Έξυπνοι θερμοστάτες και αυτοματοποιημένο σπίτι! Το μέλλον πλησιάζει!

Περίληψη: Ονειρεύεσαι να ζεις σε ένα σπίτι, το οποίο -- εκτός του ότι θα είναι σωστά...

Ονειρεύεσαι να ζεις σε ένα σπίτι, το οποίο -- εκτός του ότι θα είναι σωστά μονωμένο και ενεργειακά αποδοτικό -- θα σου επιτρέπει να ελέγχεις τη θέρμανση, την ψύξη και τον εξαερισμό του από το smartphone, όπου κι αν βρίσκεσαι; Μήπως έχεις πάει ένα βήμα παραπέρα και θα ήθελες, εκτός από τις δικές σου ρυθμίσεις, το σπίτι αυτό να έχει και μια στοιχειώδη "νοημοσύνη" ώστε να "καταλαβαίνει" τις προτιμήσεις σου και να ενεργοποιεί μόνο του το κατάλληλο σύστημα, ώστε η θερμοκρασία να είναι πάντα αυτή που θες; Αν όλα αυτά σου ακούγονται επιστημονική φαντασία, εκτός του ότι έχεις δίκιο, είναι πιο κοντά απ' όσο νομίζεις! Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα μεγαθήρια της πληροφορικής αλλά και των ηλεκτρικών συσκευών έχουν αρχίσει και ακονίζουν τα "μαχαίρια" για τον επερχόμενο πόλεμο του "οικιακού αυτοματισμού", και ήδη έχουν ρίξει τις πρώτες δοκιμαστικές βολές, με έξυπνους "θερμοστάτες". Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως οι Αμερικάνοι πολίτες έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι ημών, των κατοίκων της γηραιάς ηπείρου, μιας και τα Αμερικάνικα σπίτια διαθέτουν εκ κατασκευής εντοιχισμένη θέρμανση, κλιματισμό και εξαερισμό. Αντιθέτως, το τυπικό Ευρωπαϊκό σπίτι έχει κάποιου είδους κεντρική θέρμανση με σώματα (καλοριφέρ), ο κλιματισμός συνήθως γίνεται από τα γνωστά, μεμονωμένα, air-condition, ενώ εξαερισμός ουσιαστικά δεν υπάρχει στην πλειοψηφία των σπιτιών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τον τυπικό θερμοστάτη του καλοριφέρ, ενώ πιο σπάνια βρίσκουμε μοντέλα ελαφρώς πιο "έξυπνα", με ρολόι, τα οποία μπορούν να κρατήσουν ένα υποτυπώδες "πρόγραμμα" ανάμματος και σβησίματος του καυστήρα. Εδώ όμως έρχονται η Google και η Microsoft, οι οποίες διαθέτουν τις απαραίτητες τεχνολογίες αιχμής, και ήδη προσφέρουν έξυπνους "θερμοστάτες" με πολύ προηγμένα χαρακτηριστικά. Ο πρώτος διδάξας σε αυτή την κατηγορία ήταν η Nest, εταιρία την οποία εξαγόρασε η Google το 2014 έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 3,2 δισ. δολλαρίων! Η Microsoft, από την άλλη, δημιούργησε προσφάτως τη δική της εκδοχή, την οποία όμως δεν πρόκειται να κατασκευάζει η ίδια, αλλά θα "νοικιάζει" την τεχνολογία σε άλλες εταιρίες που ήδη δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Google Nest

Ο θερμοστάτης της Nest έχει ήδη περάσει στην τρίτη γενιά, ενώ πρόσφατα η εταιρία ανακοίνωσε και το "Nest Thermostat E", μια απλοποιημένη -- και αρκετά πιο φτηνή -- έκδοση του αρχικού μοντέλου. Το Nest προσφέρει αυτοματοποίηση του ελέγχου των συστημάτων HVAC (Heating, Ventilation, Air Conditioning -- θέρμανση, εξαερισμός, κλιματισμός) που είναι κοινά στα σπίτια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, το Nest μπορεί και μαθαίνει τις προτιμήσεις του χρήστη σε θερμοκρασία και μπορεί να αλλάξει τις ρυθμίσεις αυτομάτως, αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Εναλλακτικά, μπορεί να ρυθμιστεί και με κάποιο απλό πρόγραμμα, αλλά και να επικοινωνήσει με τη βάση δεδομένων της εταιρίας και να λάβει πρόγραμμα, με βάση τους μέσους όρους από τις ρυθμίσεις άλλων χρηστών. Προφανώς, υπάρχει και app για smartphones, για απομακρυσμένο έλεγχο! [gallery link="none" columns="2" size="full" ids="52150,52151"] Επίσης, ο χρήστης του Nest μπορεί να αλλάξει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας με πολύ απλό τρόπο, περιστρέφοντας τον εξωτερικό δακτύλιο της συσκευής. Η ίδια η συσκευή χαρακτηρίζεται από την απλότητά της, με περιστρεφόμενο εξωτερικό δακτύλιο και μια οθόνη η οποία μπορεί να δείχνει τη θερμοκρασία, την ώρα και την επιθυμητή θερμοκρασία της εκάστοτε ρύθμισης. Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως η Google έχει δημιουργήσει τις υποδομές ώστε το Nest να συνεργάζεται με μια πλειάδα άλλων συστημάτων, ακόμη και με το σύστημα Google Assistant, ή το αντίστοιχο Alexa της Amazon!

