Motherfucker: Ένα κόμικ-ωδή στην ιστορία των Μαύρων Πανθήρων

Περίληψη: H πρόοδος στο μείζον ζήτημα της καταπολέμησης του φυλετικού ρατσισμού είναι μεγάλη, αλλά όπως όλα δείχνουν,...

H πρόοδος στο μείζον ζήτημα της καταπολέμησης του φυλετικού ρατσισμού είναι μεγάλη, αλλά όπως όλα δείχνουν, όχι απολύτως επαρκής. 50 χρόνια έχουν περάσει από το 1965, όταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, μία από τις εμβληματικότερες μορφές στον αγώνα για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων, που μάστιζαν τότε τις Η.Π.Α., ηγήθηκε μιας επικίνδυνης εκστρατείας με σκοπό την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων ψήφου για όλους τους Αμερικανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των Αφροαμερικανών. Η επική πορεία που ξεκίνησε από την πόλη Σέλμα μέχρι το Μοντγκόμερι, δημιούργησε μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων που κορυφώθηκε με τον Πρόεδρο Τζόνσον να υπογράφει το νόμο περί δικαιωμάτων ψήφου. Όμως οι πρόσφατες αναίτιες δολοφονίες Αφροαμερικανών πολιτών από λευκούς αστυνομικούς και οι εξεγέρσεις που ακολούθησαν στις Η.Π.Α. το τελευταίο διάστημα, μάλλον το αντίθετο μαρτυρούν. Και κάπως έτσι, το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας κόσμου ξαναστρέφεται στους Μαύρους Πάνθηρες.

motherfucker_2

Σε αυτήν την κατηγορία, φαίνεται πως ανήκουν ο Guillaume Martinez και ο Sylvain Ricard, οι δημιουργοί ενός από τα πιο δυνατά κόμικ που διαβάσαμε τελευταία, του Motherfucker.  Πρόκειται για την εικονογραφημένη ιστορία του Βερμόντ Ουάσιγκτον. Το όνομά του είναι σύμβολο της ελευθερίας για την Αμερική, άλλα γι΄ αυτόν που είναι μαύρος δεν έχει σημασία. Είναι θύμα του ρατσισμού που μαστίζει την αμερικάνικη κοινωνία, με τα απομεινάρια της δουλείας και του Εμφυλίου Πολέμου. Ο Βερμόντ Ουάσιγκτον είναι μέλος του κόμματος των Μαύρων Πανθήρων, παλεύοντας για τα δικαιώματά του και την ισότητα.9789606750939-200-1045944Μέσα από τα ασπρόμαυρα σκίτσα και τη ζωή ενός φανταστικού προσώπου που θα μπορούσε, όμως, κάλλιστα να είναι υπαρκτό, το Motherfucker παρουσιάζει τη δράση των ηρωικών Μαύρων Πανθήρων στις ΗΠΑ τις δεκαετίες του 1960-70, μέσα από δέκα κεφάλαια που ξεκινούν το καθένα με ένα από τα δέκα σημεία της Διακήρυξης τους. Το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων (Black Panther Party) ιδρύθηκε το 1966 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με αρχικό στόχο την προστασία της Αφροαμερικανικής κοινότητας από την αστυνομική βαρβαρότητα, πραγματοποιώντας ακόμα και ένοπλες περιπολίες στους δρόμους των αστικών γκέτο. Εξελίχθηκε σε επαναστατική, αφροαμερικανική, αριστερή οργάνωση με μεγάλη ιστορία στο κίνημα των ΗΠΑ και με κοινωνικές δραστηριότητες που προκάλεσαν αμηχανία ακόμα και στην κυβέρνηση, αναγκάζοντάς την να τις υιοθετήσει.Γιατί όμως Motherfucker; Παρά την υβριστική χροιά που έχει λάβει σήμερα, το "motherfucker" σαν λέξη, αποτελούσε φιλική τιμητική προσφώνηση μεταξύ των πιο δραστήριων μελών του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων, την οποία χρησιμοποιούσαν για να εκφράσουν αναγνώριση και θαυμασμό. Η προσφώνηση έχει τις ρίζες της στην αργκό γλώσσα των γκέτο των αφροαμερικανών στις πόλεις των ΗΠΑ. 11 (3) Συμπερασματικά, το Motherfucker είναι ένα εξαίρετο κόμικ, που ακροβατώντας ανάμεσα στο πολιτικό θρίλερ, τη δυναμική αφήγηση και την εκπληκτική εικονογράφηση, θα σου μεταφέρει εκτός από το ιστορικό πλαίσιο της εποχής και δυνατές συγκινήσεις που θα σε κάνουν να δεις τον κόσμο μέσα από μια ολότελα διαφορετική ματιά. Και αυτό από μόνο του είναι αρκετός λόγος για να του δώσεις μια ευκαιρία! Το κόμικ των Sylvain Ricard και Guillaume Martinez κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΨΜ και θα το βρείτε εδώ!