Θες έξυπνο σπίτι; Έλα στα Public!

Περίληψη: Χειμώνας! Η μοναδική, ευτυχώς για τη χώρα μας, εποχή του χρόνου που κλειδαμπαρωνόμαστε στα σπίτια...

Χειμώνας! Η μοναδική, ευτυχώς για τη χώρα μας, εποχή του χρόνου που κλειδαμπαρωνόμαστε στα σπίτια μας! Οι μέρες μικραίνουν, οι ώρες του σκοταδιού γίνονται περισσότερες και οι σκιές πιο μακριές. Πάνε οι μέρες που έφευγες από το σπίτι και δεν ανησυχούσες για τίποτε. Τώρα πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι αν άναψες το φως για να μην είναι το σπίτι μέσα στα σκοτάδια όταν γυρίσεις, αν ρύθμισες τη θέρμανση για να είναι ζεστό το σπίτι όταν γυρίσεις, ή αν έκλεισες το αερόθερμο. Η τεχνολογία, όμως, είναι εδώ και μπορεί να σε βοηθήσει να αυτοματοποιήσεις πολλά πράγματα μέσα στο σπίτι σου. Τουλάχιστον, πράγματα τα οποία δουλεύουν με ρεύμα. Ας δούμε τι μπορείς να κάνεις και τι προσφέρει η τελευταία λέξη της τεχνολογίας που μπορείς να βρεις στα Public.

Αισθητήρες

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά! Κράτα το σπίτι σου ασφαλές με ανεξάρτητους αισθητήρες οι οποίοι παρακολουθούν την "υγεία" του σπιτιού σου. Αισθητήρες πλημμύρας, υγρασίας και θερμοκρασίας, καπνού, ανοίγματος θυρών ή παραθύρων, κίνησης και πολλοί άλλοι, μπορούν να συνδεθούν με κάποιο πρόγραμμα ελέγχου και σου επιτρέπουν να γνωρίζεις, ακόμη κι αν δεν είσαι στο σπίτι, το τι συμβαίνει, αλλά και να σε ειδοποιούν αν κάτι δεν πάει καλά.

Ασύρματες κάμερες

Φτιάξε το απόλυτο σύστημα ασφαλείας για το σπίτι σου!Η κάμερα είναι, πλέον, κοινότυπη. Κάνε μια βόλτα στην αντίστοιχη κατηγορία στο site του Public και θα βρεις διαθέσιμα πολλά διαφορετικά μοντέλα, με διάφορα επίπεδα δυνατοτήτων και σε διαφορετικά επίπεδα τιμών. Μπορείς με πολύ λογικό κόστος να βάλεις μερικές κάμερες σε καίρια σημεία του σπιτιού σου και να παρακολουθείς εξ αποστάσεως, από το smartphone ή τον υπολογιστή, το τι συμβαίνει στο εσωτερικό ή και στους εξωτερικούς χώρους. Ακόμη και αν είναι βράδυ, λείπεις, και ο φωτισμός είναι πολύ χαμηλός, υπάρχουν πολλές κάμερες με υπέρυθρα LED, ώστε να βλέπεις σαν να ήταν κανονικά φωτισμένος, και μάλιστα χωρίς να δίνεις στόχο με προβολείς που αναβοσβήνουν.

Έξυπνα φωτιστικά

Φτιάξε το απόλυτο σύστημα ασφαλείας για το σπίτι σου!Οι έξυπνες λάμπες είναι, ουσιαστικά, λάμπες με Wi-Fi! Συνδέονται ασύρματα με κάποιο σύστημα ελέγχου, μέσω Wi-Fi. Αυτό σου επιτρέπει να ελέγχεις τα φώτα από app στο κινητό, από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη! Μπορείς να ανάψεις τα φώτα αν λείπεις και έχει βραδιάσει, ώστε να μη μείνει το σπίτι σου σκοτεινό, αλλά και να σβήσεις τη λάμπα που ξέχασες αναμμένη, είτε είσαι διακοπές είτε απλά είσαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι και δε θες να σηκωθείς. Υπάρχουν και μοντέλα με πολλούς χρωματισμούς, ώστε να κάνεις ατμόσφαιρα, αλλά και να επιλέγεις την ένταση του φωτός που θες.

Συστήματα ασφαλείας

Τα ολοκληρωμένα συστήματα ασφαλείας “δένουν” όλους τους αισθητήρες σε ένα σύστημα, στο οποίο συχνά μπορείς να προσθέσεις και “έξυπνες” πρίζες, διακόπτες ή λάμπες. Για παράδειγμα, μπορείς να τα ρυθμίσεις να ανάβουν τη θέρμανση αν η θερμοκρασία πέσει, να ανάψουν κάποιον αφυγραντήρα αν η υγρασία είναι αυξημένη, ακόμη και να εκτελέσουν προκαθορισμένες λειτουργίες αν ανιχνεύσουν κίνηση. Σκέψου πως μπορείς να έχεις συγκεκριμένα φώτα να ανάβουν σε περίπτωση ανίχνευσης κίνησης, ακόμη και ραδιόφωνο ή τηλεόραση. Και, προφανώς, σε όλες τις περιπτώσεις το σύστημα σε ειδοποιεί στο κινητό, ενώ υπάρχει και δυνατότητα προσθήκης σειρήνας, εσωτερικής και εξωτερικής.

Έξυπνες πρίζες

Οι συσκευές που μπορείς να αναβοσβήσεις από app στο κινητό, είναι περιορισμένες. Όμως, υπάρχουν "πρίζες" που αναλαμβάνουν αυτή τη δουλειά, αν η συσκευή σου απλά αναβοσβήνει. Επικοινωνούν με Wi-Fi και απλά είναι σαν να βάζεις τη συσκευή στην πρίζα -- ή να τη βγάζεις. Πλέον, λίγες συσκευές το κάνουν αυτό, αλλά μπορείς να συνδέσεις εκεί φωτιστικά, καφετιέρες, ώστε να ανάβουν ή να σβήνουν εξ αποστάσεως, αλλά έχουν κι άλλη λειτουργία: μπορούν να σε ειδοποιήσουν όταν δεν υπάρχει πλέον κατανάλωση! Αν δεν κατάλαβες, μπορείς να συνδέσεις εκεί, για παράδειγμα, το πλυντήριο, και η έξυπνη πρίζα να σε ειδοποιήσει όταν τελειώσει το πλύσιμο! Το τι θα επιλέξεις, εξαρτάται από τις δικές σου ανάγκες, αλλά και το τι υπάρχει διαθέσιμο στο σπίτι σου. Για παράδειγμα, αν είσαι από τους “προνομιούχους” με ηλεκτροκίνητα πατζούρια, μπορείς να ελέγξεις και αυτά. Ο φωτισμός είναι ένα πρώτο βήμα. Η κάμερα το δεύτερο, για να ελέγχεις το τι γίνεται στο σπίτι σου, ακόμη κι όταν λείπεις. Τέλος, οι πλήρεις αυτοματισμοί θα σου επιτρέψουν ακόμη και να ανοιγοκλείνεις συσκευές εξ αποστάσεως και θα σου λύσουν τα χέρια, δίνοντάς σου ικανότητες που λίγα χρόνια πριν βλέπαμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας! Μια βόλτα από τα Public θα σε πείσει!