Φτιάξε το απόλυτο σύστημα ασφαλείας για το σπίτι σου!

Περίληψη: Τα τελευταία χρόνια, η επέλαση της τεχνολογίας έχει μπει σχεδόν σε όλα τα επίπεδα της...

Τα τελευταία χρόνια, η επέλαση της τεχνολογίας έχει μπει σχεδόν σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Σχεδόν. Πλέον έχουμε όλοι μας smartphones για να επικοινωνούμε, να ενημερωνόμαστε και να ψυχαγωγούμαστε. Ακόμη και τα σύγχρονα αυτοκίνητα έρχονται με συστήματα ψυχαγωγίας τα οποία δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από κανονικούς υπολογιστές. Κι όμως, το ένα "πράγμα" που δεν έχει ακολουθήσει την πρόοδο της τεχνολογίας, είναι το ίδιο μας το σπίτι. Ναι, βέβαια, τα σπίτια μας περιέχουν υπολογιστές, tablets, έξυπνες τηλεοράσεις, smartphones, ίσως και "έξυπνα" ηχοσυστήματα. Το να κάνεις κάτι τόσο απλό, όσο να σβήσεις τη λάμπα που ξέχασες αναμμένη εξ αποστάσεως, όμως, ή να κλειδώσεις την πόρτα, χωρίς να σηκωθείς από το κρεβάτι, ανήκει ακόμη στη σφαίρα της φαντασίας για τα περισσότερα σπίτια. Η τεχνολογία αρχίζει, όμως, και μπαίνει και σε αυτό το επίπεδο! Ίσως να μην είναι ακόμη εφικτό να κλειδώνεις την κεντρική είσοδο του σπιτιού ηλεκτρονικά, τουλάχιστον όχι χωρίς να αλλάξεις την ίδια την πόρτα, όμως υπάρχουν πολλές τεχνολογίες που μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις το σπίτι σου πιο αυτοματοποιημένο και, κυρίως, πιο ασφαλές!  

Ασύρματες κάμερες

Η κάμερα είναι το πιο απλό πράγμα. Μια ιντερνετική βόλτα στην αντίστοιχη κατηγορία στο site του Public σου δείχνει πως υπάρχουν διαθέσιμα πολλά διαφορετικά μοντέλα, με διάφορα επίπεδα δυνατοτήτων και σε διαφορετικά επίπεδα τιμών. Μπορείς πλέον με πολύ λογικό κόστος να βάλεις μερικές κάμερες σε καίρια σημεία του σπιτιού σου και να παρακολουθείς εξ αποστάσεως, από το smartphone ή τον υπολογιστή, το τι συμβαίνει, τόσο στο εσωτερικό όσο και στους εξωτερικούς του χώρους. Ακόμη και αν είναι βράδυ, λείπεις, και ο φωτισμός είναι πολύ χαμηλός, υπάρχουν πολλές κάμερες με υπέρυθρα LED και αντίστοιχο αισθητήρα, ώστε να βλέπεις σαν να ήταν κανονικά φωτισμένος, και μάλιστα χωρίς να δίνεις στόχο με προβολείς.

Έξυπνα φωτιστικά

Μια ακόμη κατηγορία η οποία λειτουργεί τόσο ως "σύστημα ασφαλείας" όσο και για να κάνει τη διαβίωσή σου πιο άνετη. Οι έξυπνες λάμπες συνδέονται ασύρματα με κάποιο κεντρικό σύστημα ελέγχου, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται μέσω Wi-Fi στο δίκτυο του σπιτιού. Αυτό σου επιτρέπει να ελέγχεις τα φώτα από app στο κινητό, ακόμη κι όταν δεν είσαι εκεί! Μπορείς να ανάψεις τα φώτα αν λείπεις και έχει βραδιάσει, ώστε να μη μείνει το σπίτι σου σκοτεινό, αλλά και να σβήσεις τη λάμπα που ξέχασες αναμμένη, είτε είσαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι είτε βρίσκεσαι εκτός. Υπάρχουν και μοντέλα με πολλούς χρωματισμούς, ώστε να κάνεις ατμόσφαιρα, αλλά και να επιλέγεις εσύ την ένταση του φωτός που θες.

Αισθητήρες

Τα πιο ολοκληρωμένα συστήματα διαθέτουν και ανεξάρτητους αισθητήρες για να μπορείς να είσαι σίγουρος για το σπίτι σου. Αισθητήρες πλημμύρας, υγρασίας και θερμοκρασίας, καπνού, ανοίγματος θυρών ή παραθύρων, κίνησης και πολλοί άλλοι, συνδέονται με το κεντρικό σύστημα και σου επιτρέπουν να γνωρίζεις, ακόμη κι αν δεν είσαι στο σπίτι, το τι συμβαίνει, αλλά και να σε ειδοποιούν αν κάτι δεν πάει καλά.

Συστήματα ασφαλείας

Τα ολοκληρωμένα συστήματα ασφαλείας "δένουν" όλους τους αισθητήρες σε ένα σύστημα, στο οποίο συχνά μπορείς να προσθέσεις και "έξυπνες" πρίζες, διακόπτες ή λάμπες. Για παράδειγμα, μπορείς να τα ρυθμίσεις να ανάβουν τη θέρμανση αν η θερμοκρασία πέσει, να ανάψουν κάποιον αφυγραντήρα αν η υγρασία είναι αυξημένη, ακόμη και να εκτελέσουν προκαθορισμένες λειτουργίες αν ανιχνεύσουν κίνηση. Σκέψου πως μπορείς να έχεις συγκεκριμένα φώτα να ανάβουν σε περίπτωση ανίχνευσης κίνησης, ακόμη και ραδιόφωνο ή τηλεόραση. Και, προφανώς, σε όλες τις περιπτώσεις το σύστημα σε ειδοποιεί στο κινητό, ενώ υπάρχει και δυνατότητα προσθήκης σειρήνας, εσωτερικής και εξωτερικής. Το τι θα επιλέξεις, εξαρτάται από τις δικές σου ανάγκες, αλλά και το τι υπάρχει διαθέσιμο στο σπίτι σου. Για παράδειγμα, αν είσαι από τους "προνομιούχους" με ηλεκτροκίνητα πατζούρια, μπορείς να ελέγξεις και αυτά. Η κάμερα είναι το πρώτο -- αλλά σημαντικό -- βήμα. Ο φωτισμός το δεύτερο, για να δίνεις στο χώρο σου την αίσθηση πως κατοικείται, ακόμη κι όταν λείπεις. Τέλος, οι πλήρεις αυτοματισμοί θα σου επιτρέψουν ακόμη και να ανοιγοκλείνεις συσκευές εξ αποστάσεως, αλλά -- κι αυτό είναι το πιο σημαντικό -- θα σου λύσουν τα χέρια, δίνοντάς σου ικανότητες που λίγα χρόνια πριν βλέπαμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας! Μια βόλτα από τα Public θα σε πείσει!