Οι σκέψεις μας μετά από την E3 2015

Περίληψη: Η E3 2015 είναι πλέον παρελθόν και η βιομηχανία του gaming επιστρέφει στους συνήθεις ρυθμούς...

Η E3 2015 είναι πλέον παρελθόν και η βιομηχανία του gaming επιστρέφει στους συνήθεις ρυθμούς της. Το επόμενο μεγάλο ραντεβού με το κοινό της άλλωστε είναι τον Αύγουστο και συγκεκριμένα στις 5-9 του μήνα στην Κολωνία, στο πλαίσιο της gamescom. Ακολουθούν το Tokyo Game Show στις 17 Σεπτεμβρίου και το Paris Games Week της 28ης Οκτωβρίου. Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού όμως που θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε και να ξαναπαίξουμε όλα εκείνα τα ΑΑΑ παιχνίδια που περιμένουμε φέτος και του χρόνου, θα έχουμε πολλά να σκεφτούμε όσον αφορά στις επόμενες αγορές μας.Τι ξεχωρίζουμε από την E3 2015; Ποιες εταιρείες και ποιοι τίτλοι ήταν εκείνοι που κέρδισαν την προσοχή και την εκτίμησή μας; Ποια παιχνίδια δεν κρατιόμαστε να παίξουμε και για ποια ανυπομονούμε να δούμε beta εκδόσεις; Ας κάνουμε μία ανασκόπηση όλων όσων είδαμε τις τελευταίες μέρες στο Λος Άντζελες…

IMG_2016

Ένα Elite χειριστήριο με 100 επιστροφές…Στη μάχη των δύο «μεγάλων», η Microsoft ήταν εκείνη που αναδείχθηκε νικήτρια. Ανακοινώνοντας το Elite χειριστήριο και τη λειτουργία backward compatibility του Xbox One, προσέφερε “added value” στους κατόχους της κονσόλας και έξτρα κίνητρα σε όσους σκέφτονταν να την αγοράσουν. Με $150 οι πρώτοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα συναρμολογούμενο χειριστήριο το οποίο θα μπορούν να προσαρμόσουν στις ανάγκες και τα γούστα τους. Η τιμή του είναι μεν ακριβή αλλά ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για το πρώτο στο είδος του. Από εκεί και πέρα, το Xbox One θα είναι πλήρως συμβατό από τα Χριστούγεννα με 100 τίτλους –για αρχή- του Xbox 360: όσοι τους έχουν, θα μπορούν απλά βάζοντας το δισκάκι στο Xbox One τους να τους κατεβάζουν και να τους παίζουν στην κονσόλα, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος, υπηρεσία που αν μη τι άλλο αυξάνει κατακόρυφα τους διαθέσιμους τίτλους της τελευταίας, έστω κι αν αυτοί δεν κυκλοφόρησαν αρχικά για αυτή.Η επιστροφή θρυλικών franchisesΣτην E3 είδαμε πολλά αγαπημένα franchises να κάνουν το comeback που οι φαν τους ονειρεύονταν για χρόνια. Η Bethesda είχε την τιμητική της με το Fallout 4, το DOOM και το Dishonored 2, την ώρα που η EA «χτύπησε» με το Mass Effect Andromeda και το Mirror’s Edge Catalyst. Τιμή και δόξα στη Microsoft με το Gears of War 4 και το ήδη γνωστό Halo 5: Guardians ενώ άξια συγχαρητηρίων είναι και η Sony που εκτός του Uncharted 4: A Thief’s End που γνωρίζαμε, μας παρουσίασε το remake του –κατά γενική ομολογία καλύτερου τίτλου της σειράς- Final Fantasy VII, το Shenmue III και το The Last Guardian που έρχεται να συνεχίσει το «έργο» των Ico και Shadow of the Colossus.

IMG_2284Κάποια από τα παραπάνω ήταν ήδη γνωστά, άλλα πάλι μας αιφνιδίασαν. Εκεί όμως που πρέπει να εστιάσουμε είναι στο ότι οι εταιρείες, μετρώντας και την πίεση από το κοινό, αποφάσισαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε σειρές γνωστές, ονόματα βαριά (ορισμένα μάλιστα πολύ βαρύτερα από κάποια άλλα) και IP που έχουν αποδείξει την αξία τους. Το DOOM, ας πούμε, έρχεται να διαδεχθεί το Doom 3 του 2004, το The Last Guardian φημολογείται ότι αναπτύσσεται από το 2007, το Shenmue ΙΙ βγήκε το 2001 ενώ το Final Fantasy VII κυκλοφόρησε αρχικά το 1997 (!) στο PlayStation.

