Πόσα ξέρεις για τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου;

Περίληψη: H στιγμή που όλοι περιμέναμε πλησιάζει! To ποδοσφαιρικό υπερθέαμα ξεκινά σε λιγότερο από μήνα. Πάμε να δούμε μερικά fun facts από την... προϊστορία του θεσμού!

Για τους Έλληνες κάθε συζήτηση για την ευρωπαϊκή γιορτή του ποδοσφαίρου ξεκινά από το 2004. Στα γήπεδα της Πορτογαλίας ο Ότο Ρεχάγκελ και οι 23 ποδοσφαιριστές, που εκπροσώπησαν την Ελλάδα τότε, κατάφεραν το αδύνατο - έγιναν πρωταθλητές Ευρώπης! Όλοι μας θυμόμαστε πού ήμασταν, τι κάναμε, πώς πανηγυρίσαμε εκείνη την ημέρα.

Ωστόσο, όσο κι αν η... ελληνοκεντρική μας θεώρηση διαφωνεί, το θαύμα του 2004 δεν είναι η μόνη απροσδόκητη επιτυχία που έχει συμβεί στα περισσότερα από 60 χρόνια ιστορίας του θεσμού. Το 1992 είχε σηκώσει το κύπελλο η Δανία, μια επίσης «μικρή» χώρα στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη. Το κατόρθωμά της, μάλιστα, ήταν ακόμα πιο απίθανο από της Ελλάδας, καθώς αρχικά η Δανία δεν είχε προκριθεί στο πρωτάθλημα του 1992! Αυτό που την έφερε στα τελικά ήταν η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η οποία είχε προκριθεί. Η Δανία «κληρονόμησε» την τελευταία στιγμή το εισιτήριό της για τα γήπεδα της Σουηδίας και κατόρθωσε κι αυτή το απίθανο.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Δανία έχουν από έναν μόνο τίτλο, όπως και οι Πορτογαλία, Ολλανδία, Ιταλία (!), Σοβιετική Ένωση και Τσεχοσλοβακία. Οι πολυνίκεις του θεσμού είναι η Γερμανία και η Ισπανία, με 3 τρόπαια η καθεμία ενώ 2 τίτλους έχει η Γαλλία.

Τελευταία νικήτρια είναι η Πορτογαλία του μεγάλου Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος είναι και ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 9 γκολ. Μόνο που ο CR7 δεν είναι μόνος του στην κορυφή. Εκεί συγκατοικεί ο – ακόμη μεγαλύτερος – Γάλλος Μισέλ Πλατινί επίσης με 9 γκολ. Το ρεκόρ του Πλατινί είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, καθώς τα 9 γκολ του σημειώθηκαν σε μία μόνο διοργάνωση, εκείνη του 1984!

Μιλώντας για ρεκόρ σκοραρίσματος, δεν γίνεται να μην αναφέρουμε και το πρωτάθλημα του 2000. Το τουρνουά που διεξήχθη στα γήπεδα της Ολλανδίας και του Βελγίου ήταν το πιο παραγωγικό στην ιστορία καθώς στους 21 αγώνες που διεξήχθησαν σημειώθηκαν 85 γκολ!

Ο θεσμός ξεκίνησε το 1960 και τα τελικά των πρώτων διοργανώσεων φιλοξενούσαν αρχικά μόνο 4 ομάδες. Το 1980 ο αριθμός των συμμετεχόντων εθνικών ομάδων αυξήθηκε σε 8 ενώ το 1996 οι ομάδες έγιναν 16. Η πιο πρόσφατη διεύρυνση έγινε το 2016, με το πρωτάθλημα να φιλοξενεί στα τελικά 24 ομάδες πλέον. Η φετινή διοργάνωση θα είναι πιο ξεχωριστή από ποτέ, καθώς οι αγώνες θα διεξαχθούν σε 11 διαφορετικές χώρες. Ο εναρκτήριος αγώνας θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου, στο στάδιο Olimpico της Ρώμης. Ένα μήνα αργότερα, στις 11 Ιουλίου, θα διεξαχθεί ο τελικός της διοργάνωσης στο ιστορικό στάδιο Wembley του Λονδίνου.

Φέτος η μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου είναι και η πρώτη μεγάλη αθλητική διοργάνωση από την αρχή της πανδημίας.

Μέχρι το εναρκτήριο λάκτισμα του πρώτου αγώνα, έχεις κάτι λιγότερο από μήνα για να προετοιμαστείς. Πως; Μα με μια απολαυστικά μεγάλη καινούρια τηλεόραση, από αυτές τις νέες με την τεράστια ανάλυση 4K και χρώματα HDR, για να νιώσεις πως είσαι κι εσύ μέσα στο γήπεδο! Ετοιμάσου και... γκόοοοοοοοοοοοολ!