Tech R.I.P.: τι μας άφησε χρόνους το 2017

Περίληψη: Ακόμη ένας χρόνος έκλεισε. Το 2017, με όλα του τα καλά και τα κακά, αποτελεί...

Ακόμη ένας χρόνος έκλεισε. Το 2017, με όλα του τα καλά και τα κακά, αποτελεί παρελθόν. Ο κόσμος συνεχίζει και προχωρά και, μαζί του, και η τεχνολογία. Μέσα στο περασμένο έτος, είδαμε πολλές νέες τεχνολογίες να έρχονται, και ακόμη περισσότερες να φεύγουν. Κάποιες ξαφνικά, κάποιες απροειδοποίητα, ενώ για κάποιες άλλες, είχαμε προ πολλού ξεχάσει το ότι υπήρχαν! Ας δούμε μαζί τις κυριότερες από αυτές!

Windows Vista

Ίσως η έκδοση των Windows με την χειρότερη φήμη, τα Windows Vista ουσιαστικά είχαν "πεθάνει" για τη Microsoft από τη στιγμή που κυκλοφόρησε η πρώτη beta των Windows 7. Σε πρακτικό επίπεδο, όμως, η υποστήριξη των Vista συνεχιζόταν μέχρι και τα μέσα του 2017, σε επίπεδο ενημερώσεων ασφαλείας. Από τότε, η Microsoft άφησε το λειτουργικό σύστημα να "σβήσει" εν ειρήνη!

Groove Music

Η υπηρεσία μουσικής της Microsoft ξεκίνησε την καριέρα του ως "Xbox Music". Ο στόχος του ήταν να ανταγωνιστεί υπηρεσίες όπως το Apple Music ή το Spotify. Προφανώς, αυτό δεν έγινε ποτέ, το Groove Music συνέχιζε απλά να... υπάρχει, επομένως η Microsoft έκλεισε την υπηρεσία στις 31 Δεκεμβρίου, στέλνοντας τους χρήστες του στο Spotify!

Google Spaces

Αν δεν το ξέρεις καν, δεν είσαι ο μόνος! Το Spaces είναι περισσότερο "πείραμα" της Google παρά πλήρης υπηρεσία, και είναι -- ή μάλλον ήταν -- ένα app για ομαδικές συζητήσεις, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να μοιράζονται links, βίντεο, κείμενο και άλλα, ιδιωτικά. Σε τι διαφέρει αυτό από ένα group chat στο Hangouts; Σε τίποτα, οπότε και η Google το "έκλεισε" σε λιγότερο από ένα χρόνο!

iPod Nano / Shuffle

Κι όμως, υπήρχαν ακόμη. Τα smartphones ουσιαστικά έκαναν τα mp3 players περιττά, όμως τα iPods υπήρχαν! Τα δύο μικρά iPods σταμάτησαν να παράγονται τον περασμένο Ιούλιο, με τις πωλήσεις τους να συνεχίζονται για όσο υπήρχε στοκ, αλλά εκεί τελειώνει η ιστορία. Πλέον, το μόνο που έχει μείνει είναι το iPod Touch... για όσο κρατήσει!

AOL Instant Messenger / Compuserve Forums

Προφανώς αφορούν την Αμερική, αλλά είναι δύο από τις πιο ιστορικές υπηρεσίες. Το Instant Messenger της America OnLine (AOL) ήταν το μεγαλύτερο δίκτυο chat στον κόσμο στα τέλη των 90s, και σημάδεψε το χώρο. Ομοίως και τα forums της CompuServe, τα οποία ουσιαστικά προϋπήρχαν του ίδιου του World Wide Web! Πλέον, τόσο η AOL όσο και η CompuServe ανήκουν στη Verizon, η οποία αποφάσισε να... ρίξει το γενικό και στα δύο, κλείνοντας δύο μεγάλα κεφάλαια της ιστορίας του internet.

Facebook Ticker

Πολύ πρόσφατη "απώλεια", το Facebook Ticker ήταν αυτή η περιοχή στο πάνω μέρος της sidebar στα δεξιά, όπου εμφανίζονταν οι δραστηριότητες των φίλων, με χρονολογική -- ή σχεδόν -- σειρά. Το ticker μπήκε στη ζωή μας το 2011, όταν το newsfeed άλλαξε από χρονολογικό σε αλγοριθμικό, για να ικανοποιήσει τους χρήστες που ήθελαν να παρακολουθούν τα likes και τα posts των φίλων τους σε real-time. Πριν λίγες ημέρες, το Facebook "ξήλωσε" και το ticker, αφήνοντας τους αλγορίθμους να αποφασίζουν τι θα βλέπεις στο News Feed και τι όχι. Βέβαια, υπάρχει και μια ακόμη μεγαλύτερη απώλεια, αυτή του Net Neutrality, το οποίο διασφάλιζε την ελεύθερη διακίνηση πάσης φύσεως δεδομένων στον παγκόσμιο ιστό, ανεξαρτήτως περιεχομένου, προελεύσεως ή προορισμού. Η κυβέρνηση Trump φρόντισε γι' αυτό, και από τα μέσα Δεκεμβρίου, επίσημα το Net Neutrality αποτελεί παρελθόν. Για να δούμε τι γεννήσεις και τι... τεχνολογικές κηδείες μας επιφυλάσσει το 2018!