CES 2018 day 1: τι άλλο τρέχει στο Las Vegas;

Περίληψη: Όπως είπαμε στο προηγούμενο άρθρο, η CES είναι σε εξέλιξη και όλες οι εταιρείες θέλουν...

Όπως είπαμε στο προηγούμενο άρθρο, η CES είναι σε εξέλιξη και όλες οι εταιρείες θέλουν να δείξουν το καλύτερό τους πρόσωπο, νέες τεχνολογίες και πρωτοποριακά προϊόντα. Είδαμε πολλά και διάφορα, και η μέχρι τώρα εμπειρία μας, λέει πως πολλά από αυτά σε ένα χρόνο δεν θα τα θυμόμαστε καν. Βέβαια, η ίδια εμπειρία μας έχει διδάξει να μη λέμε και μεγάλα λόγια, γιατί μερικές φορές η έκπληξη έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι μας εντυπωσίασε από την πρώτη ημέρα της CES 2018!

Virtual Reality

Ναι, ξανά Virtual Reality. Η τεχνολογία που μας "ταλαιπωρεί" εδώ και τρεις δεκαετίες, συνεχίζει το θεάρεστο έργο της. Το βασικό πρόβλημα του VR, πλέον, δεν είναι η τεχνολογία, ούτε το υλικό, εν πολλοίς. Είναι η "κάσκα" και τα καλώδια! Και βέβαια το ότι χρειάζεσαι high-end PC για να το απολαύσεις. Η Oculus, η οποία θυμίζουμε πως ανήκει στο Facebook, έδειξε το Oculus Go, ένα headset φτιαγμένο από τη γνωστή Xiaomi, το οποίο είναι stand-alone και (σχετικά) φθηνό, χωρίς καλώδια και άλλα... κρεμάμενα. Ταυτοχρόνως, η HTC έφερε το Vive Pro, το οποίο είναι η βελτιωμένη εκδοχή του Vive, με μεγαλύτερη ανάλυση στις οθόνες αλλά και νέα, πιο εργονομική, σχεδίαση. Μαζί του, όμως, έρχεται και ένα ασύρματο module, το οποίο μάλιστα θα συνεργάζεται και με το "απλό" Vive, και το οποίο θα εξαλείφει τα καλώδια και το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία WiGig της Intel. [gallery link="file" columns="2" size="full" ids="56158,56159"]

Αυτοκίνητα

Ναι, μην σου φαίνεται περίεργο. Δεν είμαστε στο Detroit ούτε στην έκθεση αυτοκινήτων, όμως τα αυτοκίνητα πλέον γίνονται τεχνολογικά προϊόντα! Εδώ έχουμε μια νέα εταιρεία, τη Byton -- το όνομά της προκύπτει από τη φράση "Bytes on wheels" όπως εξήγησαν οι ίδιοι -- η οποία έχει ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο της Byton -- λένε -- διαθέτει αυτονομία επιπέδου 4, κάτι που επιτρέπει στον οδηγό να... κοιμηθεί στο τιμόνι. Η εταιρεία, η οποία αποτελείται από πρώην υπαλλήλους των BMW και Apple, θα ήθελε πολύ να συνεργαστεί με την Tesla, ώστε να χρησιμοποιεί τους δικούς της σταθμούς φόρτισης (superchargers). Το εσωτερικό του αυτοκινήτου, βεβαίως βεβαίως, είναι... μια τεράστια οθόνη (σιγά μήπως δεν ήταν), ενώ υπάρχει και οθόνη πάνω στο τιμόνι! Οι σχεδιαστές το ονομάζουν "digital lounge".Εκτός της Byton, και η Intel ανακοίνωσε μια σειρά συμφωνιών που σύναψε με τις BMW, Volkswagen και Nissan για την τεχνολογία Mobileye την οποία διαθέτει. Μάλιστα, παρουσίασε και το πρώτο της αυτόνομο αυτοκίνητο, το πρώτο ενός στόλου 100 οχημάτων τα οποία σκοπεύει να "αμολήσει" στους δρόμους, ώστε να βελτιώσει την τεχνολογία.Εκτός αυτών, βέβαια, είχε να δείξει και το "Volocopter", το οποίο, όχι, δεν είναι ελικόπτερο από το... Βόλο, αλλά ένα μικρό αυτόνομο ελικοφόρο "ταξί", το οποίο σε κάποιο παράλληλο σύμπαν έχει αντικαταστήσει τα ταξί και μεταφέρει τον κόσμο στον προορισμό του μέσω αέρος, παρακάμπτοντας την κίνηση στους δρόμους, αλλά και τους ίδιους τους δρόμους. Το εάν και πότε θα γίνει το ίδιο και στο δικό μας σύμπαν, άγνωστο!

Έξυπνοι assistants

Μάλλον το 2018 θα είναι η χρονιά των digital assistants, εκτός των τεραστίων τηλεοράσεων. Η Amazon με την Alexa ή την αβάπτιστη "Google Assistant" έχουν αρχίσει και μπαίνουν σε διάφορες συσκευές, ηχεία και υπολογιστές. Η Google σε συνεργασία με τη Lenovo κυκλοφόρησε το Lenovo Smart Display, ενώ έρχονται και άλλες αντίστοιχες συσκευές από τις Sony, JBL και LG. Εκτός αυτών, η LG είχε να δείξει ένα... ψυγείο με ενσωματωμένο Google Assistant, ενώ η Samsung είχε κι αυτή το δικό της ψυγείο, με τον δικό της assistant, ονόματι Bixby. Μπορεί να ακούγεται φουτουριστικό, αλλά ήδη εδώ φανταζόμαστε τους πρώτους... τσακωμούς με την Alexa για το αν θα πρέπει να ανοίξεις και δεύτερη μπύρα...

Ποντίκια χωρίς σύνορα!

Στο booth της Razer, εταιρείας γνωστής για gaming accessories, είδαμε το πρώτο ποντίκι το οποίο, εκτός του ότι δεν έχει καλώδιο, δεν έχει ούτε μπαταρία! Το νέο Razer Mamba HyperFlux χρησιμοποιεί την τεχνολογία... HyperFlux ώστε να τροφοδοτείται μέσω του mousepad! Πέραν αυτού, είναι ένα τυπικό high-end gaming mouse, με αισθητήρα στα 16000 dpi και προγραμματιζόμενα πλήκτρα.Κάπου εδώ, όμως, θα πρέπει να σταματήσουμε. Η CES είναι ατελείωτη και συνεχίζεται, οπότε θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε το κλίμα και τα σημαντικότερα νέα προϊόντα, μιας και το τι υπάρχει είναι πραγματικά χωρίς όρια -- είδαμε από αυτοκαθαριζόμενα θερμός και αντρικά εσώρουχα με επένδυση από... ασήμι, μέχρι ρομπότ - τζιπ, ταΐστρες σκύλων και βαλίτσες που σε... ακολουθούν αυτομάτως! Και μην ξεχνιόμαστε... μείνετε συντονισμένοι στη συχνότητα του Public Blog!