Summer 2017: Διακοπές στα... όρη και στα ψηλά βουνά!

Περίληψη: Αν περιμένεις ένα ακόμη άρθρο που θα "εξηγεί" το πως τα νησιά και οι παραλίες...

Αν περιμένεις ένα ακόμη άρθρο που θα "εξηγεί" το πως τα νησιά και οι παραλίες στις διακοπές είναι... τόσο passé, ή τόσο βαρετά, ή έστω τόσο υπερεκτιμημένα, κάνεις λάθος. Δεν είμαστε τόσο περίεργοι. Είναι καλοκαίρι! Παρά ταύτα, όμως, είμαστε ευλογημένοι να βρισκόμαστε σε μια χώρα, η οποία έχει και θάλασσα και βουνό. Βασικά, δεν έχει σχεδόν τίποτε άλλο. Επομένως, είναι πολύ εύκολο να κάνεις τις ορεινές εξορμήσεις που θες, χωρίς να θυσιάσεις τις κλασικές καλοκαιρινές παραθαλάσσιες... αθλοπαιδιές!

Γιατί βουνό;

Καλοκαίρι στο βουνό, ναι, μπορεί να ισούται και με βουτιές! Βουτιές σε πεντακάθαρα ποτάμια, απομονωμένες παραλίες και βόλτες σε δροσερά δάση και φαράγγια. Τολμήστε το. Στις περισσότερες ορεινές περιοχές της χώρα μας –λόγω χαμηλής περιόδου- οι τιμές τώρα το καλοκαίρι είναι μειωμένες, οι προσφορές στα καταλύματα δελεαστικές. Επιπλέον, στα πλεονεκτήματα των ορεινών διακοπών προστίθενται η ησυχία και η ηρεμία στην φύση, μακριά από τα κοσμικά τουριστικά θέρετρα, την καυτή άμμο και τις ομπρέλες. Μπορείτε να απολαύσετε το καφεδάκι σας κάτω από τον πλάτανο στην πλατεία ενός γραφικού χωριού και γνήσιες ελληνικές γεύσεις σε παραδοσιακά ταβερνάκια, με σπιτικά μαγειρευτά φαγητά.

Tip #1: Τεχνολογία

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις για το λόγο που χρειάζεσαι για να έχεις ένα αξιοπρεπές smartphone ή ένα tablet πηγαίνοντας για διακοπές. Θες να πας σε ορεινά μονοπάτια, λίμνες και ποταμούς, αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να αποκοπείς και από τον πολιτισμό. Δες το Asus ZenFone 3 για τον τέλειο λόγο τιμής προς χαρακτηριστικά. Αν, όμως, έχεις ήδη καλό κινητό και θες κάτι πιο φθηνό, για να μην κλαις το πανάκριβό σου smartphone σε περίπτωση ατυχήματος στο βουνό, το Wiko Sunny θα σε καλύψει θαυμάσια. Στην κατηγορία των tablets, προφανώς υπάρχει το tablet που θέτει το μέτρο σύγκρισης για όλα τα tablets, το iPad Pro της Apple. Για κάτι πιο φθηνό, όμως, που δεν θα φοβάσαι να το πάρεις και στην... αναρρίχηση, το eStar Go είναι άψογο! Και βέβαια, σε κάθε περίπτωση, επένδυσε σε ένα powerbank για να μην ξεμείνεις από μπαταρία στη χειρότερη δυνατή στιγμή.

Tip #2: Μουσική

Πιθανώς, όντας σε κάποιο ορεινό προορισμό, να θες να ηρεμήσεις και να ακούς μόνο το απαλό θρόισμα των φύλλων, το κελάηδημα των πουλιών και το κελάρυσμα κάποιου ποταμού ή πηγής. Αν όμως θα ήθελες να ντύσεις τις στιγμές της πεζοπορίας ή της χαλάρωσης κάτω από ένα πλατάνι με λίγη καλή μουσική, υπάρχουν λύσεις! Για παράδειγμα, τα αδιάβροχα ηχεία Bluetooth Clip 2 της JBL ή Wonderboom Subzero της UE, θα καλύψουν εσένα και την παρέα σου. Αν προτιμάς να ακούς μόνο εσύ, τα αδιάβροχα ακουστικά "ψείρες" της Trust ή της Sony είναι αυτό που χρειάζεσαι, ενώ αν θες να είναι ασύρματα, ρίξε μια ματιά στην κορυφαία πρόταση της Bose.

Tip #3: Αποθήκευση

Ισχύει και για την παραλία, πολύ περισσότερο, όμως, για τα... ορεινά: θες οπωσδήποτε βολικές τσάντες, σακκίδια και backpacks. Επίσης, σχεδόν πάντα χρειάζονται περισσότερα κατά την επιστροφή, μιας και πρέπει να βάλεις κάπου τα βρεγμένα ρούχα, τα απορρίματα ή τις μισοφαγωμένες προμήθειες. Το backpack είναι εκ των ων ουκ άνευ, λοιπόν, τόσο σε "κανονική" σχεδίαση της TerraNation, όσο και σε ειδική έκδοση από την Ticket To The Moon, πτυσσόμενη, για να πιάνει ελάχιστο χώρο όταν δεν χρειάζεται! Παράλληλα, στα Public θα βρεις και μια πολύ χρήσιμη διπλή αεριζόμενη τσάντα για αποθήκευση βρεγμένων ρούχων και άλλων αντικειμένων, αλλά και μια μικρή τσάντα - ψυγείο, για να έχεις δροσερό νερό σε όλη τη διαδρομή! Τέλος, μην ξεχάσεις μερικές πτυσσόμενες τσάντες μεγάλης αντοχής, για όλα τα πράγματα που δεν πρέπει να αφήσεις πίσω! [gallery link="none" columns="2" size="full" ids="51188,51189"]

Tip #4: Μικρές ανέσεις

Και βέβαια εννοούμε σκίαστρο και αιώρα. Επένδυσε σε μια καλή αιώρα, από ελαφρύ ύφασμα μεγάλης αντοχής, για να μπορείς να τη στήσεις σε δευτερόλεπτα και να απολαύσεις ξεκούραση ανάμεσα στα πεύκα και τα έλατα! Οι καλύτερες έρχονται από την Ticket To The Moon και βγαίνουν σε μονή, διπλή, υπέρδιπλη αλλά και deluxe έκδοση! Το σκίαστρο, από την άλλη, είναι πάντα χρήσιμο μιας και, ακόμη και σε όχθες ποταμών ή λιμνών πάνω στο βουνό, δεν είναι σίγουρο πως θα βρεις σκιά εκεί που τη θες! Προφανώς, μην ξεχάσεις μερικές πετσέτες. Είτε καταλήξουν να σκουπίζουν τον ιδρώτα μετά από μια δυνατή πεζοπορία, είτε το σώμα σου από μια βουτιά σε ποτάμι, είτε ακόμη και ως υπόστρωμα για ορεινή ηλιοθεραπεία, είναι απαραίτητες! Τέλος, ένα βουρτσάκι για να καθαριστείς από χώμα, φύλλα ή πευκοβελόνες, προτού τα μαζέψεις για την πορεία της επιστροφής στη βάση, θα σε βοηθήσει να κρατήσεις καθαρό τον εξοπλισμό σου, αλλά και εσένα τον ίδιο.