Mαραθώνιος: Βιβλία, μουσική & ταινίες

Περίληψη: Για να σε ενθαρρύνουν και να σου δώσουν έμπνευση! Λένε πως όλα για ό,τι κάνεις...

Για να σε ενθαρρύνουν και να σου δώσουν έμπνευση! Λένε πως όλα για ό,τι κάνεις στη ζωή, πρέπει να είσαι στο κατάλληλο mood. Δεν μπορείς να φας αν δεν έχεις όρεξη, δεν μπορείς να γράψεις ποίημα αν δεν έχεις ένα ερέθισμα που θα σε εμπνεύσει και για να έρθουμε στο θέμα μας, είναι αδύνατον να αρχίσεις να τρέχεις σαν τον τρελό, αν δεν βρεις αυτό που θα σε ενθαρρύνει. Ακολουθούν λοιπόν μερικά αναγνώσματα, φιλμ και άλμπουμ που θα σου δώσουν το έναυσμα για τρέξιμο:marathon manΑπό ταινίες, η πρώτη που έρχεται στο μυαλό είναι το Marathon Man με τον Dustin Hoffman, μια αρκετά υποτιμημένη περιπέτεια από τα 70’s που μπαίνει άνετα στο top5 των καλύτερων ταινιών του ηθοποιού. Ο τίτλος είναι κυρίως συμβολικός (ο ήρωας τρέχει να ξεφύγει από την πλεκτάνη μιας διεθνούς συνομωσίας), όμως στην πρώτη σκηνή και σε πολλές άλλες, ο Hoffman τρέχει κυριολεκτικά. Mια ταινία απόλυτα συνυφασμένη με το αθλητικό πνεύμα, είναι φυσικά «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» (Chariots of fire) - βασισμένη στην αληθινή ιστορία δύο Βρετανών ερασιτεχνών δρομέων που έχουν βάλει στόχο να κερδίσουν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι. Η ταινία τιμήθηκε με τέσσερα Όσκαρ: Kαλύτερης ταινίας, σεναρίου, κοστουμιών και μουσικής, για το πασίγνωστο θέμα του δικού μας Βαγγέλη Παπαθανασίου.Marathon Running From Beginner to EliteΑπό μουσική, αναφέραμε ήδη το σάουντρακ του Chariots of fire από τον Vangelis , το οποίο περιλαμβάνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μουσικά θέματα που γράφτηκαν ποτέ, απόλυτα συνυφασμένο με τον αθλητισμό. Πέρα από την κανονική του μορφή, κυκλοφορεί επίσης και στην θεατρική του εκδοχή ως Chariots of fireMusic from the stage show. Αν πάλι θέλεις κάτι πιο σύγχρονο και μπιτάτο για να βρεις το ρυθμό, υπάρχει η τριπλή συλλογή Running Trax 3, με pop και hip hop κομμάτια από καλλιτέχνες όπως ο David Guetta, o Calvin Harris και ο Chris Brown. Είναι ό,τι πρέπει για μαραθωνοδρόμους, αφού η συνολική της διάρκεια πλησιάζει τις τέσσερις ώρες. (Θυμήσου απλά να σταματήσεις κάποια στιγμή - κι αύριο μέρα είναι!).Τέλος, όσον αφορά τα βιβλία, ο κατάλογος είναι ανεξάντλητος, αλλά υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζουν:
  • Το Athens Classic Marathon του Ηλία Μπουργιώτη μας δίνει την ιστορία του Μαραθωνίου από το μέρος στο οποίο ξεκίνησε.
  • Το Ultra Marathon Man μας διηγείται την ιστορία του Dean Karnazes, ενός τύπου που επιχείρησε να συμμετάσχει σε 50 μαραθώνιους που λάμβαναν χώρα σε 50 πολιτείες της Αμερικής σε διάστημα 50 ημερών.
  • Athens Classic Marathon Για τους φίλους και οπαδούς του Μαραθωνίου, του κλασικού αθλητισμού, των Ολυμπιακών αγώνωνΤο 50 Secrets I learned running 50 Marathons in 50 days είναι τα διδάγματα του ίδιου ανθρώπου, αυτού που ξέχασε να σταματήσει… 
  • Το Anatomy of running ασχολείται με την ανατομία του τρεξίματος χρησιμοποιώντας τρισδιάστατα σχέδια και απευθύνεται σε όσους είναι της δουλειάς και θέλουν να εμβαθύνουν.
  • Το Running anatomy έχει παρόμοια θεματολογία, μαζί με 50 αποτελεσματικές ασκήσεις ενδυνάμωσης για ανθρώπους που τρέχουν και πολύτιμες συμβουλές για κάθε δυσκολία που θα συναντήσουν.
  • Το Marathon Running είναι ένα κάπως πιο γενικό ανάγνωσμα, γραμμένο από τον πιο επιτυχημένο μαραθωνοδρόμο της Βρετανίας στα 90’s, τον Richard Nerurkar. Γραμμένο απλά, κατάλληλο και γι’ αυτούς που μέχρι χθες μονάχα περπατούσαν!
  • marathwniosΜε αφορμή τον εορτασμό για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα ο Νίκος Μιχαλόπουλος και η Άννα Βερούλη γράψανε το βιβλίο με τίτλο: «Μαραθώνιος Ονείρων» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα. Το βιβλίο αυτό αγγίζει κυρίως την πλευρά του αγώνα και μάλιστα μέσα από τα μάτια και τη ψυχή ενός εφήβου, που βλέπει τον συγκεκριμένο αγώνα ως τη δική του ευκαιρία να κάνει τους άλλους να τον προσέξουν και τελικά τον βοηθά να γνωρίσει τον ίδιο του τον εαυτό και τις ανάγκες του, τους προβληματισμούς του και τα όνειρά του, τον τρόπο, που μπορεί να προσεγγίσει, όσους αισθάνεται κοντά του αλλά και ταυτόχρονα ανεξήγητα μακριά του.