Ποιός είναι τελικά ο ρόλος των τραπεζών στην έξοδο από την κρίση;

Περίληψη: Ποιός είναι ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος στην παρατεταμένη ύφεση; Πώς οι τράπεζες μπορούν να παρέμβουν...

Ποιός είναι ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος στην παρατεταμένη ύφεση; Πώς οι τράπεζες μπορούν να παρέμβουν στο οικονομικό αδιέξοδο;  Στην εκδήλωση που διοργάνωσε χτες το Capital.gr στο χώρο Εκδηλώσεων στο Public Συντάγματος, το θέμα ήταν απόλυτα επίκαιρο: “Η έξοδος από την κρίση και ο ρόλος των τραπεζών”. Τόσο κατά τις παρουσιάσεις των ομιλητών, όσο και κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν προτάσεις και ρηξικέλευθες ιδέες για το πως μπορεί να ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία.  GJ8Y0965        GJ8Y0948Βασικός ομιλητής ήταν ο γνωστός οικονομολόγος Richard Werner, ενώ την ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν ο Chief Economist του ομίλου της Τρ. Πειραιώς κ. Ηλίας Λεκκός, και ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Ιωάννης Τσαμουργκέλης.  Ακολουθούν αποσπάσματα από τις ομιλίες:
  • Οι τράπεζες δεν δανείζουν χρήματα, δημιουργούν: το 97% της προσφοράς χρήματος δημιουργείται από τις εμπορικές τράπεζες μέσω του δανεισμού.
  • Στην Ελλάδα η τραπεζική πίστη είναι καταστροφή, είναι αρνητική, έχουμε credit destruction, αντί για expansion, άρα απίθανο να έχουμε ανάπτυξη.
  • Η τραπεζική πίστη είναι ο μόνος τρόπος για να επεκταθεί η προσφορά χρήματος σε όλες τις τράπεζες. Οι τράπεζες πρέπει να δανείσουν την κυβέρνηση.
  • Η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να συρρικνώνεται, ωστόσο από τα μέσα του 2012 παρατηρείται μία θετική δυναμική ανάπτυξης -υπάρχει μεν ύφεση, αλλά βαίνει μειούμενη.
  • Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια βελτίωσης. 
  • Ο βασικός λόγος που υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι η μικρή αύξηση της αποταμίευσης της οικονομίας αλλά η πτώση των επενδύσεων σε επίπεδα 1995. 
  • Το επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών ήταν πάντα υψηλότερο σε σχέση με αυτό των ευρωπαϊκών τραπεζών (με εξαίρεση την Πορτογαλία που κάποιες φορές έπαιρνε το προβάδισμα). Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα λειτουργεί και λειτουργούσε πάντα με συνθήκες ακριβού χρήματος.
Περισσότερα από τη χτεσινή εκδήλωση μπορείτε να βρείτε εδώ.