Microsoft GLAS

Η Microsoft με το GLAS έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Όπως ισχύει συνήθως με προϊόντα της Microsoft, το GLAS δεν χαρακτηρίζεται από μινιμαλισμό ή σχεδιαστική απλότητα. Αντίθετα, έχουμε μια -- κατά τα άλλα πανέμορφη -- συσκευή, με διάφανη οθόνη αφής, η οποία χρησιμοποιεί τόσο την τεχνογνωσία της Microsoft σε interfaces αφής, το IoT core, όσο και την τεχνολογία αναγνώρισης φωνής της Cortana! To GLAS μπορεί να "καταλάβει" αν υπάρχουν άτομα στο κάθε δωμάτιο, ώστε να μεταβάλλει τις ρυθμίσεις καταλλήλως, ενώ ταυτοχρόνως παρακολουθεί και αναλύει την ποιότητα του αέρα, τόσο εσωτερικά όσο και στο εξωτερικό του σπιτιού. Μπορεί να ανοίξει τον εξαερισμό αυτομάτως, αν η ποιότητα του εσωτερικού αέρα πέσει κάτω από τα αποδεκτά όρια, αλλά και να ενεργοποιήσει τα συστήματα θέρμανσης ή ψύξης. Παράλληλα, στην οθόνη του προβάλλει και στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και τις συνήθειες του χρήστη. [gallery columns="2" link="none" size="full" ids="52146,52147"] Εκτός από τα "απλά" όμως, το GLAS μπορεί μέχρι και να πάρει στοιχεία από το ημερολόγιο (υποθέτουμε το ημερολόγιο του Outlook της Microsoft) και επιτρέπει (και) τη διαχείριση του ημερολογίου μέσω της οθόνης! Και βέβαια, μιας και ενσωματώνει τη λειτουργικότητα της Cortana, δέχεται και φωνητικές εντολές! Εκτός αυτών, διαθέτει... άπειρες ρυθμίσεις, ενώ η οθόνη του προβάλλει πληροφορίες σωρηδόν, όπως θερμοκρασίες εντός και εκτός σπιτιού, πρόγνωση καιρού, καιρικές συνθήκες, ημερολόγιο, ώρα και... πολλά άλλα! [gallery columns="2" link="none" size="full" ids="52148,52145"] Το GLAS, σύμφωνα με τη Microsoft, προορίζεται για... παντού! Σπίτια, επιχειρήσεις, γραφεία και ό,που αλλού είναι δυνατόν να ενσωματωθεί τέτοιο σύστημα ελέγχου. Όσον αφορά την κυκλοφορία, η Microsoft τονίζει πως δεν εμπλέκεται στην κυκλοφορία των προϊόντων, και απευθύνει τις ερωτήσεις στις συνεργαζόμενες εταιρίες. Μία εξ αυτών, η Johnson Controls, αν και δεν αποκάλυψε ακριβείς ημερομηνίες, δήλωσε πως η πρώτη συσκευή GLAS θα κυκλοφορήσει εντός του έτους.Αν και υπάρχουν και άλλες εταιρίες οι οποίες κυκλοφορούν έξυπνους -- ή "έξυπνους" -- θερμοστάτες και συσκευές ελέγχου, οι Google και Microsoft είναι αυτές που σπρώχνουν την τεχνολογία στα όρια, προσφέροντας -- προφανώς -- έλεγχο μέσω app στο smartphone, αλλά και εξελιγμένα συστήματα "μάθησης" συνηθειών και προτιμήσεων, όσο και "πρόβλεψης" των ιδανικών ρυθμίσεων αναλόγως των εκάστοτε συνθηκών.

Σύντομα σε ένα σπίτι κοντά σας... ελπίζουμε!