Google Assistant: Ο ψηφιακός... μπάτλερ ήρθε στο Android

Περίληψη: Τον τελευταίο καιρό, όλες οι εταιρίες που σχετίζονται, έστω και περιφερειακά, με την πληροφορική, έχουν...

Τον τελευταίο καιρό, όλες οι εταιρίες που σχετίζονται, έστω και περιφερειακά, με την πληροφορική, έχουν βαλθεί να φέρουν στη ζωή μας το όραμα της δεκαετίας του '80: την τεχνητή νοημοσύνη. Αν δεν έχεις προλάβει αυτή τη δεκαετία, ήταν τότε που όλοι, βιώνοντας την είσοδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σπίτια τους, οραματίζονταν ήδη αυτοκίνητα που θα οδηγούνταν μόνα τους, ρομπότ που θα καθάριζαν το σπίτι, θα μαγείρευαν και θα απαντούσαν σε κάθε μας ερώτηση, ψυγεία που θα μας ενημέρωναν αν κάτι τελείωνε και θα το παράγγελναν αυτομάτως, συστήματα που θα άνοιγαν πόρτες, θα αναβόσβηναν φώτα και θα ανοιγόκλειναν πατζούρια με μια εντολή, και πολλά άλλα. Σε γενικές γραμμές, τίποτε απ' όλα αυτά δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρ' ότι βρισκόμαστε χοντρικά 35 χρόνια από τότε. Τελικά, η τεχνητή νοημοσύνη απαιτούσε πολύ “δυνατότερουςυπολογιστές και πολύ μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ, απ' ότι φαντάζονταν τότε.

Και τώρα τι άλλαξε;

Τώρα, τα πράγματα φαίνεται πως αρχίζουν και αλλάζουν! Ήδη έχουμε τις πρώτες απόπειρες για αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα, εταιρίες όπως η Tesla έχουν ήδη κυκλοφορήσει εξ ολοκλήρου ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία ήδη διαθέτουν μια μορφή “αυτόματου πιλότου”, ενώ ήδη έχουμε “έξυπνους” ψηφιακούς βοηθούς από την Apple (Siri), την Amazon (Alexa), τη Microsoft (Cortana) και τη Google (Google Now), ενώ πολύ πρόσφατα και η Samsung κυκλοφόρησε το νέο Galaxy S8 με το Bixby. Η Google, όμως, είναι αυτή η οποία μας ενδιαφέρει κυρίως, καθώς οι περισσότεροι εξ ημών χρησιμοποιούμε κάποιο Android smartphone. Η Google μέχρι τώρα διέθετε κάποιες λειτουργίες μέσω του “Ok Google” αλλά και του Google Now. Τώρα, όμως, έφτασε η ώρα για κάτι πιο προχωρημένο.

Assistant επί σκηνής!

Το Google Assistant το είδαμε πρώτη φορά πέρισυ στην εκδήλωση Google I/O, ενώ η εταιρία το ενσωμάτωσε και στα smartphones της Pixel και Pixel XL, τα οποία κυκλοφόρησαν τον περασμένο Οκτώβριο. Το Assistant είναι μια πολύ βελτιωμένη εκδοχή όσων γνωρίζαμε μέχρι τώρα, ενώ επιτρέπει και (σχεδόν) κανονική συνομιλία, χρησιμοποιώντας τους αλγόριθμους φυσικής γλώσσας της Google. Μάλιστα, η εταιρία προσέλαβε κατάλληλο προσωπικό – όπως την animator της Pixar Emma Coats – ώστε να αναπτύξουν “προσωπικότητα” στον Assistant! Μέσω αυτού, μπορείς να βρεις πληροφορίες για (σχεδόν) οτιδήποτε, να κλείσεις εισιτήρια, να μάθεις την πρόγνωση του καιρού, αλλά και να θέσεις υπενθυμίσεις, ραντεβού, να στείλεις e-mail και, γενικά, είναι πλήρης η συνεργασία του με apps και υπηρεσίες της Google.Η νέα εξέλιξη για το Google Assistant είναι πως η Google πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε πως θα αρχίσει τη διάθεσή του και σε άλλα smartphones, εκτός των δικών της Pixel, σταδιακά. Τα smartphones που θα δεχθούν την “αναβάθμιση” θα είναι όσα τρέχουν Android 6.0 Marshmallow και 7.0 Nougat. Ήδη, σύμφωνα με τη Google, έχει αρχίσει η διάθεση σε συσκευές εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, προφανώς λόγω του ότι η επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει και η Γερμανία, και μάλιστα με πλήρη υποστήριξη για γερμανικά! Εν τέλει, δε γνωρίζουμε πότε – και αν – θα αρχίσει η υποστήριξη ελληνικών, αλλά ελπίζουμε να μην αργήσει. Μπορεί τα ευφυή ρομπότ που θα μας φέρνουν πρωινό στο κρεβάτι να απέχουν αρκετά χρόνια από τώρα, μπορεί ακόμη και τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα να βρίσκονται στο μέλλον, αλλά τουλάχιστον πλέον μπορούμε να έχουμε έναν (σχεδόν) ευφυή βοηθό, μέσα στο smartphone, ακόμη κι από... αύριο!