My People: κοινωνική δικτύωση μέσα από το desktop των Windows 10

Περίληψη: Οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας έχουν μπει για τα καλά στη ζωή όλων, εδώ...

Οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας έχουν μπει για τα καλά στη ζωή όλων, εδώ και καιρό. Ποιος, πλέον, μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς το smartphone του, χωρίς τα μηνύματα και τα posts στο Facebook, χωρίς το ανέβασμα φωτογραφιών και μικρών βίντεο στο Instagram, χωρίς tweets, ή χωρίς WhatsApp ή Viber ή SnapChat; Μάλλον κανείς, ακόμη και ως υποσύνολο -- ή υπερσύνολο -- των προαναφερθέντων. Η Microsoft, βέβαια, έχει καταφέρει και έχει μείνει, εν πολλοίς, εκτός νυμφώνος, μιας και η κύρια πλατφόρμα που συμβαίνουν όλα αυτά είναι τα smartphones, Android ή iOS, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την ίδια, ή, σε κανονικούς υπολογιστές, μέσω κάποιου browser, Firefox ή Chrome -- τα οποία και πάλι ουδεμία σχέση έχουν με αυτήν. Κάπου εδώ έρχεται το νέο update των Windows 10, το "Fall Creators Update" το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα, και μαζί του φέρνει και μια νέα λειτουργία για το desktop των Windows 10, ονόματι "My People".Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το My People είναι ένα app νέας γενιάς για Windows 10, το οποίο θα αναλάβει να φέρει στο desktop των χρηστών, τους ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνούν πιο συχνά, ή, εν πάσει περιπτώσει, αυτούς που ο καθένας θέλει να βλέπει ως shortcuts. Όταν κάνεις κλικ στο εικονίδιο του "My People" για πρώτη φορά, τα Windows θα ξεκινήσουν τη διαδικασία του setup, όπου το app θα τσεκάρει τους συνδεδεμένους (με τα Windows) λογαριασμούς σου στη Microsoft, και θα επιλέξει τα contacts αυτά που θεωρεί πιο "κοντινά" σε εσένα, ως προτάσεις. Μάλιστα, μπορείς να "καρφιτσώσεις" τρία εξ αυτών πάνω στην taskbar, ώστε να τα έχεις πιο εύκαιρα, αν επικοινωνείς μαζί τους επί τακτικής βάσης. Βέβαια, το app όπως το έχουμε δει στα insider builds των Windows 10, φαίνεται πως θέλει λίγη δουλίτσα ακόμη, για να είναι έτοιμο για τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά είμαστε σίγουροι πως, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου που θα κυκλοφορήσει το "Fall Creators Update", θα είναι έτοιμο. Μάλλον.Επίσης, για την ώρα το "My People" εμφανίζει επαφές που υπάρχουν στο Mail και στο Skype. Αν και αυτό είναι πολύ περιοριστικό, η έλλειψη υποστήριξης άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι "φταίξιμο" της Microsoft. Η εταιρία έχει ήδη δημιουργήσει τις υποδομές στον κώδικα του My People, ώστε οι developers των "άλλων" υπηρεσιών να προσθέσουν υποστήριξη για το My People στα δικά τους apps. Επομένως, πλέον επαφίεται στους developers του Facebook, του Twitter, του WhatsApp και όλων των άλλων υπηρεσιών, να προσθέσουν στα apps τους την υποστήριξη για το νέο αυτό feature των Windows 10.

Shoulder tap

Ένα από τα ήδη υπάρχοντα χαρακτηριστικά, το οποίο είναι ενδιαφέρον, είναι το "Shoulder tap". Είναι κάτι αντίστοιχο του "poke" στο Facebook, με μια διαφορά: εμφανίζει ένα κινούμενο emoticon στο desktop, πάνω από το εικονίδιο του My People, και δεν κάνει τίποτε άλλο από το να σε "ειδοποιεί" πως κάποιος χρήστης σε σκέφτηκε! Η λειτουργία του είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του: ένα φιλικό χτύπημα στον ώμο.

Μηνύματα

Προφανώς, η κύρια λειτουργία του My People είναι η ανταλλαγή μηνυμάτων. Κάνοντας κλικ πάνω στην επαφή που θες, εμφανίζονται οι επιλογές για το ποια υπηρεσία θες να χρησιμοποιήσεις, και μπορείς να στείλεις μήνυμα μέσω αυτής. Στο μέλλον, όταν -- ελπίζουμε -- θα έχουν προστεθεί όλες οι δημοφιλείς υπηρεσίες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα μπορείς μέσω του My People να στείλεις μήνυμα μέσω Skype, Facebook Messenger, Twitter, Gmail, WhatsApp ή όποια άλλη προτιμάς. [gallery link="file" columns="2" size="full" ids="52130,52131"] Η ιδέα πίσω από το My People είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Αντί να έχεις ανοιχτά tabs στον browser ή ανοιχτά apps, ένα για κάθε site ή υπηρεσία, θα μπορείς να έχεις όλες σου τις επαφές στο desktop και να συνομιλείς με αυτές με απλό τρόπο. Η Microsoft αυτή τη φορά φαίνεται πως είχε σωστή ιδέα για να φέρει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο desktop των Windows, και ελπίζουμε να την ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι!