Sapiens:Διαβάστε απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Γιουβάλ Νώε Χαράρι!

Περίληψη: Όλοι ξέρουμε για τον Homo habilis, το Homo erectus και τον Homo sapiens. Από το δημοτικό ακόμα...

Όλοι ξέρουμε για τον Homo habilis, το Homo erectus και τον Homo sapiens. Από το δημοτικό ακόμα ακούγαμε για την εξέλιξη του ανθρώπου, αλλά ποιος από εμάς, αλήθεια, κάθισε να κάνει έναν σοβαρό απολογισμό της -ομολογουμένως- εκπληκτικής μας πορείας; Η απάντηση είναι μία και ακούει στο όνομα Γιουβάλ Νώε Χαράρι!

Eκατό χιλιάδες χρόνια πριν τουλάχιστον έξι «ανθρώπινα» είδη κατοικούσαν στη γη. Σήμερα υπάρχει μόνο ένα. Ο Homo sapiens, δηλαδή εμείς. Πώς τα κατάφερε το είδος μας στη μάχη για την κυριαρχία; Πώς βρέθηκαν οι τροφοσυλλέκτες πρόγονοί μας να στήνουν πόλεις και βασίλεια; Πώς φτάσαμε να πιστεύουμε σε θεούς, σε έθνη και σε ανθρώπινα δικαιώματα; Να εμπιστευόμαστε χρήματα, νόμους και βιβλία; Να υποδουλωνόμαστε σε γραφειοκρατίες, χρονοδιαγράμματα και καταναλωτικά μοντέλα; Και πώς θα είναι ο κόσμος μας στις χιλιετίες που θα έρθουν;

Όλα αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει ο καθηγητής Γιούβαλ Νώε Χαράρι διατρέχοντας παράλληλα όλη την ανθρώπινη ιστορία, από τους πρώτους ανθρώπους που περπάτησαν στη γη μέχρι τις ριζοσπαστικές –και ενίοτε καταστροφικές– καινοτομίες της Γνωστικής, της Αγροτικής και της Επιστημονικής Επανάστασης. Αντλώντας από ένα τεράστιο φάσμα επιστημών (βιολογία και γενετική, παλαιοντολογία και ιστορία, ανθρωπολογία, κοινωνιολογία και οικονομικά), προσφέρει πρωτότυπες, αναπάντεχες και συχνά διασκεδαστικές απαντήσεις στα πιο κρίσιμα ερωτήματα: Γιατί μπόρεσαν οι άνθρωποι να συγκεντρωθούν σε εκπληκτικά μεγάλους πληθυσμούς, ενώ οι άλλες ομάδες πρωτευόντων δεν ξεπερνούν τα εκατόν πενήντα άτομα; Επειδή, λέει, το ταλέντο μας στο κουτσομπολιό μάς επιτρέπει να συγκροτούμε δίκτυα σε κοινωνίες που θα ήταν υπερβολικά μεγάλες για προσωπικές σχέσεις ανάμεσα σε όλα τα μέλη τους, ενώ οι «φαντασιακές πραγματικότητες» που διαμορφώνουμε και αποδεχόμαστε –όπως το χρήμα, η εκκλησία, οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης– μας κρατάνε σε τάξη.

[caption id="attachment_25706" align="aligncenter" width="522"]copy Ο καθηγητής και συγγραφέας Γιουβάλ Νώε Χαράρι[/caption]

Και μολονότι οι έννοιες του βιβλίου μπορεί να φαίνονται ασυνήθιστες και περίπλοκες με την πρώτη ματιά, η επιδέξια πρόζα και το πικρό, ανατρεπτικό χιούμορ του συγγραφέα τα βγάζουν πέρα με ένα υλικό που σε άλλη περίπτωση θα προσφερόταν άνετα για ακαδημαϊκή πλήξη... Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Χαράρι έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Polonsky για Δημιουργικότητα και Πρωτοτυπία, καθώς και με το βραβείο Moncado της Εταιρείας Στρατιωτικής Ιστορίας για τη συναφή αρθρογραφία του!

Και έχουμε ένα προαίσθημα ότι δε θα είναι το μόνο βραβείο, τουλάχιστον αν κρίνουμε από την άκρως επιτυχημένη πορεία του βιβλίου του, αφού το "Sapiens" έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και έχει γίνει best seller σε πολλές χώρες, προκαλώντας το ενδιαφέρον τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και του μεγάλου κοινού, μετατρέποντας τον Χαράρι σε διασημότητα! Το 2015 μάλιστα, ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, επέλεξε το βιβλίο για ανάγνωση στη διαδικτυακή λέσχη βιβλίου του, παρουσιάζοντάς το ως «μια μεγάλη ιστορική αφήγηση του ανθρώπινου πολιτισμού».

[caption id="attachment_25707" align="aligncenter" width="600"]Untitled3 Το best seller μυθιστόρημα θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια[/caption]

Mια σαρωτική ιστορία του πολιτισμού από την καταγωγή των ειδών μέχρι τους μετα-ανθρώπους, γεμάτη απροσδόκητα δεδομένα, αιρετικές σκέψεις, παράξενες θεωρίες και συγκλονιστικές αφηγήσεις, το "Sapiens" είναι αναμφίβολα ένα βιβλίο που... δε σ' αφήνει να το αφήσεις! Γι' αυτό και ανυπομονούμε για την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου που το συναρπαστικό βιβλίο του Χαράρι θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Μέχρι τότε, όμως, σας έχουμε κάτι καλύτερο: ένα αποκλειστικό απόσπασμα από το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου! Το μόνο που έχετε να κάνετε για να πάρετε μια γεύση απ' το βιβλίο, είναι ένα κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο. Καλή ανάγνωση!

Διαβάστε το απόσπασμα εδώ!