To «Κι άλλο» του Χακάν Γκιουντάι έχει ένα εξώφυλλο που αξίζει να δεις!

Περίληψη: Τα βραβεία του Public αποδόθηκαν πριν από μερικές μέρες, όμως αν ήταν να δώσουμε ένα...

Τα βραβεία του Public αποδόθηκαν πριν από μερικές μέρες, όμως αν ήταν να δώσουμε ένα βραβείο εξωφύλλου σε κάποιο βιβλίο σήμερα, θα το δίναμε σίγουρα στο «Κι άλλο» του Χακάν Γκιουντάι. Την εικόνα αυτή, αν την δεις μια φορά, καταγράφεται μέσα σου για πάντα: Γύψινα ανθρώπινα σώματα αναπαραστούν μετανάστες που τους ξέβρασε η θάλασσα, θίγοντας έτσι με ευθύτητα ένα από τα πιο καυτά ζητήματα της εποχής.Ποια η ιστορία πίσω από αυτό το σπουδαίο εξώφυλλο; Τριάντα Κύπριοι μαθητές του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, σε συνεργασία με την καθηγήτριά τους Πόπη Νικολάου, απεικόνισαν το δράμα των προσφύγων με το έργο «Μετανάστες/Immigrants». Ξεκίνησαν με αφορμή τον 5ο Πανκύπριο Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης με θέμα «Κρίση-Πρόκληση», το έργο τους όμως ήταν τόσο σπουδαίο, που ταξίδεψε από την Κύπρο στη Saatchi Gallery του Λονδίνου, παίρνοντας το πρώτο βραβείο μέσα από 22.000 συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο και μεταφέροντας ένα ηχηρό μήνυμα!oi-immigrants

Το έργο των Κύπριων μαθητών που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου & βραβεύτηκε στη Saatchi Gallery.

Ο αναγνωρισμένος συγγραφέας Χακάν Γκιουντάι, που γεννήθηκε στη Ρόδο, πήγε Δημοτικό στις Βρυξέλλες και τελείωσε το Λύκειο στην Άγκυρα (!), δεν επέλεξε τυχαία αυτή την εικόνα για το νέο του μυθιστόρημα. Το «Κι άλλο», που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, πραγματεύεται την ιστορία του εννιάχρονου Γκαζά. Ενός παιδιού που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σχολείο και να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του Αχάντ, ο οποίος είναι διακινητής μεταναστών. Αντιμέτωπος καθημερινά με την απελπισία, επιφορτισμένος με το καθήκον να καλύπτει τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες των μεταναστών, ο Γκαζά ανακαλύπτει πως ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει σε αυτόν τον κόσμο είναι να θρέψει για τα καλά τον μικρό δυνάστη που όλοι οι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, βέβαια, το θέμα του «Κι άλλο» είναι πιο γενικό. «Το κύριο ερώτημα αυτού του μυθιστορήματος» λέει ο ίδιος σε συνέντευξή του, «είναι η σχέση ανάμεσα στο άτομο και την κοινωνία, το άτομο και το πλήθος». Στο φόντο της ιστορίας όμως βρίσκεται ένα υπαρκτό πρόβλημα σε κρίση – και σε συνδυασμό με το εξώφυλλό του, το «Κι άλλο» είναι ένα από τα πιο εύστοχα βιβλία για την εποχή που διανύουμε."Αν είσαι μετανάστης, είσαι μόνο ένας αριθμός, δεν έχεις όνομα, δεν έχεις ταυτότητα, και θα σε γράψει η εφημερίδα μόνο αν πεθάνεις. Τέσσερις αράδες θα λένε ότι σήμερα ή χτες βούλιαξε μια λέμβος και πέθαναν 40 άτομα. Αυτό είναι όλο. Ο θάνατός σου θα είναι η ταυτότητά σου". - Χακάν ΓκιουντάιΤα Public κληρώνουν σε 5 τυχερούς το βιβλίο «Κι άλλο» του Χακάν Γκιουντάι. Βάλε τα στοιχεία σου στην φόρμα που θα βρεις παρακάτω για να είσαι εσύ ένας από τους τυχερούς. *Η φόρμα συμμετοχής θα κλείσει την Παρασκευή 17 Ιουνίου στις 12.00. Οι νικητές θα ανακοινωθούν την ίδια μέρα, στις 14.00 και θα λάβουν το βιβλίο ταχυδρομικώς.*Δες τους Όρους Συμμετοχής στην Κλήρωση εδώ.