Επεξεργασία εικόνας: κάνε τις φωτογραφίες σου "επαγγελματικές"

Περίληψη: Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, πιθανότατα ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ερασιτεχνών φωτογράφων,...

Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, πιθανότατα ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ερασιτεχνών φωτογράφων, ή απλά των εραστών της εικόνας. Σίγουρα, θα έχεις το smartphone σου ή τη μνήμη της ψηφιακής σου μηχανής γεμάτα από φωτογραφίες παντός είδους. Κι όμως, όπως όλοι μας, θα βλέπεις τις φωτογραφίες επαγγελματιών φωτογράφων, και θα καταλαβαίνεις πως οι δικές σου φαίνονται όντως ερασιτεχνικές. Ίσως δε μπορείς καν να προσδιορίσεις το γιατί -- απλά βλέπεις πως οι δικές σου φαίνονται πιο "ξεπλυμένες" ίσως, πιο "επίπεδες", ενώ πολλές φορές μπορεί να βλέπεις τα χρώματα ή το φωτισμό που, στις δικές σου φωτογραφίες δουλεύουν πάντα εναντίον σου, να είναι αυτά που "ζωντανεύουν" τις φωτογραφίες των επαγγελματιών. [gallery columns="2" link="file" size="full" ids="48860,48859"] Κι όμως, μια καλή φωτογραφία συχνά δεν έχει να κάνει με την ικανότητα του φωτογράφου κατά τη λήψη, ούτε με τον εξοπλισμό, αλλά με την επεξεργασία της φωτογραφίας. Κάτι που μπορείς να κάνεις κι εσύ! Το πρώτο βήμα για την "επαγγελματική" επεξεργασία είναι να ξεχάσεις το smartphone σου και τα apps που διατείνονται πως "τα κάνουν όλα αυτόματα". Η κάθε φωτογραφία είναι μοναδική και χρειάζεσαι την μεγάλη οθόνη ενός υπολογιστή για να τη δεις σε όλο της το μεγαλείο, αλλά και ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα επεξεργασίας, που θα σου επιτρέψει να την επεξεργαστείς εσύ, με το χέρι.

Προγράμματα

Το πιο γνωστό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας είναι το Photoshop της Adobe. Αφ' ενός η τιμή του, όμως, αφ' ετέρου οι άπειρες λειτουργίες και δυνατότητές του, ίσως το βγάζουν από το "βεληνεκές" ενός απλού ερασιτέχνη. Μην απελπίζεσαι, όμως! Υπάρχουν πολλά και πολύ αξιόλογα προγράμματα που κάνουν την ίδια (ή σχεδόν ίδια) δουλειά. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε το PaintShop Pro της Corel, το οποίο είναι σχετικά φθηνό και συγκρίσιμο με το Photoshop. Αν θες κάτι εντελώς δωρεάν για αρχή, μπορείς να κατεβάσεις το Paint.Net, το οποίο έχει όλες τις βασικές λειτουργίες, ή το Gimp, το οποίο μπορεί να είναι ελαφρώς πιο δύσχρηστο, έχει όμως πολύ περισσότερες δυνατότητες.

Και τώρα τι κάνω;

