Public @ MWC 2017: Τα νέα smartphones που θέλουν να είναι… διαφορετικά

Περίληψη: Με το «παράπονο» των καταναλωτών να είναι ότι τα smartphones που κυκλοφορούν -ιδίως εκείνα που...

Με το «παράπονο» των καταναλωτών να είναι ότι τα smartphones που κυκλοφορούν -ιδίως εκείνα που απευθύνονται στα χαμηλά και μεσαία στρώματα της αγοράς- δεν έχουν και ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις, οι κατασκευαστές επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις προτάσεις τους προκειμένου να γίνουν περισσότερο ελκυστικές στους καταναλωτές.Αποστολή στη Βαρκελώνη Δημήτρης ΜαλλάςΑυτή η πρόθεση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής εδώ στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης όπου γνωστοί αλλά και λιγότερο ...γνωστοί κατασκευαστές προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό, ο οποίος χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο έντονος.

Sony Mobile

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Sony Mobile που παρουσίασε τέσσερα νέα smartphones με κορυφαίο το Xperia XZ Premium, το οποίο είναι το πρώτο στον κόσμο κινητό, η οθόνη του οποίου υποστηρίζει τη δυνατότητα αναπαραγωγής περιεχομένου 4K HDR. «Πρόκειται για την καλύτερη δυνατή οθόνη» μας δήλωσε ο Jun Makino, διευθυντής προϊόντων της Sony Mobile, για τον οποίο εξίσου εντυπωσιακό και σημαντικό είναι και το νέο σύστημα κάμερας Motion Eye, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα λήψης και αναπαραγωγής βίντεο σε εξαιρετικά αργή κίνηση στα 960 καρέ ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή τέσσερις φορές πιο αργά από οποιοδήποτε άλλο smartphone! «Πρακτικά, όταν χρησιμοποιείς αυτή τη συσκευή δύσκολα επιστρέφεις σε κάποια άλλη» σημείωσε ο κ. Makino, προσθέτοντας ότι έχει δοθεί ιδιαίτερα έμφαση στο σχεδιασμό του Xperia XZ Premium, η οθόνη του οποίου είναι στις 5,5 ίντσες. Η Sony Μobile ανακοίνωσε και μία παραλλαγή, το Xperia XZs, το οποίο φέρει και αυτό το σύστημα Motion Eye αλλά η οθόνη είναι στις 5,2 ίντσες. Ακόμη, η Sony Mobile παρουσίασε δύο νέα μοντέλα στη σειρά Xperia XA και πιο συγκεκριμένα, τα XA1 και XA1 Ultra με το δεύτερο να ξεχωρίζει λόγω της οθόνης 6 ιντσών που διαθέτει. Και τα δύο διαθέτουν κορυφαίες οπίσθιες κάμερες με τον αισθητήρα στα 23 megapixel και δυνατότητα λήψης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ το XA1 Ultra διαθέτει εμπρόσθια κάμερα με ανάλυση στα 16 megapixel. Πάντως, για όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό η Sony παρουσίασε και το Xperia Touch, έναn διαδραστικό προβολέας που μετατρέπει κάθε επίπεδη επιφάνεια σε HD οθόνη αφής 23 ιντσών με οριζόντιο ή κάθετο προσανατολισμό προβολής εξαιρετικά κοντινού πεδίου (ultrashort-throw). Η διεπαφή είναι γρήγορη, ρέουσα και ανταποκρίνεται στη φυσική επαφή και τις χειρονομίες, έχει κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας την τεχνολογία προβολής SXRD της Sony και η αφή καθίσταται δυνατή μέσω ενός συνδυασμού προηγμένου πομπού IR και ανίχνευσης σε πραγματικό χρόνο μέσω της ενσωματωμένης κάμερας, σε ρυθμό 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. H τιμή πάντως είναι στα 1.499 ευρώ!

Wiko

Επιστρέφοντας στο χώρο των smartphones, μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες παρουσίες στο φετινό Mobile World Congress είναι η γαλλική Wiko, οι συσκευές της οποίας πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα να διατίθενται στην ελληνική αγορά, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία εδώ στη Βαρκελώνη. Οι συσκευές της Wiko απευθύνονται στις ηλικίες μεταξύ 15 και 35 ετών κατά κύριο λόγο και χαρακτηρίζονται από έναν διαφορετικό σχεδιασμό και την πολυχρωμία. Η Wiko έχει σημειώσει μεγάλη εμπορική επιτυχία σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει στην ελληνική αγορά. Από τις συσκευές που ανακοινώθηκαν στη Βαρκελώνη ξεχωρίζει η σειρά WIM που δίνει έμφαση στην κάμερα και στις δυνατότητες διαμοιρασμού αρχείων και προσφέρουν κορυφαία ποιότητα κατασκευής. Αξιοπρόσεκτα είναι ακόμη τα μοντέλα Jerry Max, Lenny3 Max και Sunny Max, τα οποία διαθέτουν μπαταρίες με χωρητικότητα που φθάνει στα 4900 maAh!

Coolpad

Νέο μοντέλο έχει και η Coolpad καθώς το S1 θα κυκλοφορήσει στο τέλος Απριλίου. Η έκπληξη έγκειται στο ότι η κινεζική εταιρεία αποφάσισε να διαθέσει τη συσκευή αποκλειστικά online και μόνο μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος που διατηρεί στην ιστοσελίδα coolpad.eu. Η συσκευή, η οποία έχει οθόνη 5,5 ιντσών και κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, θα είναι διαθέσιμη σε μαύρο χρώμα αλλά και σε μια "limited" έκδοση με συνδυασμό χρωμάτων μαύρο-χρυσό. Μάλιστα όσοι επιλέξουν την limited έκδοση, θα μπορούν να επιλέξουν χωρίς επιπλέον χρέωση ένα μικρό κείμενο το οποίο θα χαραχθεί με laser στην πίσω μεταλλική επιφάνεια της συσκευής, ένας ακόμη τρόπος για μεγαλύτερη προσωποποίηση της συσκευής.

Fluo

Ιδιαίτερη αναφορά χρήζει και μία ελληνική εταιρεία, η M&T με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει λανσάρει μία σειρά από smartphones και tablets με την επωνυμία Fluo. Τα μοντέλα της Fluo, τα οποία παρουσιάστηκαν στη Βαρκελώνη, χαρακτηρίζονται από καλή σχέση τιμής – απόδοσης, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί. Σημειωτέον πως η εταιρεία έχει πλάνα διεθνούς επέκτασης τόσο στις γείτονες χώρες όπως είναι η Τουρκία και τα Βαλκάνια όσο και η Μέση Ανατολή και η Αφρική.