Το macOS High Sierra είναι η αναβάθμιση που δεν ήξερες πως ήθελες!

Περίληψη: Από τη στιγμή που η Apple πέρασε στο macOS (παλαιότερα γνωστό ως OS X), οι...

Από τη στιγμή που η Apple πέρασε στο macOS (παλαιότερα γνωστό ως OS X), οι νέες εκδόσεις συνοδεύονταν, ως επί το πλείστον, από κοσμογονικές αλλαγές, ειδικά στα πρώτα χρόνια. Πλέον, όμως, το λειτουργικό σύστημα της Apple είναι ώριμο και σταθερό, ενώ και το user interface έχει κατασταλάξει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος για μεγάλες αλλαγές, τουλάχιστον σε ορατό επίπεδο. Κι όμως, η νέα έκδοση του macOS είναι, ίσως, η έκδοση με τις πιο σημαντικές αλλαγές -- που δεν θα δεις ποτέ! Το High Sierra αποτελεί το διάδοχο του macOS Sierra και, αν περιμένεις να το εγκαταστήσεις και να δεις... άλλα πράγματα, μάλλον θα απογοητευτείς. Οι περισσότερες και πιο σημαντικές αλλαγές του High Sierra εντοπίζονται κάτω από την επιφάνεια, αν και, στα σημεία, μπορεί να προσέξεις κάποιες διαφορές. Ας δούμε τις κυριότερες από αυτές.

Apple File System

Τεράστιας σημασίας, αν και οι αλλαγές δεν είναι ορατές στους περισσότερους. Το σύστημα αρχειοθέτησης των σκληρών δίσκων περνά από το πεπαλαιωμένο HFS+ στο νέο και υπερσύγχρονο APFS -- αλλά μόνο σε Macs με SSD. Η μετατροπή του file system σε APFS δεν πρόκειται να γίνει σε συμβατικούς σκληρούς δίσκους ούτε σε υβριδικούς. Το νέο σύστημα υποστηρίζει εγγενή κρυπτογράφηση αρχείων, snapshots αρχείων ώστε να μπορείς να "πας πίσω" στις αλλαγές, μοίρασμα διαθέσιμου χώρου μεταξύ partitions δυναμικά, στιγμιαίο υπολογισμό χώρου σε φακέλους, κλωνοποίηση αρχείων, "αραιά" αρχεία, και βελτιωμένη ασφάλεια δεδομένων, μεταξύ άλλων.

Metal 2

Το Metal 2 είναι η νέα έκδοση του API της ίδιας της Apple, το οποίο είναι στην ίδια κατηγορία με το OpenGL και το DirectX της Microsoft. Η ίδια η Apple έχει επιδείξει πως το Metal είναι πολύ πιο γρήγορο από το OpenGL, ενώ η νέα έκδοση είναι ακόμη πιο γρήγορη. Μάλιστα, αν και οπτικά δεν υπάρχει διαφορά, ο window server του High Sierra, το πρόγραμμα που σχεδιάζει... ό,τι βλέπεις στην οθόνη στο desktop του macOS, λειτουργεί πλέον μέσω του Metal.

Codecs

Η Apple υποστηρίζει τον πλέον σύγχρονο codec για video, τον HEVC (γνωστό και ως H.265), αλλά και το HEIF (High Efficiency Image Format) για στατικές εικόνες -- ή και μικρά animations. Το πρώτο μπορεί να μειώσει το μέγεθος αρχείων βίντεο στο μισό, ή να υποστηρίξει μεγαλύτερες αναλύσεις ή καλύτερη ποιότητα εικόνας στο ίδιο μέγεθος, κάτι που γίνεται πολύ σημαντικό όσο περνά ο καιρός, λόγω της εξάπλωσης των τηλεοράσεων ανάλυσης 4k (και άνω). Παράλληλα, το HEIF έχει παρόμοιες "επιδόσεις" σε στατικές εικόνες, μπορεί να αντικαταστήσει και τα γνωστά μας GIFs με δραματική βελτίωση σε ποιότητα και μέγεθος, ενώ μπορεί να αποθηκεύσει σε ένα αρχείο πολλαπλές εικόνες (πχ την αρχική εικόνα και τη "διορθωμένη" μέσω photoshop).

Siri

Στο High Sierra, η Siri έχει δεχθεί τις... περιποιήσεις των προγραμματιστών της Apple, με αποτέλεσμα να ακούγεται ακόμη πιο "φυσιολογική" και ακόμη λιγότερο σαν υπολογιστής. Λόγω του επερχόμενου HomePod, η Siri πλέον έχει αποκτήσει και "μουσική" ευφυία και μπορεί να κάνει καλύτερες προτάσεις σε επίπεδο μουσικών προτιμήσεων, αν και, ακόμη, δεν έχει τη χρησιμότητα που έχει στο iOS.

Photos

Το πρόγραμμα με τη μεγαλύτερη και θεαματικότερη βελτίωση είναι το Photos. Εκτός των πολλών νέων χαρακτηριστικών, και τα υφιστάμενα έχουν δεχθεί βελτιώσεις, ενώ πλέον μπορεί να συνεργαστεί με άλλες εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφίας, αλλά και το user interface του Photos έχει βελτιωθεί δραματικά. 

Safari

Δύο από τα κυριότερα "προβλήματα" στα διάφορα sites στο internet είναι οι trackers και τα βίντεο που παίζουν αυτομάτως. Το νέο Safari κλείνει την πόρτα και στα δύο! Αφ ενός, το Intelligent Tracking Prevention εμποδίζει τους διάφορους trackers από το να παρακολουθούν κάθε σου κίνηση και κάθε site που επισκέπτεσαι, δίνοντάς σου μεγαλύτερη "ανωνυμία". Παράλληλα, το internet θα είναι, πλέον, πολύ πιο "ήσυχη" εμπειρία, μιας και το Auto-Play εμποδίζει τα βίντεο να ξεκινούν αυτομάτως, ενώ το ίδιο ισχύει και για διαφημίσεις οι οποίες ξεκινούν και "γκαρίζουν" μόλις περάσεις το ποντίκι από πάνω τους. Η Apple όμως έχει προσπαθήσει να περιορίσει αυτή τη λειτουργικότητα σε όντως ενοχλητικά βίντεο, βάζοντας "εξαιρέσεις" για sites όπως το YouTube, το Netflix και τα υπόλοιπα, των οποίων η δουλειά είναι να προβάλλουν βίντεο. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του High Sierra θα τα δεις από κοντά, αν έχεις Mac που υποστηρίζεται. Η επίσημη λίστα για τα Macintosh που θα λάβουν το High Sierra είναι:
  • iMac (τέλη 2009 και νεότερα)
  • Mac Mini (2010 και νεότερα)
  • Mac Pro (2010 και νεότερα)
  • MacBook Air (2010 και νεότερα)
  • MacBook (τέλη 2009 και νεότερα)
  • MacBook Pro (2010 και νεότερα)
Βέβαια, υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του High Sierra τα οποία είναι διαθέσιμα μόνο σε νεότερα μηχανήματα, όπως αυτά που απαιτούν μηχάνημα με Bluetooth 4.0 και κάρτα Wi-Fi με 802.11n ή 802.11ac, ή το Metal 2, το οποίο απαιτεί σύγχρονη GPU.