Η Intel ανακοινώνει CPU σε συνεργασία με την AMD!

Περίληψη: Η Intel ανακοίνωσε πως, σύντομα, θα κυκλοφορήσει επεξεργαστές, οι οποίοι θα ενσωματώνουν μονάδες γραφικών (GPUs)...

Η Intel ανακοίνωσε πως, σύντομα, θα κυκλοφορήσει επεξεργαστές, οι οποίοι θα ενσωματώνουν μονάδες γραφικών (GPUs) σχεδιασμένες ειδικά για αυτήν από τη μεγάλη της αντίπαλο, την AMD! Δεν είναι εικασία, φήμη ή "διαρροή". Πρόκειται για επίσημη ανακοίνωση. Ας γυρίσουμε, όμως, τα ρολόγια λίγο πίσω...

Intel

Η Intel θεωρείται -- και όχι άδικα -- η κορυφαία εταιρία σχεδίασης και κατασκευής μικροεπεξεργαστών στον κόσμο. Ήταν από τις πρώτες που ξεπήδησαν στα τέλη της δεκαετίας του '60, στην έναρξη της εποχής της μικροηλεκτρονικής, και κατάφερε να μείνει στην κορυφή από τότε! Σίγουρα κάποιες φορές βρέθηκε λίγο πίσω, όσον αφορά το "στέμμα" του γρηγορότερου επεξεργαστή, αλλά πάντοτε καταφέρνει και επανέρχεται δριμύτερη. Είναι αυτή που σχεδίασε τους επεξεργαστές 8086 και την αρχιτεκτονική x86, την οποία χρησιμοποιούν όλα τα σημερινά PCs. Το όνομά της έγινε συνώνυμο της λέξης "Pentium" και, εδώ και αρκετά χρόνια, "Core".

AMD

Η AMD, ηλικιακά, είναι ελάχιστα νεότερη από την Intel. Μπήκε στο "παιχνίδι" των επεξεργαστών x86 από το... παράθυρο, το οποίο άνοιξε η "τεράστια" IBM. Για να βάλει τον επεξεργαστή της Intel, η IBM απαίτησε να δώσει άδειες και σε άλλες εταιρίες να τον κατασκευάζουν, ώστε να μην εξαρτάται από μια εταιρία. Η AMD πήρε άδεια, είναι η μόνη από όλες αυτές που κατάφερε να επιβιώσει, και αποτελεί το νο.2 στο χώρο. Σε αυτήν χρωστάμε την αρχιτεκτονική x86-64, δηλαδή την έκδοση των 64-bit της αρχιτεκτονικής που σχεδίασε η Intel (32-bit). Επίσης, έχει πολλές πρωτοποριακές τεχνολογίες στην ιστορία της. Περίπου 10 χρόνια πριν, εξαγόρασε την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία σχεδίασης επεξεργαστών γραφικών, την Καναδική ATi (βλέπε Radeon) και πλέον είναι πολύ ισχυρή και σε αυτό τον τομέα.

Άσπονδοι φίλοι;

Μέχρι τώρα, η σχέση των δύο εταιριών δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή, αν και πάντα έβρισκαν τρόπο και "τακτοποιούσαν" τις εκκρεμότητές τους. Η Intel, ως η μεγαλύτερη εκ των δύο, αρκετές φορές προσπάθησε να "τελειώσει" την AMD -- με διάφορους τρόπους -- αλλά η αλήθεια είναι πως, πλέον, η μία χρειάζεται την άλλη.

Η ανακοίνωση!

Μόλις εχθές, λοιπόν, η Intel εξέδωσε ανακοίνωση που, ούτε λίγο ούτε πολύ λέει πως συνεργάζεται με τον τομέα τεχνολογιών γραφικών Radeon Technologies Group της AMD, για να κατασκευάσει επεξεργαστές για υπερ-φορητές συσκευές! Η Intel θα "βάλει" τους επεξεργαστές Core 8ης γενιάς και τις τεχνολογίες διασύνδεσης, ενώ η AMD σχεδιάζει, όπως αναφέρει η ίδια η Intel, "semi-custom graphics chip" για την ίδια, ενώ συνεισφέρει και την τεχνολογία HBM δεύτερης γενιάς, για διασύνδεση μνημών.Όπως αναφέρει η Intel στην ανακοίνωσή της, "σε στενή συνεργασία, σχεδιάσαμε ένα semi-custom τσιπ γραφικών, [κάτι το οποίο] είναι δυνατό παράδειγμα για το πως μπορούμε ταυτοχρόνως να είμαστε ανταγωνιστές και να συνεργαζόμαστε, παράγοντας τελικά τεχνολογίες που ωφελούν τους καταναλωτές". Από την πλευρά της, η AMD είχε να πει πως "η συνεργασία με την Intel διευρύνει την [αγορά] για τις Radeon GPUs και φέρνει [στην αγορά] μια διαφορετική πρόταση για γραφικά υψηλών επιδόσεων". Η διασύνδεση των δύο μερών γίνεται μέσω της τεχνολογίας EMIB, η οποία συνδέει διαφορετικά κομμάτια πυριτίου μέσα στην ίδια "συσκευασία", και η οποία εξαλείφει το πρόβλημα του ύψους, επιτρέποντας την κατασκευή επεξεργαστών για πολύ λεπτά μηχανήματα. Η AMD έφτιαξε τους drivers και τα interfaces για να υλοποιηθεί αυτή η "ένωση" του δικού της τσιπ με αυτό της Intel. Και τελικά... τι; Ναι, ομολογούμε πως ούτε εμείς φανταζόμασταν πως, κάποτε, θα γράφαμε άρθρο που θα περιείχε τις λέξεις "AMD", "Intel", "συνεργασία" και όχι τις λέξεις "ανταγωνισμός" ή "μηνύσεις". Δεν υπάρχει, ακόμη, χρονοδιάγραμμα για τους νέους αυτούς επεξεργαστές, αλλά σίγουρα θα τους δείς στα ράφια των Public, μέσα σε κάποιο υπερ-λεπτο laptop, σε εύλογο χρονικό διάστημα!