10 κρυμμένα κόλπα στο iPhone X

Περίληψη: Το νέο iPhone X έχει προκαλέσει αίσθηση, τόσο με την πρωτοποριακή του σχεδίαση, αλλά κυρίως...

Το νέο iPhone X έχει προκαλέσει αίσθηση, τόσο με την πρωτοποριακή του σχεδίαση, αλλά κυρίως με τις νέες τεχνολογίες που η Apple έχει ενσωματώσει στο κορυφαίο της smartphone. Με το iPhone X, η Apple χρειάστηκε να επανεφεύρει πολλούς από τους τρόπους χειρισμού του interface, μιας και το νέο της smartphone έχει διαφορετικές διαστάσεις, χρησιμοποιεί το Face ID για το ξεκλείδωμα, ενώ δεν έχει home button. Αν είσαι κι εσύ ένας από τους τυχερούς κατόχους του νέου iPhone, αν σκοπεύεις να γίνεις, ή αν απλά είσαι περίεργος για το τι "μαγείρεψε" η Apple, σου έχουμε 10 νέους τρόπους χειρισμού του iPhone X, οι οποίοι δεν είναι και τόσο προφανείς!

Ξύπνα!

Μέχρι τώρα, το "άνοιγμα" των iPhones γινόταν με το home button. Τώρα που αυτό μας άφησε χρόνους, έχεις τρεις τρόπους για να το "ξυπνήσεις": είτε πατάς το sleep/wake button, είτε πατάς πάνω στην οθόνη, ή απλά το... σηκώνεις!

Μπρος - πίσω

Μέχρι τώρα, ενεργοποιούσες το app switcher με διπλό άγγιγμα του home button. Ναι, το 'παμε, αυτό πάει. Τώρα, απλά κάνεις swipe προς τα πάνω, από το κάτω μέρος της οθόνης -- το οποίο, παρ' εμπιπτόντως, η Apple το ονομάζει "home bar" -- και κρατάς πατημένο το δάκτυλό σου. Αν θες απλά να πας στο επόμενο ή το προηγούμενο app, απλά κάνεις swipe αριστερά ή δεξιά στη home bar. Απλό!

Κόψε δρόμο προς την κάμερα!

Ενώ το iPhone X είναι κλειδωμένο, στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχουν δύο νέα εικονίδια. Αν πατήσεις το ένα από αυτά με δύναμη, ανοίγει η κάμερα! Το δεύτερο είναι για το "φακό". Λόγω του ότι αυτά τα εικονίδια δεν ενεργοποιούνται με απλό άγγιγμα, πραγματικά σε κάνουν να νιώθεις σα να πατάς κανονικό κουμπί!

Κοίτα αλλού!

Η οθόνη κλειδώματος δείχνει όλα τα notifications από μηνύματα και ειδοποιήσεις διαφόρων apps. Προφανώς, δε θες να τα βλέπουν όλοι, όμως! Μην ανησύχείς. Το Face ID μπορεί να ανιχνεύσει πότε κοιτάς προς το κινητό σου και πότε όχι. Όταν το βλέμμα σου είναι αλλού, τα notifications κρύβουν το περιεχόμενό τους ώστε να μη μπορεί κανείς άλλος να δει τι σου έστειλαν!

Face ID για τα πάντα;

Το νέο iPhone σου επιτρέπει να διαλέξεις που θα χρησιμοποιείς το Face ID και που θα έχεις κανονικό password. Μπορείς να επιλέξεις, για παράδειγμα, το Face ID για το ξεκλείδωμα της συσκευής, αλλά κανονικό password για το iTunes, και ξανά Face ID για το Apple Pay!

Μιας και είσαι εδώ...

Το Face ID δεν είναι μόνο για ξεκλείδωμα! Η Apple χρησιμοποιεί την ανίχνευση του προσώπου σου για να κάνει και άλλα κόλπα. Για παράδειγμα, αν δεν κοιτάς την οθόνη του κινητού σου, η φωτεινότητα μειώνεται αυτομάτως! Αντίθετα, αν όντως κοιτάς το κινητό σου, τότε η ένταση των ειδοποιήσεων μειώνεται... αφού ούτως ή άλλως κοιτάς την οθόνη!

Shields up!

Όπως σε όλα τα... διαστημικά έργα που σέβονται τον εαυτό τους, όπου οι "ασπίδες" σηκώνονται μόλις τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται σκούρα, έτσι και το iPhone X έχει τις δικές του "ασπίδες" προστασίας. Αν πατήσεις το sleep/wake button πέντε φορές, ενεργοποιείται το "emergency mode", στο οποίο απενεργοποιείται το Face ID, οπότε πρέπει να βάλεις κωδικό -- για να μη μπορεί κανένας να σε αναγκάσει να το ξεκλειδώσεις. Επίσης, είναι πιο εύκολο να καλέσεις για βοήθεια.

Say "Cheese"!

Θες να πάρεις φωτογραφία την οθόνη; Μην ψάχνεις δεύτερο κινητό... ντροπή! Στο 2017 είμαστε, όχι στο 1821! Για τη λειτουργία του screenshot, απλά "ζουλάς" ταυτοχρόνως το sleep/wake button και το volume up! Απλό!

Siri, Siri, είσαι εδώ;

Σου έλειψε η δυνατότητα να ενεργοποιήσεις τη Siri κρατώντας το home button; Το ίδιο μπορείς να κάνεις, πλέον, κρατώντας πατημένο το πλαϊνό sleep/wake button. Αν πατήσεις δύο φορές συνεχόμενα το ίδιο πλήκτρο, όμως, ενεργοποιείται το Wallet.

Πως κλείνει αυτό το πράμα;

Ωραία, ενεργοποίησες τη Siri, της είπες αυτό που ήθελες να της πεις... και τώρα πως κλείνει αυτό το πράμα; Χμ... εδώ είναι η πιο "περίεργη" λειτουργία που έβαλε η Apple. Για να κλείσει, πρέπει να πατήσεις ταυτοχρόνως το sleep/wake button, καθώς και το volume down, για μερικά δευτερόλεπτα. Ευτυχώς, μπορείς να βρεις την επιλογή για κλείσιμο και μέσα στα Settings.