Ημέρα της Γυναίκας: Χρόνια πολλά στις ηρωίδες της καθημερινότητας

Περίληψη: Η Σοφία Ντόκου δίνει τη δική της οπτική για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας! Γιατί νιώθει περήφανη που είναι γυναίκα αλλά και γιατί η ισότητα ευνοεί την κοινωνία;

Σήμερα, 8 Μαρτίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Περήφανη που γεννήθηκα γυναίκα!

Όλες είμαστε τόσο διαφορετικά μαγικές. Ανεξάρτητα από το χρώμα στο δέρμα, την εθνικότητα, το ύψος ή το βάρος. Η ύπαρξή μας μονάχα δέος και σεβασμό θα έπρεπε να δέχεται. Αντ' αυτού υπομένουμε τα δεινά του «ανίσχυρου φύλου», αυτής της σεξιστικής απάτης. Ο κόσμος των ανδρών φτιαγμένος από εκείνους για εκείνους και ο κόσμος των γυναικών φτιαγμένος με ιδρώτα και αίμα. Μάχες για την ισότητα, που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητη. Μάχες που δώσαμε και κερδίσαμε, οι οποίες μας έκαναν δυνατότερες και ισχυρότερες, εν τέλη.

Δεν συμβιβαστήκαμε με την "ταυτότητα" που μας έδωσε η ανδροκρατούμενη κοινωνία. Αγωνιστήκαμε σκληρά και ανοίξαμε φωτεινούς δρόμους για εκείνες που φέρνουμε στον κόσμο. Η γυναίκα γιορτάζει όχι μόνο στις 8 Μαρτίου, αλλά κάθε ημέρα. Η φύση επίσης είναι γένος θηλυκού και στη φύση της γυναίκας δεν υπάρχει υποταγή. Αργά ή γρήγορα θα βρίσκαμε τον τρόπο να διορθώσουμε τα λάθη του κατεστημένου.

Γυναίκα και ρόλοι πάνε μαζί.

Στην εποχή μας οι ρόλοι της σύγχρονης γυναίκας είναι αμέτρητοι. Ναι μεν είναι αποδεκτό για μια γυναίκα να κάνει καριέρα, αλλά αυτό δεν την απαλλάσσει από τις κοινωνικές "υποχρεώσεις", όπως η φροντίδα του σπιτιού και η ανατροφή των παιδιών. Η μητρότητα και η καριέρα αποτελούν έναν πολύ δύσκολο συνδυασμό. Γυναίκες ως εργαζόμενες, σύζυγοι, μητέρες. Το μυαλό μας σε 100 διαφορετικά πράγματα, που τα υλοποιούμε κάνοντάς τα να φαίνονται παιχνιδάκι. Κάθε ώρα παρακαλάμε η μέρα να είχε περισσότερες από 24 ώρες. Γιατί άραγε;

pagosmia-imera-tis-gynaikas-01

Για μας δεν υπάρχει δεν μπορώ ή θα το κάνω αργότερα. "Σκυλιάζουμε" μέχρι να καταφέρουμε αυτό που έχουμε βάλει στόχο και όταν το καταφέρουμε, δεν πανηγυρίζουμε. Θέτουμε αμέσως έναν επόμενο, συνήθως μεγαλύτερο και δυσκολότερο στόχο. Γι’ αυτό και είμαστε, εδώ που είμαστε. Ακόμα και στην κοινωνία με τον ακραίο σωβινισμό που ζούμε, δεν τα παρατάμε. Δίνουμε ζωή στα πάντα γύρω μας. Αξίζουμε υπόκλιση και θαυμασμό.

Η ισότητα των δύο φύλων ωφελεί την κοινωνία.

Αυτή τη στιγμή, σε όλο τον κόσμο βιώνουμε μια σεισμική αλλαγή όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων.

Οι γυναίκες παντού μιλάνε, γίνονται ένα και φωνάζουν για την αδικία που βιώνουν καθημερινά. Αυτά τα κινήματα αλλάζουν την κοινωνία και τους νόμους. Από το #metoo μέχρι τον διαθεματικό φεμινισμό, οι γυναίκες βρίσκονται πίσω από τους πιο μαχητικούς αγώνες της εποχής. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών βρίσκεται στην κορυφή, κάθε δράσης παγκοσμίως. Πραγματοποιούνται προγράμματα που τους παρέχουν γνώσεις και στήριξη. Τα προγράμματα αυτά έχουν σαν στόχο, να αποκτήσουν οι γυναίκες μια ισότιμη θέση στην κοινωνία και σαφώς καλύτερη ζωή.

Who is who:

Η Σοφία Ντόκου είναι digital creator, μαμά και μέλος των #Publicistas. Ακολούθησέ τη στο Instagram @sophydokou για να παρακολουθείς τα ενδιαφέροντα post της!

empower women campaign - logo