IP Camera: Παρακολούθησε την επιχείρηση ή το σπίτι σου και από την παραλία!

Περίληψη: Η ώρα των διακοπών έφτασε. Σε λίγες ημέρες, οι μεγάλες πόλεις θα αδειάσουν και όλοι...

Η ώρα των διακοπών έφτασε. Σε λίγες ημέρες, οι μεγάλες πόλεις θα αδειάσουν και όλοι θα ξεχυθούν σε εξοχικά, ενοικιαζόμενα δωμάτια, campings και, κυρίως, στις παραλίες. Το σπίτι σου ή η επιχέιρησή σου θα κλείσει και, για κάποιες μέρες, θα μείνει κλειδαμπαρωμένο. Για να μην ανησυχείς χωρίς λόγο, σκεπτόμενος κάθε ώρα και στιγμή το γνωστό "τι θα βρεις όταν γυρίσεις", η λύση είναι πολύ απλή: IP Camera!

Η λύση!

Η τεχνολογία είναι πολύ απλή: παίρνεις μια (ή περισσότερες) IP Camera, την τοποθετείς σε κάποιο (ή κάποια) στρατηγικό σημείο, τη συνδέεις ασύρματα με το δίκτυο του χώρου, και... σχεδόν τελείωσες! Το "σχεδόν" πηγαίνει στο ότι θα χρειαστεί να κατεβάσεις και το κατάλληλο app στο smartphone σου, αλλά εκεί τελειώνουν τα βάσανα. Μετά από αυτό, θα μπορείς να βλέπεις το τι γίνεται σττην επιχέιρηση ή το σπίτι σου, από οπουδήποτε!

Τεχνολογία

Οι IP Cams εκμεταλλεύονται την πρόοδο της τεχνολογίας, και ενσωματώνουν μια κάμερα, όπως αυτές που βρίσκουμε σε webcams και smartphones, μαζί με ένα WiFi module, και ένα μικροσκοπικό (υποτυπώδη) υπολογιστή για να συνδέεται και να μεταδίδει τα δεδομένα. Μάλιστα, υπάρχουν και πολλά μοντέλα με LEDs υπερύθρων, ώστε να μπορούν να καταγράφουν εικόνα ακόμη και στο απόλυτο σκοτάδι. Επίσης, όλα (πλέον) τα μοντέλα που κυκλοφορούν, διαθέτουν και λειτουργία ανίχνευσης κίνησης, ώστε να στέλνουν ειδοποίηση εάν ανιχνεύσουν οποιαδήποτε κίνηση ή αλλαγή μέσα στο χώρο τον οποίο εποπτεύουν. Η τελευταία "εσοδεία" των IP Cams, μάλιστα, διαθέτει και WiFi repeater, ώστε να επεκτείνει το ασύρματο δίκτυο του χώρου σου. Με αυτόν τον τρόπο, αν έχεις περισσότερες από μία IP Cams, μπορείς να είσαι σίγουρος πως θα "πιάνουν" σήμα από το WiFi όλες. Επίσης, οι νέες κάμερες διαθέτουν και θύρα για κάρτα μνήμης micro SD, ώστε να καταγράφουν βίντεο και να το αποθηκεύουν. Μάλιστα, οι πιο ακριβές έχουν τη δυνατότητα, μέσω του app ή του αντίστοιχου προγράμματος για PC, να "παίξουν" και αυτό το αποθηκευμένο υλικό, εξ αποστάσεως! Επίσης, υπάρχουν κάμερες με δυνατότητα zoom και κίνησης του φακού από το ίδιο το app, ώστε να μπορείς να περιστρέψεις την κάμερα εξ αποστάσεως και να καλύψεις ακόμη μεγαλύτερο χώρο! Τέλος, αν θες να επιβλέπεις εξωτερικούς χώρους, υπάρχουν και τέτοια μοντέλα, αδιάβροχα και με ενισχυμένο κέλυφος.

Εγκατάσταση

Απλά διαλέγεις ένα καλό σημείο, με κοντινή πρόσβαση σε πρίζα, και βάζεις την κάμερα! Φρόντισε ώστε η εικόνα που βλέπεις να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο "ενεργό" χώρο, και όχι κάποιον τοίχο. Σε περίπτωση που επιλέξεις IP Cam με δυνατότητα περιστροφής, μπορείς να τη βάλεις σε κάποιο κεντρικό σημείο. Σε αντίθετη περίπτωση, διάλεξε κάποια γωνία. Η σύνδεση με το τοπικό δίκτυο είναι απλή υπόθεση. Αρκεί να ακολουθήσεις τις οδηγίες του κατασκευαστή και, πολύ σύντομα, θα έχεις εικόνα στο app! Επίσης, μπορείς να διαλέξεις και τα καρέ ανά δευτερόλεπτο που θα καταγράφει η κάμερα, αλλά και αν θες ήχο ή όχι. Για να μειώσεις τον όγκο των δεδομένων, μπορείς να ρυθμίσεις την κάμερα να καταγράφει, πχ, ένα ή δύο καρέ το δευτερόλεπτο, χωρίς ήχο. Για να δεις τις διαθέσιμές λύσεις, τα Public διαθέτουν μια μεγάλη γκάμα από IP Cams, ώστε να διαλέξεις αυτήν που σου ταιριάζει!