να το διαβάσω."

Kamila ShamsieA God in Every Stone

"Σε μια χρονιά που τόσα πολλά έχουν γραφτεί για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν τελικά μια ιστορία από και για μία γυναίκα που ζωντάνεψε με μεγαλύτερη πειστικότητα και ευφράδεια την παγκόσμια ιστορία." 

shamsie  outline  bees

Anne TylerA Spool of Blue Thread

"Η Anne Tyler γράφει αβίαστα και με μία εμφανή φυσικότητα που κρύβει σπουδαία τέχνη. Η οικογένεια Whitshank είναι τραγική, κωμική, παράλογη, ενδιαφέρουσα -και ζει στις ψευδαισθήσεις τις, όπως κάθε οικογένεια πρέπει. Θα ανατριχιάστε από την αναγνώριση της ομοιότητας."

Ali Smith – How To Be Both

"Εάν η Virginia Woolf και ο James Joyce δεν είχαν και οι δύο πεθάνει το 1941, θα νόμιζε κανείς ότι ο καρπός του έρωτά τους ονομαζόταν Ali Smith.  Η Smith εξερευνά την ανθρωπιά μας με την πιο όμορφη ποιητική πρόζα."

Sarah WatersThe Paying Guests

"Μία σχεδόν επώδυνη και συγκλονιστική ανάγνωση που σε κρατάει σφιχτά από μια συγγραφέα που είναι στην κορυφή του είδους της. Ο συνδυασμός ρομαντισμού και του εγκληματικού δράματος κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, ενώ ταυτόχρονα είναι ολότελα απολαυστικό. Θα πιάσετε τον εαυτό σας να σκέφτεται αυτό το βιβλίο, ακόμα και εβδομάδες μετά την καταβρόχθιση της τελευταίας σελίδας του." smithspoolwaters             Η φετινή νικήτρια του Baileys Women’s Prize for Fiction θα ανακοινωθεί στις 3 Ιουνίου, αλλά μέχρι τότε μπορείς να ασχοληθείς με κάποια πιο...κοντινά σε εμάς βραβεία, τα Public Book Awards! Για να αναδείξεις, λοιπόν, κι εσύ τα αγαπημένα σου βιβλία για τη χρονιά που πέρασε, μπες εδώ!