Τώρα είναι η ώρα να αρχίσεις να εξοικειώνεσαι με τις βασικές ρυθμίσεις μιας φωτογραφίας. Αυτές έχουν να κάνουν με την ένταση των χρωμάτων, τη φωτεινότητα, τη λεπτομέρεια και την αντίθεση. Όλα αυτά, και ακόμη περισσότερα, μπορείς να τα "πειράξεις" μέσα από τις αντίστοιχες ρυθμίσεις του προγράμματος επεξεργασίας. Ας τα δούμε ένα προς ένα:
  • SaturationΗ ρύθμιση αυτή, ελληνιστί "κορεσμός", έχει να κάνει με το πόσο έντονα είναι τα χρώματα. Αυξάνοντας τον κορεσμό, τα χρώματα φτάνουν στο "μέγιστο" πιο γρήγορα, ενώ μειώνοντας τον κορεσμό, τείνουν προς το γκρι. Προσοχή: μπορεί μια εικόνα να φαίνεται πιο εντυπωσιακή αυξάνοντας τον κορεσμό, αλλά δείχνει και πιο "αφύσικη", ειδικά αν υπάρχουν άνθρωποι στο πλάνο.
  • BrightnessΑλλιώς, φωτεινότητα. Όπως και στις ρυθμίσεις μιας τηλεόρασης, αυξομειώνει τη φωτεινότητα γενικά, κάνοντας την εικόνα ή πιο σκοτεινή γενικά, ή πιο "ξεπλυμένη" και επίπεδη.
  • ContrastΑντίθεση. Αυξάνοντας την αντίθεση, σκοτεινιάζουν οι σκοτεινές περιοχές και φωτίζονται οι φωτεινές. Αναδεικνύει λεπτομέρειες αλλά κάνει την εικόνα πιο "σκληρή" στο μάτι.
  • GammaΤο "γάμμα" έχει να κάνει με την αντιστοιχία εντάσεων στην εικόνα. Αρχικά η αντιστοιχία είναι 1:1 ενώ αυξάνοντας το gamma αλλάζουμε την καμπύλη έτσι ώστε οι ενδιάμεσες περιοχές να γίνονται πιο φωτεινές. Είναι καλύτερος τρόπος να "φωτίσουμε" μια εικόνα, χωρίς να "ξεπλυθεί" η λεπτομέρεια στην εικόνα.
  • Highlight / Midtone / ShadowΤα ρυθμιστικά αυτά μας επιτρέπουν να επέμβουμε μεμονωμένα, είτε στις φωτεινές, είτε στις μεσαίες, είτε στις σκοτεινές περιοχές μιας εικόνας, αυξάνοντας ή μειώνοντας την έντασή τους. Αν ο ουρανός δεν είναι αρκετά φωτεινός, για παράδειγμα, ή οι σκιές είναι πολύ φωτεινές, μπορούμε να το διορθώσουμε εδώ.
  • White BalanceΕδώ μπορούμε να επηρρεάσουμε τη χροιά του λευκού, ειδικά αν έχουμε βγάλει τη φωτογραφία με τεχνητό "θερμό" (κίτρινο) φωτισμό. Η διόρθωση θα φέρει τα χρώματα πιο κοντά στα κανονικά επίπεδα.
[gallery link="file" size="full" ids="48863,48864,48865"] Εκτός αυτών, ιδιαίτερη σημασία έχει και το "καδράρισμα" της εικόνας -- στη γλώσσα των φωτογράφων, "κροπάρισμα" (εκ του crop). Επίσης, μεγάλη σημασία έχει, έιδικά αν φωτογραφίζεις τοπία, ο ορίζοντας να είναι... οριζόντιος! Όλα τα προγράμματα διαθέτουν λειτουργία "ισιώματος" του ορίζοντα, αν και κατά το ίσιωμα, θα χάσεις λίγο από τις άκρες της φωτογραφίας. [gallery columns="2" link="file" size="full" ids="48868,48869"]

Αναλογίες και κάδρο

Αυτό θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην παραπάνω παράγραφο για το κροπάρισμα, αλλά είναι κεφάλαιο από μόνο του. Μιλάμε για τη θέση του κυρίως "θέματος" της φωτογραφίας, εντός του "κάδρου" της εικόνας. Η πιο σύνηθης προσέγγιση είναι, το θέμα σου να είναι "μπαμ" στο κέντρο. Κι όμως, η τοποθέτηση του θέματος σε πιο ακριανό σημείο, μπορεί να βγάλει από τη φωτογραφία "ψυχολογία".Πειραματίσου κατά την επεξεργασία, και "βγάλε" από τη φωτογραφία σου τη διάθεση που θες!

Φίλτρα

Ξέχνα τα φίλτρα των smartphones με smileys, μύτες σκύλων και ψεύτικα χαμόγελα. Εδώ μιλάμε για πιο "μαθηματικά" φίλτρα, χρωματικά ή παραμορφώσεων. Ο χρυσός κανόνας εδώ είναι: χρησιμοποίησε μόνο όσα φίλτρα είναι απαραίτητα για τη φωτογραφία σου, ούτε ένα παραπάνω. Ένα χρωματικό φίλτρο ίσως απαντά στην απορία που σου δημιουργείται κάθε φορά που βλέπεις ουρανό με απόχρωση μωβ ή καφέ σε επαγγελματικές φωτογραφίες, ενώ εσένα πάντα ο ουρανός σου βγαίνει άσπρος.

Εξοπλισμός

Σε κάθε περίπτωση, η επεξεργασία εικόνας θέλει έναν υπολογιστή με άφθονη μνήμη RAM, και έναν δυνατό επεξεργαστή. Εδώ σου προτείνουμε τρία ενδιαφέροντα laptops: τo HP 250 G5, ένα μηχάνημα που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μέσου χρήστη, το Lenovo Ideapad που διαθέτει άρτια τεχνικά χαρακτηριστικά και το Asus X540LJ με το 1Τ χωρητικότητα. Για ακόμα περισσότερες επιλογές, δες όλη γκάμα laptops του Public και διάλεξε το κατάλληλο για εσένα!