Mobile World Congress 2018: Τι περιμένουμε να δούμε!

Περίληψη: Σε λίγες ημέρες ανοίγει τις πύλες του η σημαντικότερη έκθεση κινητής τεχνολογίας, στη Βαρκελώνη. Όλοι...

Σε λίγες ημέρες ανοίγει τις πύλες του η σημαντικότερη έκθεση κινητής τεχνολογίας, στη Βαρκελώνη. Όλοι οι κατασκευαστές θα είναι εκεί, από τους πιο μεγάλους μέχρι και τις μικρές εταιρείες, και όλος ο κόσμος περιμένει να δει τα smartphones που θα αποτελέσουν σύντομα το μυστικό αντικείμενο του πόθου εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αλλά δεν είναι όλα κρυφά και καλυμμένα από πυκνά πέπλα μυστηρίου. Ήδη οι κατασκευαστές έχουν προετοιμάσει το έδαφος, οπότε κι εμείς ξέρουμε, πάνω - κάτω, τι περιμένουμε να αποκαλυφθεί και σου το παρουσιάζουμε.

Android

Το κεντρικό "θέμα" σε όλο το σύμπαν των smartphones -- εκτός Apple -- είναι ένα: το λειτουργικό σύστημα της Google, το οποίο είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από όλες τις συσκευές. Φέτος, η Google ετοιμάζει την επόμενη έκδοση του Android, το Android 9 ή Android P, το οποίο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει εντός του έτους. Ίσως η σημαντικότερη νέα λειτουργία του Android P, εκτός των όσων εσωτερικών αλλαγών κάνει η Google, είναι η υποστήριξη του "notch". Αν δεν κατάλαβες, το notch είναι το όνομα που έχει επικρατήσει για να περιγράψει εκείνη την περιοχή στο πάνω μέρος της οθόνης του iPhone X, όπου... δεν υπάρχει οθόνη, αλλά η κάμερα και οι λοιποί αισθητήρες του Face ID. Παρά το γεγονός πως πολλοί "δυσαρεστήθηκαν" με αυτή τη "νεκρή" περιοχή στην πρόσοψη του κινητού, όπως όλα δείχνουν, θα κυκλοφορήσουν και συσκευές άλλων κατασκευαστών με το ίδιο χαρακτηριστικό, επομένως η Google προνοεί και προσθέτει υποστήριξη για "notches" διαφόρων μεγεθών και θέσεων στην επόμενη έκδοση του Android!

Samsung

Ε ναι, πρώτη και καλύτερη. Τι; Η Κορεάτικη εταιρεία ετοιμάζει τα νέα της flagships, τα Galaxy S9 και Galaxy S9+ για το MWC. Και τα δύο, προφανώς, θα χρησιμοποιούν τον ολοκαίνουριο και πολύ γρήγορο επεξεργαστή Exynos 9810 και στην Αμερική τον επίσης νέο Snapdragon 845 της Qualcomm. Στο επίπεδο της φωτογραφίας, η Samsung έχει ετοιμάσει και φακό με μεταβλητό διάφραγμα, για ακόμη καλύτερες φωτογραφίες, ενώ έχει προσθέσει και... 3D emojis. Γιατί; Γιατί... τα έχει η Apple! Εκτός αυτών, θα δούμε οθόνες Super AMOLED στις 5,8 και 6,2 ίντσες, λεπτότερα bezels και αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων σε κεντρικό σημείο.

Sony

Οι "διαρροές" για τη Sony είναι λίγες, αλλά αυτό που έχει φανεί είναι πως η Ιαπωνική εταιρεία ετοιμάζει κάτι μεγάλο. Οι ψίθυροι λένε πως έχει επανασχεδιάσει εξ ολοκλήρου το flagship της και μάλιστα πως, ίσως, το παλιό - καλό παραλληλεπίπεδο σχήμα θα αποτελέσει παρελθόν, οπότε περιμένουμε καμπύλες και, γιατί όχι, εύκαμπτα... πράγματα! Πιθανότατα θα δούμε τα νέα Xperia XZ2 και XZ2 Pro, τα οποία θα φέρουν τον πανταχού παρών Snapdragon 845.

Nokia

Η εταιρεία έχει κάνει σοβαρό come-back και, μετά από μια εν πολλοίς διερευνητική χρονιά -- στην οποία όμως προσπέρασε πολλούς άλλους κατασκευαστές σε πωλήσεις -- φέτος αναμένεται να μπει με το γκάζι στο πάτωμα! Το πιο σημαντικό αναμένεται να είναι το νέο Nokia 7 Plus, το οποίο, αν πιστέψουμε τις εικόνες που έχουν διαρρεύσει, θα είναι ακόμη πιο μακρόστενο, με λεπτά bezels και διπλή κάμερα στην πλάτη. Η Nokia μάλλον δεν θα πάει στον Snapdragon 845 αλλά στον πιο οικονομικό 660, κάτι που μπορεί να "κοστίσει" σε απόλυτες επιδόσεις, σίγουρα όμως θα κάνει το κινητό ακόμη πιο φτηνό και ελκυστικό.

LG

Η εταιρεία πέρισυ είχε ανακοινώσει πως επρόκειτο να "χαλαρώσει" με τις συνεχείς παρουσιάσεις νέων smartphones κάθε χρόνο. Ίσως γι' αυτό ετοιμάζει απλά ένα refresh του V30 για το MWC, και δεν έχει προγραμματίσει κάποιο event. Το νέο V30 θα διαθέτει πολλά νέα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ αυτών και 32 αποκλειστικές εντολές για το Google Assistant, ενώ η LG έχει και το Vision AI, την απάντηση στο Google Lens. Παράλληλα, η LG λέει πως έχει βελτιώσει τις επιδόσεις της κάμερας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Εκτός αυτών, θα κυκλοφορήσουν και νέα μοντέλα στις σειρές K10 και K8, τα οποία αποκτούν ικανότητες που, σύμφωνα με την LG, υπάρχουν σε flagships του ανταγωνισμού.

Huawei

Λίγο άβολο αυτό, αλλά η Huawei δεν θα φέρει τα νέα της flagships στο MWC! Μάλλον επειδή δεν είναι έτοιμα ακόμη, θα τα παρουσιάσει σε ξεχωριστό event στις 27 Μαρτίου στο Παρίσι. Στη Βαρκελώνη θα δούμε tablets και, ίσως, κάποια smartwatches.

Xiaomi

Άλλη μια εταιρεία η οποία δεν θα παρουσιάσει επίσημα κάτι στο MWC -- ίσως κάτι τρέχει με τις εταιρείες από την Κίνα. Η Xiaomi έχει έτοιμο το νέο Xiaomi Mi Mix 2S, αλλά δεν πρόκειται να το παρουσιάσει στη Βαρκελώνη. Αν η επίσημη παρουσίασή του γίνει νωρίτερα, ίσως το δούμε και εκεί, όμως. Το νέο Mi Mix 2S θα έρχεται με οθόνη 5,99 ιντσών, χωρίς bezels, με λόγο οθόνης προς σώμα στο 95% και βέβαια τον Snapdragon 845! Και βέβαια, τα Public δεν πρόκειται να λείψουν από τη Βαρκελώνη! Μείνετε συντονισμένοι για συνεχείς ενημερώσεις και ανταποκρίσεις για ό,τι συμβεί!