Η νέα 8η γενιά Core της Intel τρέχει με... χίλια!

Περίληψη: Τελικά, λίγος υγιής ανταγωνισμός κάνει θαύματα! Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την Intel και την κυκλοφορία...

Τελικά, λίγος υγιής ανταγωνισμός κάνει θαύματα! Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την Intel και την κυκλοφορία της όγδοης γενιάς των επεξεργαστών Core για desktop. Είχατε παρατηρήσει πως, τα τελευταία αρκετά χρόνια, η κάθε νέα γενιά της Intel ήταν απλά... λίγο πιο γρήγορη από την προηγούμενη; Τόσο λίγο που ήταν πολύ συχνό το φαινόμενο να βρίσκουμε μαζί, στα ράφια των Public, υπολογιστές (desktop και laptop) με επεξεργαστές 3ης, 4ης, 5ης και ενίοτε 6ης γενιάς, δίπλα δίπλα! Μετά, ήρθαν οι Ryzen. Η γνωστή από τις πανίσχυρες κάρτες γραφικών και, για όσους θυμούνται ακόμη, τους επεξεργαστές Athlon AMD "ξύπνησε" από τον λήθαργο ετών και κυκλοφόρησε τους επεξεργαστές Ryzen, οι οποίοι μπόρεσαν και ανταγωνίστηκαν στα ίσα τους Cores της Intel. Αυτό ήταν και το "καμπανάκι" που χρειαζόταν το μεγαθήριο που λέγεται Intel.

Coffee Lake

Η όγδοη γενιά, τουλάχιστον στους επεξεργαστές desktop, ακούει στο όνομα "Coffee Lake". Αυτό είναι το επίσημο όνομα της αρχιτεκτονικής πάνω στην οποία κατασκευάζονται οι νέοι επεξεργαστές και, σύμφωνα με την Intel, είναι πολύ γρηγορότεροι από αυτούς που αντικαθιστούν.Η πρώτη εξήγηση για την -- υπαρκτή -- διαφορά σε ταχύτητα, εστιάζει στον αριθμό των πυρήνων. Οι Core i7 της νέας γενιάς έρχονται εξοπλισμένοι με 6 πυρήνες (12 threads μέσω HyperThreading), οι Core i5 πηγαίνουν κι αυτοί στους 6 πυρήνες αλλά άνευ HyperThreading οπότε 6 threads, ενώ οι μικρότεροι Core i3, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν διπύρηνοι, τώρα θα είναι τετραπύρηνοι -- πάλι χωρίς HyperThreading. Οι Coffee Lake κατασκευάζονται, κι αυτοί, στη λιθογραφία 14 νανομέτρων, όπως και οι προηγούμενοι... και οι προ-προηγούμενοι... μα και οι παρα-προ-προηγούμενοι. Ναι, είναι αλήθεια. Αν θυμάσαι τα "παλιά τα χρόνια", όταν είχαμε σμίκρυνση σχεδόν κάθε χρόνο, μπορείς να τα ξεχάσεις. Η τεχνολογία, πλέον, έχει αρχίσει και φτάνει στα όρια της φυσικής, και η Intel έχει κολλήσει στα 14nm εδώ και 2 χρόνια.

Νέα chips νέο socket

Δυστυχώς για όσους σκέφτηκαν να αναβαθμίσουν το PC τους αλλάζοντας μόνο επεξεργαστή, οι νέοι Coffee Lake δεν είναι συμβατοί με motherboards προηγούμενων γενεών. Το νέο socket στο οποίο μπαίνουν είναι το LGA1151v2, όπερ σημαίνει πως απαιτούν και νέα motherboard. Η Intel εξήγησε πως οι νέοι επεξεργαστές απαιτούσαν αλλαγές στις γραμμές τροφοδοσίας στο νέο socket. Κατά τα άλλα, μαζί με το νέο socket, οι νέες motherboards θα φέρουν και νέο chipset, το Z370.

Από ταχύτητα;

Αν εννοείς συχνότητα λειτουργίας, σε σχέση με τους αμέσως προηγούμενους, έχει μειωθεί λίγο. Αν εννοείς "ταχύτητα επεξεργασίας" σε προγράμματα και παιχνίδια, οι Coffee Lake έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις τους σε μεγάλο βαθμό. Ειδικά οι εφαρμογές -- και τα παιχνίδια -- που βασίζονται σε πολλούς πυρήνες, θα ωφεληθούν μάλλιστα από την κατά 50% αύξηση στον αριθμό των διαθέσιμων πυρήνων. Όμως, και οι "απλές" εφαρμογές βλέπουν επιτάχυνση στην ταχύτητα εκτέλεσης, λόγω των μικρών βελτιώσεων στην ταχύτητα του κάθε πυρήνα.

Συμπέρασμα

Η Intel φαίνεται να ξυπνάει και να πατά περισσότερο το γκάζι, τώρα που βλέπει την AMD στους... καθρέφτες, να πλησιάζει απειλητικά. Οι Coffee Lake είναι η πρώτη -- οργανωμένη -- απάντηση στον ανταγωνισμό, και απόδειξη αυτού είναι το γεγονός πως έρχεται μόλις οκτώ μήνες μετά την έβδομη γενιά! Σίγουρα η ταχύτητα των Coffee Lake είναι μεγαλύτερη, οι πυρήνες περισσότεροι, αλλά δεν πιστεύουμε πως αυτό θα παρακινήσει όσους έχουν επεξεργαστή έβδομης ή έκτης γενιάς στο PC τους.  Αν, όμως, θες να αντικαταστήσεις PC παλαιότερης "εσοδείας", τότε σίγουρα οι Coffee Lake αξίζουν τα λεφτά τους.