Μια «βουτιά» στην καριέρα του Angelo Badalamenti & η Spotify list

Περίληψη: Ο Angelo Badalamenti έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών. Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα το τεράστιο έργο του που έχει «μαγέψει» εκατομμύρια ανθρώπους.

Σήμερα ξυπνήσαμε με τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του τεράστιου συνθέτη Angelo Badalamenti. Όπως ανακοίνωσε το management του, ο γνωστός μουσικός «έφυγε» από φυσικά αίτια έχοντας την οικογένειά του στο πλευρό του. Το έργο που αφήνει πίσω του μετράει σχεδόν επτά δεκαετίες και πολλές επιτυχίες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο David Lynch, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, ήθελε να τον έχει μαζί του σχεδόν σε κάθε δημιουργία του!

Γεννήθηκε στο Brooklyn το 1937 και από μικρή ηλικία άρχισε να δουλεύει ως μουσικός. Συγκεκριμένα, στα 17 του εργαζόταν ως πιανίστας σε ένα χειμερινό resort. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 άρχισε να μπαίνει στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας. Μάλιστα, συμμετείχε στη σύνθεση του E.V.A., ενός κομματιού από τον πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής, Jean-Jacques Perrey, το οποίο έχουν χρησιμοποιήσει για samples, μεταξύ άλλων, καλλιτέχνες όπως οι Gang Starr και ο Pusha T.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι έκανε τα πρώτα του βήματα με το ψευδώνυμο «Andy Badale».

Στις αρχές των 70’s μπήκε στον χώρο των κινηματογραφικών soundtrack. Η πρώτη του επίσημη δουλειά ήταν για τη μουσική της ταινίας δράσης Gordon's War. Μπορεί να μη θυμάται πολύς κόσμος το εν λόγω film, όμως, το soundtrack που έγραψε μαζί με τον Albert Sahley Elias, ως Badder Than Evil, θεωρείται classic και samples από το «σχήμα» έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι και οι Public Enemy!

Angelo Badalamenti και David Lynch: Μια «καρμική» συνεργασία

Η καλλιτεχνική του -και όχι μόνο- πορεία έμελλε να αλλάξει το 1986, όταν κλήθηκε να βοηθήσει τη Liza Minnelli ως καθηγητής φωνητικής με σκοπό να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του ρόλου που ενσάρκωνε στην ταινία του David Lynch με τίτλο Blue Velvet (βρες μια καταπληκτική έκδοση βινυλίου του soundtrack εδώ)!

Κατά τη διάρκεια της παραγωγής συνέβη κάτι που ίσως να άλλαξε την ιστορία όλων των εμπλεκομένων. Ο Lynch είχε οραματιστεί ως μέρος του soundtrack τη διασκευή των This Mortal Coil στο κομμάτι Song to the Siren, του θρύλου της folk -και πατέρα του Jeff Buckley-, Tim Buckley. Ωστόσο, τα χρήματα που έπρεπε να καταβληθούν για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων ήταν πολλά και ο Badalamenti προσφέρθηκε να γράψει αυτός κάτι παραπλήσιο.

Μαζί με τον σκηνοθέτη και την τραγουδίστρια Julee Cruise έγραψαν το Mysteries of Love. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο φιλόμουσος David Lynch είχε βρει τον συνθέτη που θα μπορούσε να φέρει εις πέρας τη δύσκολη αποστολή της μουσικής επένδυσης των δημιουργιών του.

Μαζί, χάρισαν στο κοινό οπτικοακουστικά αριστουργήματα, όπως είναι τα: Mulholland Drive, Lost Highway και φυσικά το Twin Peaks!

Ένα από τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως έφυγε από τη ζωή, είναι αυτό στο οποίο με πάθος εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο έγραψε, υπό τις οδηγίες του Lynch, το iconic τραγούδι: Laura Palmer's Theme. Με κλειστά τα μάτια ο σκηνοθέτης του εξηγούσε το όραμά του, ενώ αυτός έπαιζε στο synthesizer. Η διαδικασία ήταν ο ορισμός της τέχνης και το αποτέλεσμα, όπως όλοι και όλες γνωρίζουμε, εξαιρετικό! Το πάθος με το οποίο μιλούσε για εκείνη τη στιγμή δείχνει το πόσο αγαπούσε αυτό που έκανε.

