Πώς να επιλέξεις το καλύτερο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Περίληψη: Για να βάλεις το παιδί σου στο αυτοκίνητο, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσεις τους κινδύνους. Έχουν...

Για να βάλεις το παιδί σου στο αυτοκίνητο, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσεις τους κινδύνους. Έχουν περάσει οι εποχές που οι μανάδες μας, μας έπαιρναν αγκαλιά στο μπροστινό κάθισμα, ή που μας έβαζαν στο πίσω κάθισμα μαζί με δυο-τρία παιχνίδια και μια κουβέρτα! Τώρα υπάρχουν λύσεις και, βέβαια, υπάρχει και νόμος! Για να μην αγχώνεσαι, όμως, τα παιδικά καθίσματα έρχονται με προδιαγραφές και με κατηγορίες. Το παιδικό κάθισμα που θα επιλέξεις, θα πρέπει να διαθέτει έγκριση βάσει των Ευρωπαϊκών Κανονισμών ECE R 44/03 ή ECE R 44/04, οι οποίοι ελέγχουν την συμβατότητα του καθίσματος με τα οχήματα και επιβάλλουν αυστηρές δοκιμές στα εξαρτήματά τους με crash tests. Στα εγκεκριμένα καθίσματα, υπάρχει μία Ετικέτα Έγκρισης (συνήθως έχει πορτοκαλί χρώμα), στην οποία, μεταξύ άλλων αναφέρεται το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του παιδιού που υποστηρίζει.

Βάρος ή ηλικία;

Προφανώς, οι περισσότεροι γονείς θα περιμένουν να δουν κατηγορίες καθισμάτων αναλόγως της ηλικίας. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως η βέλτιστη κατηγοριοποίηση είναι βάσει βάρους και όχι ηλικίας. Πάντοτε θα υπάρχουν πιο μικρόσωμα ή πιο ανεπτυγμένα παιδιά, από το μέσο όρο της ηλικίας τους, ενώ η ανάπτυξη διαφέρει και αναλόγως περιοχής ή χώρας. Οι κατηγορίες, λοιπόν, είναι:
ΟμάδαΒάροςΕνδεικτική Ηλικία
00 έως 10 κιλά0 - 12 μηνών
0+0 έως 13 κιλά0 - 15 μηνών
19 μέχρι 18 κιλά9 μηνών - 4 ετών
215 μέχρι 25 κιλά4 ετών - 8 ετών
322 μέχρι 36 κιλά8 ετών - 12 ετών
Επίσης, θες ένα κάθισμα το οποίο να είναι εύχρηστο και να τοποθετείται εύκολα και να αφαιρείται γρήγορα. Επίσης υπάρχουν διαθέσιμα μοντέλα με μεγαλύτερο εύρος κιλών, με αποσπώμενα τμήματα για να "χωρούν" και μεγαλύτερα παιδιά.Για παράδειγμα

Κοιτάζοντας εμπρός... ή πίσω;

Το σίγουρο είναι πως, καθώς μεγαλώνει το παιδι σου, θα χρειαστεί να αλλάζεις και το παιδικό κάθισμα. Εκτός του μεγέθους, αλλάζουν και άλλες παράμετροι των καθισμάτων. Για παράδειγμα, ειδικά για βρέφη τα καθίσματα τοποθετούνται κοιτάζοντας προς τα πίσω, ενώ για νήπια και μεγαλύτερα παιδιά, κοιτούν μπροστά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να γνωρίζεις πως τα καθίσματα που κοιτούν προς τα πίσω, δηλαδή αυτά όπου η πλάτη του παιδιού είναι στραμμένη προς τη φορά κίνησης του αυτοκινήτου, είναι πολύ πιο ασφαλή, και όχι μόνο σε περίπτωση πρόσκρουσης. Ακόμη και σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος, σε αυτά τα καθίσματα, η δύναμη της επιβράδυνσης κατανέμεται σε όλη την πλάτη και το κεφάλι του παιδιού, ενώ το ίδιο το κεφάλι παραμένει στηριγμένο. Αντιθέτως, στα "εμπρόσθια" καθίσματα, όλη η δύναμη "περνά" στο σώμα του παιδιού από τις ζώνες πρόσδεσης, και το κεφάλι παραμένει αστήρικτο.

ISOFIX ή ζώνες;

Επίσης σημαντικός είναι και ο μηχανισμός στήριξης του καθίσματος. Τα αυτοκίνητα από το 2011 και μετά, διαθέτουν εργοστασιακές υποδοχές για στήριξη παιδικών καθισμάτων, οι οποίες είναι στάνταρ σε όλα τα οχήματα και το σύστημα ονομάζεται ISOFIX. Για όσα αυτοκίνητα, όμως, δεν διαθέτουν το σύστημα αυτό, υπάρχουν και καθίσματα τα οποία "δένονται" με τις πίσω ζώνες ασφαλείας. Αν τοποθετηθούν σωστά, δεν έχουν καμμία διαφορά από άποψης ασφάλειας με τα ISOFIX, ενώ συνήθως τα καθίσματα αυτά είναι και πιο φθηνά.  Πολύ σημαντικό είναι και να διαθέσεις το χρόνο για να διαβάσεις προσεκτικά τις οδηγίες τοποθέτησης και χρήσης, ώστε να τοποθετήσεις το κάθισμα όπως έχει σχεδιαστεί από τον κατασκευαστή, αλλιώς βάζεις σε κίνδυνο και τους υπόλοιπους επιβάτες, εκτός του ίδιου του παιδιού. Τέλος, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στα διαθέσιμα παιδικά καθίσματα, ανά κατηγορία βάρους, ώστε να ξέρεις τι να περιμένεις. Για παράδειγμα, το Baby Safe της Britax, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί και σε καρότσια της εταιρείας, και καλύπτει έως και 15 κιλά παιδί, το Steadi Moonlight της Joie, το οποίο προσαρμόζεται με 6 θέσεις στήριξης και 4 θέσεις ανάκλισης, ή τέλος το Britax Kidfix SL, το οποίο καλύπτει την κατηγορία έως και 36 κιλά. [gallery link="file" size="full" ids="56843,56844,56845"] Για να πάρεις το καλύτερο παιδικό κάθισμα, έλα στα Public και βρες αυτό που σου ταιριάζει! Επίσης, μπες στην κατηγορία "Ήξερες ότι..." για να βρεις ακόμη περισσότερα προϊόντα και κατηγορίες, τις οποίες δεν φανταζόσουν πως θα έβρισκες!