10 φράσεις του Ουμπέρτο Έκο που σε κάνουν πιο έξυπνο άνθρωπο!

Περίληψη: Όταν έρθει η ώρα του απολογισμού, μέσα στις τόσες και τόσες ηχηρές απώλειες του 2016,...

Όταν έρθει η ώρα του απολογισμού, μέσα στις τόσες και τόσες ηχηρές απώλειες του 2016, η πιο ηχηρή θα είναι σίγουρα αυτή του Ουμπέρτο Έκο. Συγγραφέας δύο μυθιστορημάτων που μπαίνουν ασυζητητί στα σημαντικότερα του 20ου αιώνα και ένα από τα λαμπρότερα μυαλά στον κόσμο της διανόησης, ο Έκο δεν τιμήθηκε ποτέ με Νόμπελ – και κάποιοι είπαν πως αυτό ήταν προς τιμήν του…Πέρα από την παγκόσμια λύπη που προκαλεί, ο θάνατός του είναι και μια πρώτης τάξεως αφορμή για να θυμηθούμε τη ζωή του, μέσα από τα σοφά αποφθέγματά του αλλά και τα σπουδαία βιβλία του, που μάλλον ήρθε η ώρα να ξαναδιαβάσουμε![caption id="" align="alignnone" width="571"] Ciao Professore! Το έργο σου θα ζει για πάντα...[/caption]  10 σοφά αποφθέγματα του Ουμπέρτο Έκο
  • Όταν οι άνθρωποι σταματούν να πιστεύουν στο Θεό, δεν είναι ότι δεν πιστεύουν πια τίποτα. Πιστεύουν στα πάντα.
  • Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση.
  • Να φοβάσαι τους προφήτες κι αυτούς που είναι έτοιμοι να πεθάνουν για την αλήθεια, επειδή κατά κανόνα κάνουν και άλλους να πεθάνουν μαζί τους, μερικές φορές πριν από αυτούς και καμιά φορά αντί για αυτούς.
  • Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω, γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω, ενώ όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις ήδη.
  • Η υπερβολική συσσώρευση στοιχείων κιτς αποτελεί μια αξιοσημείωτη υφολογική πρόταση.
  • Τίποτα δεν δίνει σ’ έναν φοβισμένο άνθρωπο περισσότερο κουράγιο από το φόβο ενός άλλου.
  • Η τέχνη του διαβάσματος έγκειται στο να ξέρεις ποιες σελίδες να πηδήξεις.
  • Ο πολιτισμός δεν ακυρώνει τη βαρβαρότητα. Πολλές φορές, την επικυρώνει. Όσο πιο πολιτισμένος είναι ένας λαός, τόσο πιο βάρβαρος και καταστροφικός μπορεί να γίνει.
  • Ο πραγματικός ήρωας, γίνεται πάντα ήρωας κατά λάθος. Ονειρεύεται να είναι δειλός, ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι.
  • Οι κρίσεις πουλάνε καλά
 Baudolino  Numero Zero  Το κοιμητήριο της Πράγας Μυθιστόρημα Inventing the Enemy  Το εκκρεμές του Φουκώ  Το όνομα του ρόδου Μυθιστόρημα Φύλλο μηδέν Μυθιστόρημα Ιστορία της ομορφιάς Μερικά από τα πιο σημαντικά βιβλία του Ουμπέρτο ΈκοΤο Όνομα του Ρόδου (1980). Το πρώτο του μυθιστόρημα – και αυτό που τον έκανε γνωστό στον  εξωακαδημαϊκό κόσμο. Σημείο αναφοράς στην παγκόσμια λογοτεχνία, από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ου αιώνα. Την ελληνική έκδοση θα τη βρεις εδώ και την έκδοση στα αγγλικά εδώΤο Εκκρεμές του Φουκώ (1988). Το δεύτερο σπουδαιότερο μυθιστόρημα του Έκο. Ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από μυστικές αδελφότητες, υπόγειες κοινωνίες, πλεκτάνες και συνομωσίες. Την ελληνική έκδοση θα τη βρεις εδώΙστορία της Ομορφιάς (2004). Εικόνες και κείμενα από την εποχή του Πυθαγόρα μέχρι σήμερα, που βοηθούν στην πληρέστερη κατανόηση των αντιλήψεων περί ομορφιάς που διαμορφώθηκαν και προκάλεσαν ατέλειωτες συζητήσεις. Την ελληνική έκδοση θα τη βρεις εδώΤο Κοιμητήριο της Πράγας (2010). Ένα αμφιλεγόμενο μυθιστόρημα, για το οποίο ο Έκο επαινέθηκε από πολλούς, αλλά και κατηγορήθηκε ότι παρουσίασε τους καθολικούς ως αντιδραστικούς και εμμονικούς σχετικά με το σεξ και τον αντισημιτισμό. Την ελληνική έκδοση θα τη βρεις εδώ και την έκδοση στα αγγλικά εδώ.Κατασκευάζοντας τον 3χθρό (2011). Μια σχετικά πρόσφατη σειρά περιστασιακών δοκιμίων, πάνω σε ετερόκλητα θέματα όπως οι θησαυροί των καθεδρικών ναών, ο Βίκτωρ Ουγκό, η υπόθεση Wikileaks και άλλα πολλά. Την ελληνική έκδοση θα τη βρεις εδώ και την έκδοση στα αγγλικά εδώ.Φύλλο Μηδέν (2015). Το τελευταίο του βιβλίο. Ένα ενδιαφέρον αφήγημα για τη δημοσιογραφία και τις θεωρίες συνομωσίας. Την ελληνική έκδοση θα τη βρεις εδώ και την έκδοση στα αγγλικά εδώΔείτε όλα τα βιβλία του Umberto Eco εδώ.