Intel Core i9: Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται!

Περίληψη: Σίγουρα γνωρίζεις τους διάφορους επεξεργαστές Core i3, i5 και i7 από την Intel. Εδώ και...

Σίγουρα γνωρίζεις τους διάφορους επεξεργαστές Core i3, i5 και i7 από την Intel. Εδώ και αρκετά χρόνια αποτελούν τα best sellers σε laptops και desktop PCs, με πολλά μοντέλα που καλύπτουν όλα τα επίπεδα τιμών. Ίσως γνωρίζεις και την αντίπαλο της Intel, την AMD. Πιθανότατα, θα την έχεις στο μυαλό σου ως πιο "budget" επιλογή, όπως η πλειοψηφία του αγοραστικού κοινού. Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Τις τελευταίες μέρες, οι φήμες οργιάζουν, όσον αφορά την Intel. Μια διαρροή πληροφορίας που συνέβη πριν λίγες ημέρες, δείχνει πως η μεγάλη εταιρία των ηλεκτρονικών ετοιμάζεται, για πρώτη φορά από την κυκλοφορία της σειράς Core i-X το Νοέμβριο του 2008, οπότε και πρωτοκυκλοφόρησαν οι Core i7, i5 και i3, να χρησιμοποιήσει και άλλον ένα "μονό" αριθμό, το 9, αυξάνοντας τις οικογένειες των Core i-X σε τέσσερις! Οι νέοι Core i9, αν οι φήμες επιβεβαιωθούν, θα περιλαμβάνουν τρία (τουλάχιστον) εντυπωσιακά μοντέλα, τα οποία δεν έχουν αντίστοιχα σε ό,τι έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα. Ας τα δούμε συνοπτικά:
  • Core i9 7900X: 10 cores, 20 threads, 3.3GHz base, 4.3GHz Turbo, 4.5GHz Turbo Boost 3.0, 13.75MB L3, 44 γραμμές PCIe 3.0
  • Core i9 7820X:  8 cores, 16 threads, 3.6GHz base, 4.3GHz Turbo, 4.5GHz Turbo Boost 3.0, 11MB L3, 28 γραμμές PCIe 3.0
  • Core i9 7800X:  6 cores, 12 threads, 3.5GHz base, 4.0GHz Turbo, όχι Turbo Boost 3.0, 8.25MB L3, 28 γραμμές PCIe 3.0
Οι επεξεργαστές αυτοί προορίζονται για συστήματα desktop αποκλειστικά, κάτι λογικό, μιας και η κατανάλωση φημολογείται πως θα φτάνει τα 140W. Επίσης, για τη "φιλοξενία" αυτών των τεράτων, η Intel θα κυκλοφορήσει και μια νέα πλατφόρμα, την X299, αντικαθιστώντας την τωρινή X99. Αν δεν το προσέξατε, μιλάμε για επεξεργαστές με 6, 8 και 10 πυρήνες, οι οποίοι, μέσω του HyperThreading, θα επεξεργάζονται 12, 16 και 20 threads!

Γιατί τώρα;

Ποια είναι η συγκυρία που οδήγησε την Intel στο να προσθέσει ένα επιπλέον "επίπεδο" στα μοντέλα της; Ο λόγος είναι πολύ απλός: ανταγωνισμός! Δεν αναφέραμε την AMD στην εισαγωγή χωρίς λόγο. Η AMD, στις αρχές του έτους, κυκλοφόρησε μια σειρά από νέους επεξεργαστές, τους Ryzen, οι οποίοι απεδείχθησαν πολύ ανταγωνιστικοί, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία. Σα να μην έφτανε αυτό, η εταιρία ανακοίνωσε πως, μέσα στο καλοκαίρι, σκοπεύει να κυκλοφορήσει επεξεργαστές για το ultra-high-end τμήμα της αγοράς. Η αντίδραση της Intel, επομένως, ήταν τόσο επιβεβλημένη, όσο και αναμενόμενη! Η κυκλοφορία των Core i9 αναμένεται σε λίγες εβδομάδες, με την επίσημη ανακοίνωση να τοποθετείται στην έκθεση Computex, τον Ιούνιο! Το καλοκαίρι αναμένεται θερμό και εξαιρετικά ενδιαφέρον!