Crime made in Greece: 5 σύγχρονα αστυνομικά βιβλία που διαδραματίζονται στην Ελλάδα!

Περίληψη: Στα υγρά σοκάκια του Λος Άντζελες, το έγκλημα καραδοκεί. Πληρωμένοι δολοφόνοι κρύβονται πίσω από τα...

Στα υγρά σοκάκια του Λος Άντζελες, το έγκλημα καραδοκεί. Πληρωμένοι δολοφόνοι κρύβονται πίσω από τα παλαιάς αρχιτεκτονικής επιβλητικά κτήρια του Λονδίνου – και ένας κατάσκοπος του FBI, απεσταλμένος στη Νορβηγία, αναζητά τα ίχνη μιας ανεξήγητης εξαφάνισης. Nαι, το σασπένς είναι δεδομένο. Η δράση καθηλωτική. Δεν θα ήταν καλύτερο όμως οι παραπάνω ιστορίες νουάρ λογοτεχνίας να εκτυλίσσονται κάπου πιο κοντά μας, για να ταυτιστούμε περισσότερο με τους ήρωές τους και τα όσα περνούν; Με δασκάλους τους τον Γιάννη Μαρή, τον Τζίμμυ Κορίνη, την Αθηνά Κακούρη και τον Πέτρο Μάρκαρη, δεκάδες Έλληνες συγγραφείς της νεότερης γενιάς τοποθετούν τις ιστορίες τους σε ελληνικό έδαφος, χωρίς να στερούνται φαντασίας ή ταλέντου. Κανένας Ηρακλής Πουαρό εδώ. Κανένας Σέρλοκ Χολμς.Ακολουθούν 5 από τα κορυφαία ελληνικά αστυνομικά βιβλία, που κυκλοφόρησαν από το 2000 και μετά:

Κώστας Μουζουράκης – Κακό Χαρτί (Καστανιώτης, 2016)

Ξεκινά σε μια γέφυρα της Αθήνας από την οποία οι περισσότεροι έχουμε περάσει, κοντά στο σταθμό του ηλεκτρικού στο Θησείο. Ένας επαγγελματίας δολοφόνος και ένας νεαρός χαρτοκλέφτης, μπλέκονται στο κουβάρι μιας εξαφάνισης, ενός εκβιασμού και μιας φωτογραφίας που παραθέτει πενήντα έξι χιλιάδες φορές την ίδια λέξη.

Αργύρης Παυλιώτης – Παράξενοι Ελκυστές (Πατάκης, 2008)

Έπειτα από αγωνιώδη αναζήτηση, ένας ξακουστός ποινικολόγος που ακούει στο όνομα Ανδρέας Αναγνώστου, βρίσκει το πτώμα του ανιψιού του στο κατάκλειστο από μέσα σπίτι του. Ο ίδιος ποινικολόγος εμφανίζεται στο επίσης απολαυστικό Επικηρυγμένο Πρόβλημα (2006).

Πέτρος Μαρτινίδης – Από Άλλοθι σε Άλλοθι (Νεφέλη, 2013)

Πόσα αστυνομικά βιβλία γνωρίζετε των οποίων η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη; Τα 13 διηγήματα που συγκεντρώνει σε αυτή τη συλλογή ο Μαρτινίδης, έχουν σαν τόπο δράσης τους τη συμπρωτεύουσα, με ίχνη επικαιρότητας, χιούμορ και απρόβλεπτες ανατροπές στις λύσεις των γρίφων.

Ανδρέας Αποστολίδης – Λοβοτομή (Άγρα, 2002)

Περιγράφεται ως ελληνικό ταμπλόιντ και κυκλοφόρησε σε μια εποχή που η αστυνομική λογοτεχνία δεν γνώριζε την άνθηση που γνωρίζει σήμερα. Καθώς η Αθήνα γιορτάζει τον ερχομό της νέας χιλιετίας, μια ασυνήθιστη κλοπή ιατρικών μηχανημάτων αιμοκάθαρσης και αξονικών τομογράφων τραβάει την προσοχή του αστυνομικού Νίκου Καμπάνη.

Ευτυχία Γιαννάκη – Αλκυονίδες Μέρες (Ίκαρος, 2017)

Φρέσκο πράγμα. Το δεύτερο μέρος της Τριλογίας της Αθήνας, με πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Χάρη Κόκκινο. Θυμίζουμε πως το πρώτο βιβλίο, Στο Πίσω Κάθισμα, αναδείχθηκε από τα βραβεία Public σε Καλύτερο Ελληνικό Μυθιστόρημα για το 2017. Τέλος, για όσους επιθυμούν μια συλλογή από διάφορους σύγχρονους συγγραφείς, υπάρχουν πάντα οι 4 τόμοι της σειράς Ελληνικά Εγκλήματα των εκδόσεων Καστανιώτη. Στις σελίδες τους συναντάμε καταξιωμένους λογοτέχνες, όπως ο Βασίλης Βασιλικός, ο Πέτρος Μάρκαρης και ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, δίπλα σε άξιους εκπροσώπους της νεότερης γενιάς, που κρατούν ζωντανή τη φλόγα, προσπαθώντας ο καθένας με τον τρόπο του να παρουσιάσουν το τέλειο έγκλημα και την εξιχνίασή του.