Go Mirrorless!

Περίληψη: Αν σας λέγαμε ότι έχουν περάσει μόλις εννιά χρόνια από την κυκλοφορία της πρώτης mirrorless...

Αν σας λέγαμε ότι έχουν περάσει μόλις εννιά χρόνια από την κυκλοφορία της πρώτης mirrorless θα το πιστεύατε; Κι όμως! Σε αυτά τα λίγα χρόνια ζωής οι mirrorless κατάφεραν να απειλήσουν την πρωτοκαθεδρία των DSLR στις φωτογραφικές μας τσάντες ενώ για αρκετούς νεοεισερχόμενους στη φωτογραφία αποτελούν μονόδρομο χάρη στο μικρό τους μέγεθος και την ευκολία στη χρήση τους.

Ποια είναι η διαφορά τους με τις DSLR;

Δομικά οι CSC ή mirrorless στηρίζονται σε απλούστερη αρχιτεκτονική καθώς καταργείται το συγκρότημα ανακλινόμενου/πτυσσόμενου καθρέπτη και πενταπρίσματος και η φωτεινή δέσμη που περνάει από τον φακό προσπίπτει κατευθείαν στον αισθητήρα χωρίς να χρειάζεται τη στιγμή της λήψης να ανακληθεί ο καθρέπτης. Με την απλούστερη δομή μειώνεται το κατασκευαστικό κόστος και είναι εφικτή η σχεδίαση φθηνότερων φακών λόγω μειωμένης απόστασης πίσω οπτικού στοιχείου/αισθητήρα (back flange distance).

Γιατί να προτιμήσουμε τις mirrorless;

Γιατί οι mirroless καταφέρνουν πλέον να ενσωματώσουν πολλά από τα πλεονεκτήματα των DSLR σε μέγεθος σώματος που θυμίζει compact φωτογραφική μηχανή. Σε αυτό το μικρό σύστημα όμως έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε υψηλής ποιότητας οπτικά και να διατηρήσουμε τον δημιουργικό έλεγχο που μας δίνει ένα σύστημα μηχανής με περιστροφικές κλίμακες και επαρκή χειριστήρια για τους σοβαρούς χρήστες.

Ευκολία χρήσης

Και οι αρχάριοι χρήστες όπως μπορούν να βρουν τη mirrorless που τους ταιριάζει καθώς οι εταιρείες έχουν ενσωματώσει πολλές δημιουργικές ευκολίες και σκηνές, οδηγίες χρήσης ακόμη και στα μενού, πολλές τελείως αυτόματες λειτουργίες κλπ.

Τεχνολογία υψηλών επιδόσεων

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι mirrorless κατηγορήθηκαν από πολλούς για αργές αποκρίσεις και συχνές αστοχίες των συστημάτων autofocus. Σήμερα η κατάσταση έχει αντιστραφεί αφού τώρα πια είναι εξίσου γρήγορες με τις DSLR και στην κρίσιμη παράμετρο του autοfocus υπάρχουν μοντέλα που βρίσκουν ταχύτερα τον στόχο τους και από τις επαγγελματικές DSLR, με την εφαρμογή εξελίξεων όπως τα phase detect pixel στον αισθητήρα CMOS.

Video

Χάρη στα γρήγορα CMOS chip (των αισθητήρων) το Full HD video είναι πανταχού παρόν ενώ πολύ σύντομα οι αναλύσεις 4Κ θα γίνουν ο κανόνας. Μερικές μάλιστα συνοδεύονται με ειδικούς φακούς με αθόρυβο zoom για επαγγελματικό video. Λόγω μεγαλύτερου αισθητήρα έχουν καλύτερη απόδοση ακόμη και από professional videocamera.