«Το ξύπνημα του Μένιππου:Το τελευταίο βιβλίο του εκλιπόντα Νίκου Λεούση

Περίληψη: Ο εμβληματικός Νίκος Λεούσης έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες, μόλις ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου.

Την περασμένη Κυριακή αποχώρησε από τα εγκόσμια ο Νίκος Λεούσης, ένας άνθρωπος ο οποίος ταυτίστηκε με τον χώρο της διαφήμισης στη χώρα μας. Επί δεκαετίες διευθυντής της τρίτης παλαιότερης διαφημιστικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση (και 15ης παλαιότερης στον κόσμο), της Ι. Ν. Λεούσης, ο Νίκος Λεούσης έχει αφήσει πίσω του μια τεράστια κληρονομιά ενώ η εταιρεία του είναι υπεύθυνη για πάμπολλα jingles και slogans τα οποία έχουν χαραχτεί στην νεότερη ιστορία αλλά και την εγχώρια pop culture. Ο ίδιος σπούδασε στη Φιλοσοφική αλλά η διαφήμιση τον κέρδισε και αυτήν υπηρέτησε για πολλά χρόνια. Αργότερα, όμως, καθώς τα ηνία της εταιρείας πέρασαν στα χέρια των θυγατέρων του, ο ίδιος μπόρεσε να αφοσιωθεί σε κάτι που αποτελούσε τον πόθο και την πρωταρχική του αγάπη: τη λογοτεχνία.

Την αρχή στη συγγραφική του καριέρα ο Νίκος Λεούσης την έκανε πριν 10 χρόνια με κάτι εντελώς μακριά από τα επόμενα: ένα βιβλίο για business και πολιτικές επιστήμες. Αργότερα όμως επανήλθε με το «Τι καθήκει; – Οδοιπορικό στα 200 νεότερά μου χρόνια», ένα βιβλίο το οποίο εξιστορεί αριστουργηματικά τα γεγονότα που σημάδεψαν την οικογένειά του, ξεκινώντας από την υπό τουρκικό ζυγό Κρήτη! Γεγονότα και πρόσωπα που σημάδεψαν την ιστορία της Ελλάδας έρχονται και παρέρχονται στις σελίδες του βιβλίου, το οποίο αποτελεί και εισαγωγή στην ζωή του ιδίου του Νίκου Λεούση.

Το τελευταίο του βιβλίο φέρει τον τίτλο «Το ξύπνημα του Μένιππου» και είναι μια ελεγεία στη ζωή και στη σημασία της ανατροπής! Όπως διαβάζουμε στο εξώφυλλο του βιβλίου:

Η αδιαφορία ενός κυνικού φιλοσόφου, από τη μια πλευρά, και η αδιαλλαξία ενός βαρκάρη, από την άλλη, οδηγούν σε μια μεγάλη ανατροπή της τάξης των πραγμάτων που επικρατεί επί χιλιάδες χρόνια: Πλέον ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να είναι αιώνιοι. Το πράγμα που φαίνεται ασήμαντο γίνεται με τα χρόνια εξαιρετικά σημαντικό. Ο κυνικός φιλόσοφος αφυπνίζεται ένα πρωί και βλέπει πεντακάθαρα μπροστά του τους κινδύνους, στους οποίους έχει μπει η ανθρωπότητα, και από κυνικός φιλόσοφος μετατρέπεται σε ένθερμο Έλληνα, που νιώθει ως αποστολή του να ξαναφέρει τα πράγματα στην προηγούμενη τάξη. Το θέμα, όμως, δεν είναι απλό.

Διαβάστε τη μάχη που καλείται να δώσει και παρακολουθήστε μια εξέλιξη ελληνικής ιστορίας, που ενώνει την αρχαιότητα με τη σύγχρονη Ελλάδα.

Γιατί η Ελλάδα μπορεί να μην υπάρχει ως κράτος, υπάρχει όμως ως πολιτική συνιστώσα τόσο στον αλεξανδρινό κόσμο όσο και στο Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι εξελίξεις οδηγούν στην ελληνική αφύπνιση και στη σημερινή Ελλάδα της δημοκρατίας, της προόδου και του πολιτισμού.

Leousis Menippou - 01

Στην μάλλον απίθανη περίπτωση που δεν αναγνωρίζεις το όνομα «Μένιππος», εκτός του κυνικού φιλοσόφου και σατιρικού συγγραφέα με αυτό το όνομα, «Μένιππος» ήταν ο πρωταγωνιστής του κλασσικού έργου «Νεκρικοί Διάλογοι» του Λουκιανού, στο οποίο ο Μένιππος βγαίνει από τη βάρκα του Χάροντα στην όχθη της Αχερουσίας και… αρνείται να πληρώσει το ναύλο! Από εκεί έχει προκύψει και η φράση «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» (στα νέα Ελληνικά «δε μπορείς να πάρεις κάτι από αυτόν που δεν το έχει»). Εξ ου και «βαρκάρης» στην περίληψη.

Ο Νίκος Λεούσης ήταν ένας σημαίνων άνθρωπος στον χώρο της διαφήμισης. Πέραν αυτού, όμως, ήταν ένας άνθρωπος με φιλοσοφία για τη ζωή. Αγαπούσε το καλό φαγητό, το καλό κρασί, αλλά και τον κόσμο της διαφήμισης. Η στάση ζωής του Νίκου Λεούση αντανακλάται πλήρως στην εισαγωγή του προηγούμενού του βιβλίου, γραμμένη από τον Στέφανο Μάνο: «Από τις σελίδες του βιβλίου του παρελαύνουν εκατοντάδες επιχειρηματίες, διαφημιστές, πολιτικοί. Για όλους έχει έναν καλό λόγο. Όσα ενδεχομένως φρικτά έπραξαν, τα αφήνει να τα γράψει κάποιος άλλος

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της γραφής του Νίκου Λεούση δεν είναι άλλο από το χιούμορ του, ίδιον ενός ευφυούς ανθρώπου, συγγραφέα μα και φιλοσόφου. Κύριος προς τους πάντες, χωρίς να επιδιώκει τη δημιουργία εντυπώσεων με δραματικές εξιστορήσεις αμφισβητούμενης αξιοπιστίας γεγονότων, αλλά με την αλήθεια, ιδωμένη μέσα από το πρίσμα του… Μένιππου!

Καλό σου ταξίδι Νίκο Λεούση και… χωρίς ναύλο!