Δεν θα πρέπει να λησμονούμε, τέλος, πως για κάποια από τα προαναφερθέντα θα πρέπει να κάνουμε υπομονή: Mass Effect Andromeda, Mass Effect 4, Dishonored 2 και DOOM θα βγουν κάποια στιγμή το 2016, το The Last Guardian για εκεί στοχεύει με τον Φουμίτο Ουέντα να δηλώνει σε συνέντευξή του ότι «ελπίζει να το έχουν έτοιμο τότε» ενώ το Shenmue III πάει για το 2017!Ημερομηνίες κυκλοφορίαςΕκτός από τα παραπάνω όμως, υπάρχουν και τα παιχνίδια για τα οποία μάθαμε τα πάντα για το λανσάρισμά τους με πρώτες και καλύτερες τις ημερομηνίες κυκλοφορίας τους. Σημειώστε τις σημαντικότερες εξ αυτών λοιπόν (κι ας γνωρίζαμε ήδη μερικές) στα ημερολόγιά σας, όχι τίποτε άλλο, αλλά για να προλάβετε και τα preorder bonuses που σίγουρα θα τις συνοδεύσουν:
  • Metal Gear Solid V: The Phantom Pain – 1 Σεπτεμβρίου
  • Mad Max – 4 Σεπτεμβρίου
  • PES 2016 – 17 Σεπτεμβρίου
  • Forza 6 – 18 Σεπτεμβρίου
  • FIFA 16 – 24 Σεπτεμβρίου
  • NBA 2K16 – 29 Σεπτεμβρίου
  • Rainbow Six Siege – 13 Οκτωβρίου
  • Guitar Hero Live – 20 Οκτωβρίου
  • Assassin’s Creed Syndicate – 23 Οκτωβρίου
  • Halo 5 – 27 Οκτωβρίου
  • Need for Speed – 3 Νοεμβρίου
  • Call of Duty: Black Ops III – 6 Νοεμβρίου
  • Rise of the Tomb Raider – 10 Νοεμβρίου
  • Fallout 4 – 10 Νοεμβρίου
  • Star Wars Battlefront – 20 Νοεμβρίου
  • Just Cause 3 – 1 Δεκεμβρίου
  • Hitman – 8 Δεκεμβρίου
  • The Division – 8 Μαρτίου 2016
  • Mirror’s Edge Catalyst – 26 Φεβρουαρίου 2016
Χαζεύοντας το μέλλονΑν πρέπει να κρατήσουμε σαν τροφή για σκέψη κάτι πολύ συγκεκριμένο από τη φετινή E3, τότε αυτό θα είναι αδιαμφισβήτητα το VR. Η εικονική πραγματικότητα αρχίζει σιγά-σιγά και γίνεται mainstream και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι: όσο οι εταιρείες θα μαθαίνουν τα μυστικά της και θα αντιλαμβάνονται το τι μπορούν να κάνουν χρησιμοποιώντας τη, τόσο πιο πολλά κίνητρα θα δίνουν στους παίκτες να επενδύσουν σε αυτή. Δυστυχώς το VR είναι μια τεχνολογία τέτοια που αν δεν ζήσει κάποιος την εμπειρία του, δύσκολα θα καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Αποτελεί το μέλλον του gaming και το ζητούμενο είναι να γίνει το ταχύτερο δυνατό ακόμα πιο προσιτό οικονομικά (η τιμή του Oculus Rift αναμένεται να είναι στα $200-400). Το μόνο βέβαιο είναι πως έστω και στην πειραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται για την ώρα, κακά τα ψέματα, το VR είναι το νέο «παιχνίδι» της βιομηχανίας του gaming και το αντικείμενο μελέτης όλων των μεγάλων εταιρειών: Microsoft, Facebook, Sony, HTC και Samsung, για να κατονομάσουμε ορισμένες εξ αυτών, έχουν αφιερωθεί στην έρευνα και τη μελέτη της εικονικής πραγματικότητας με σκοπό να την κάνουν ακριβώς τέτοια: πραγματικότητα…Ένα μεγάλο, φωτεινό καλοκαίριΈνα είναι το βέβαιο: πως μετά τα όσα είδαμε στην E3 2015, έχουμε όχι έναν αλλά πολλούς λόγους για να θέλουμε να… φύγει γρήγορα το καλοκαίρι που διανύουμε! Αν ανυπομονείτε κι εσείς για τα παιχνίδια που είδαμε στο Λος Άντζελες πάντως και δεν έχετε κανονίσει ακόμα τις διακοπές σας, μην περιμένετε τις κυκλοφορίες τους: η gamescom διεξάγεται στην Κολωνία και είναι ανοιχτή στο κοινό στις 6-9 Αυγούστου. Προλαβαίνετε όσο τα εισιτήρια είναι ακόμα χαμηλά…IMG_2254