Η καριέρα του Badalamenti εκτοξεύτηκε. Στη συνέχεια δούλεψε με καλλιτέχνες όπως οι Pet Shop Boys, οι οποίοι είχαν μείνει έκπληκτοι από τη δουλειά που έκανε στο Blue Velvet και του ζήτησαν να συμμετάσχει στον δίσκο τους: Behaviour (κάτι που συνέβη σε δυο κομμάτια του), David Bowie, στην υπέροχη διασκευή A Foggy Day In London Town, Tim Booth με τον οποίο κυκλοφόρησαν το 1996 το project: Booth and the Bad Angel και oι Orbital σε πιο ηλεκτρονικά μονοπάτια! Μια από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές του ήταν και η συνεργασία του με τους θρύλους του Thrash Metal, Anthrax!

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι το 2014, μαζί με τη «δική μας» Kid Moxie, δούλεψαν σε μια επανεκτέλεση του Mysteries of Love -μπορείς να βρεις τον δίσκο που το περιέχει εδώ!

Μια άλλη στιγμή που μνημονεύεται αρκετά από τους fans του, είναι η συμμετοχή του σε μια σκηνή της ταινίας Mullholland Drive. Σε αυτή τον βλέπουμε να λαμβάνει μέρος σε ένα meeting, μιλώντας αρκετά σιγά. Στη συνέχεια του προσφέρεται ένας espresso, τον οποίο, φτύνει κάνοντας έναν μορφασμό αηδίας. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι το υποκριτικό του ταλέντο δεν ήταν καθόλου άσχημο! Η συγκεκριμένη σκηνή έχει αγαπηθεί από τους φίλους των ταινιών του Lynch.  

Video Duration
2:26

Και μπορεί να είχε παράλληλη πορεία με τον David Lynch, ωστόσο, ο Αμερικανός, με Ιταλικές ρίζες, συνθέτης δούλεψε πάνω σε αρκετά soundtracks όπως το Γαλλικό The City of Lost Children, το The Beach του Danny Boyle και πολλά άλλα! Το μοναδικό του Grammy, το οφείλει βέβαια στη μαγευτική μουσική που συνέθεσε για το Twin Peaks, ενώ, έγραψε μουσική και για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, οι οποίοι, έλαβαν χώρα στη Βαρκελώνη.

Μια από τις τελευταίες μεγάλες του στιγμές ήταν η συμμετοχή του στο soundtrack της τρίτης σεζόν του Twin Peaks (2017), ενώ του πιστώνεται και το λιθαράκι που έβαλε στην Dream Pop μουσική, κυρίως από το album που έγραψε μαζί με τον Lynch για την Julee Cruise, Floating into the Night, το οποίο έχει δώσει έμπνευση σε αμέτρητους καλλιτέχνες του είδους!

Ονόματα όπως οι Au Revoir Simone, Nite Jewel, Τhe Veils, Xiu Xiu, Holy Oak, Night Drive, The Chromatics και πολλοί ακόμη, έχουν αναφέρει κατά καιρούς πως ο άνθρωπος πίσω από αυτή την καταπληκτική καριέρα, αποτέλεσε βασική επιρροή για τη δική τους.

Ο Angelo Badalamenti «έφυγε» το Σάββατο σε ηλικία 85 ετών, έχοντας αφήσει πίσω του ένα τεράστιο έργο που έχει «μαγέψει» εκατομμύρια ανθρώπους, που θα συνεχίσουν να ακούνε τη μουσική του για περισσότερα χρόνια από όσα έζησε!

Spotify list: Ταξίδεψε στον μαγικό κόσμο του Angelo Badalamenti

Βυθίσου στον τόσο ιδιαίτερο κόσμο του Angelo Badamenti με ένα click στην Spotify list που ετοιμάσαμε.