Τι ανακοινώθηκε στο Apple WorldWide Developer Conference 2017

Περίληψη: Στο Worldwide Developer Conference 2017, το οποίο διεξάγεται στο San Jose της California από τις...

Στο Worldwide Developer Conference 2017, το οποίο διεξάγεται στο San Jose της California από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου η Apple παρουσιάζει το μέλλον των προϊόντων της! Η πρώτη ημέρα του WWDC2017, τα είχε όλα. Η Apple με ένα "μπαράζ" ανακοινώσεων, κάλυψε με μιας όλες τις κατηγορίες τεχνολογιών και προϊόντων στα οποία είχε μείνει πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Εκτός από τις αναβαθμίσεις προϊόντων και λειτουργικών που όλοι περίμεναν, η εταιρεία πλέον κάνει δυναμική είσοδο και στο χώρο του smart home, αλλά και σε τεχνολογίες όπως VR κ.λπ Όπως άλλωστε τόνισε και ο CEO της Apple, Tim Cook, στην έναρξη, “αυτό είναι το μεγαλύτερο WWDC που έχει γίνει ποτέ”!

Νέοι iMac

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Υπολογιστές – η αρχή των πάντων! Έχουμε νέα iMac με ξεχωριστές κάρτες γραφικών από την AMD για κάθε μοντέλο με οθόνη 4k, ενώ όλοι οι επεξεργαστές θα είναι της οικογένειας Kaby Lake από την Intel. Ταυτοχρόνως, βρίσκουμε ακόμη καλύτερες οθόνες, με πολύ μεγαλύτερη φωτεινότητα αλλά και υποστήριξη χρώματος 10-bit για (περίπου) ένα δισεκατομμύριο χρώματα στην οθόνη.Επίσης, υπάρχει και ο νέος iMac Pro, ο οποίος είναι all-in-one όπως όλοι οι iMacs, αλλά με οκταπύρηνο επεξεργαστή Xeon, ο οποίος μπορεί να αναβαθμιστεί μέχρι και σε 18-πύρηνο! Τα γραφικά “κινούνται” από μια AMD Radeon Vega με έως και 16GB VRAM, η μνήμη του συστήματος βρίσκει “ταβάνι” στα 128GB ECC RAM (!) ενώ υπάρχει και SSD με χωρητικότητα 4TB! Στο πακέτο, η Apple ρίχνει και τέσσερις θύρες Thunderbolt 3 και μια 10Gb Ethernet! Η διαθεσιμότητα αυτού του “κτήνους” θα αρχίσει στα τέλη του έτους.Στο κεφάλαιο “λειτουργικό σύστημα”, η Apple ανακοίνωσε τη νέα έκδοση του macOS (έκδοση 10.13), ονόματι “High Sierra”, με νέα χαρακτηριστικά. Ένα από τα πιο χρήσιμα είναι η βελτιωμένη ταχύτητα του Safari, του browser της Apple, με έως και 80% ταχύτερη μηχανή JavaScript, αλλά και αυτόματο μπλοκάρισμα των ενοχλητικών “autoplayvideo. Επίσης αναβαθμισμένη είναι και η απόδοση των apps που έρχονται μαζί με το macOS, όπως το Mail ή το Photos. Το πρώτο θα απαιτεί 35% λιγότερο χώρο στο δίσκο, όταν τρέχει, ενώ το δεύτερο έχει υποστεί αναδιάταξη του user interface και βελτιωμένες δυνατότητες στον editor. Επίσης, πλέον το macOS αφήνει πίσω του το παλιό σύστημα αρχείων HFS και μεταβαίνει στο ολοκαίνουριο APFS (Apple File System), το οποίο είναι πιο γρήγορο, σχεδιασμένο για SSDs και NVMe drives, και δεν αντιμετωπίζει κάποια πολύ βασικά προβλήματα τα οποία ταλάνιζαν το HFS για χρόνια.

VR & smart home

Στο θέμα του Virtual Reality, η Apple ανακοίνωσε πως συνεργάζεται με τις Unreal, Steam και Unity για να φέρουν διάφορες “μηχανές” VR στον κόσμο των Macintosh, κάτι πολύ ελπιδοφόρο, μιας και, μέχρι τώρα, η αίσθηση ήταν πως τα macs δεν “έκαναν” για VR.Επιτέλους, η Apple ανακοίνωσε το δικό της “έξυπνοηχείο, το οποίο μπαίνει στο στίβο απέναντι στα ανάλογα συστήματα των Google και Amazon. Το όνομα αυτού, “Apple HomePod”, και, αναμενομένως, ενεργοποιείται λέγοντας “Hey Siri”. Οι μηχανικοί της Apple – λένε πως – έχουν αναβαθμίσει την ευφυία της Siri για βελτιωμένη απόκριση σε εντολές που έχουν σχέση με τη μουσική. Βέβαια, η Siri μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση, όπως να πει την πρόβλεψη του καιρού και την κίνηση στους δρόμους. Επίσης, το HomePod λειτουργεί ως κέντρο για όλες τις συσκευές που είναι συμβατές με το σύστημα HomeKit, οπότε ο χρήστης μπορεί να δώσει εντολή για άναμμα ή σβήσιμο φώτων ή κλείδωμα πόρτας.Αν και όλα αυτά τα κάνει και ο ανταγωνισμός, η Apple δίνει έμφαση σε έναν τομέα όπου οι άλλοι υστερούν: στην ποιότητα του ήχου. Σε συνεργασία με τους μηχανικούς ήχου της εταιρίας Beats, το HomePod είναι φτιαγμένο για υψηλή ποιότητα ήχου και περιλαμβάνει διάφορες τεχνολογίες για να ακούγεται καλύτερα, σε οποιονδήποτε χώρο. Επιπλέον, άλλη μια είδηση που "βγήκε" από το WWDC 2017" η Apple συμφώνησε με την Amazon, και το Amazon Prime Video θα έρθει στο Apple TV σύντομα. Επίσης ανακοινώθηκαν και βελτιώσεις για το Apple Watch, με μεγαλύτερη διασύνδεση της ευφυίας της Siri, με μεγαλύτερη διαδραστικότητα και πιο χρήσιμες πληροφορίες. Ταυτοχρόνως, οι ήρωες του Toy Story, Woody, Jessie και Buzz, έρχονται στο Apple Watch, με χαριτωμένα animations.

iOS 11

Μπορεί ακόμα iPhone 8 να μην έχουμε, αλλά έχουμε iOS 11. Έτσι, η μεγαλύτερη (ίσως) ανακοίνωση αφορούσε τα iPhones, με νέα χαρακτηριστικά για το Maps, με λεπτομερείς χάρτες για το εσωτερικό κτιρίων όπως εμπορικά κέντρα ή αεροδρόμια, βελτιωμένα χαρακτηριστικά για το Apple Pay και στοιχεία social networking στο Music. Επίσης, κάτι που ενδιέφερε το κοινό του WWDC, τους developers δηλαδή, ήταν η ανακοίνωση πως το App Store έχει φτάσει τους 500 εκατομμύρια επισκέπτες την εβδομάδα, έχουν γίνει 180 δισεκατομμύρια downloads μέχρι στιγμής, ενώ η Apple έχει περάσει τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές σε developers! Με αφορμή αυτό, ανακοινώθηκε και ανανέωση στην όψη του app του App Store, η οποία, όπως είπαν οι ίδιοι οι της Apple, είναι “absolutely beautiful”!