What's new. Βιβλίο.
11 βιβλία για το μέλλον της ανθρωπότητας που πρέπει να διαβάσεις
share mail icon share facebook icon share twitter icon share google plus icon
< 11 βιβλία για το μέλλον της ανθρωπότητας που πρέπει να διαβάσεις
> 11 βιβλία για το μέλλον της ανθρωπότητας που πρέπει να διαβάσεις
16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

11 βιβλία για το μέλλον της ανθρωπότητας που πρέπει να διαβάσεις

Κατά μία έννοια, τα περισσότερα μυθιστορήματα που κυκλοφορούν εκεί έξω, έχουν να κάνουν με το παρελθόν. Μνήμες, βιώματα, ιστορικά γεγονότα, ερωτικά τραύματα… Οι εμπειρίες του συγγραφέα ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες για να φωτίσουν κάτι που έχει ήδη συμβεί μέσα του ή έξω του – και να το εκφράσουν με λέξεις.
Υπάρχουν όμως και βιβλία που μιλούν για το μέλλον. Βιβλία που ταξιδεύουν στο χρόνο όχι για να θυμηθούν, αλλά για να φανταστούν και να προβλέψουν. Κάποιοι τα αποκαλούν προφητικά, βρίσκοντας στις σελίδες τους προειδοποιήσεις και συλλογικούς φόβους.
Ακολουθούν λοιπόν 11 βιβλία για το μέλλον, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη περάσει στη σφαίρα του κλασικού.

2001: A Space Odyssey
Λένε πως η ανάγνωσή του είναι απαραίτητη για να καταλάβεις καλύτερα την ταινία. Το μυθιστόρημα αυτό του Άρθουρ Κλαρκ γράφτηκε παράλληλα με το σενάριο του φιλμ (και μάλιστα με τη βοήθεια του Κιούμπρικ, ασχέτως αν το όνομά του δεν μπήκε τελικά στο εξώφυλλο). Σηματοδοτεί το πρώτο ουσιαστικό πέρασμα της επιστημονικής φαντασίας στη μοντέρνα ποπ κουλτούρα.

1984
Σε ένα δυστοπικό μέλλον, ο Μεγάλος Αδελφός και η Αστυνομία Σκέψης παρακολουθούν τα πάντα και ελέγχουν κάθε πολίτη. Σε ένα δυστοπικό παρόν, κανένας μας δεν αισθάνεται ελεύθερος – και το αριστούργημα του Τζωρτζ Όργουελ εξακολουθεί να διαβάζεται από εκατομμύρια αναγνώστες, ιδίως νεαρής ηλικίας.

Brave New Word
Τα μωρά γεννιούνται σε εργαστήρια, η κοινωνία αποθαρρύνει την προσωπική σκέψη και δράση. Το «αδερφάκι» του 1984 εκδόθηκε το 1932 λαμβάνοντας χλιαρές κριτικές – όμως σήμερα θεωρείται από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ου αιώνα.

Farenheit 451
Eν αναμονή της τηλεταινίας του HBO που θα το επαναφέρει στη δημοσιότητα, αρκετός κόσμος το διαβάζει ξανά. Το μυθιστόρημα του Ρέι Μπράντμπερι παρουσίασε στα 1953 έναν κόσμο φριχτό, όπου οι πυροσβέστες καίνε ό,τι βιβλίο βρεθεί μπροστά τους.

Physics of the Future
Κάτι πιο σύγχρονο. Ο φυσικός Michio Kaku κάνει ένα υποθετικό ταξίδι στα επόμενα 100 χρόνια και βλέπει ασανσέρ που σε πάνε στο διάστημα, πετούμενα οχήματα και φακούς επαφής που συνδέονται στο ίντερνετ…

This Changes Everything
H Ναόμι Κλάιν προβάλλει τον καπιταλισμό ως βασική αιτία πληγής του περιβάλλοντος (άδικο έχει;) – και τονίζει την ανάγκη του πλανήτη να κινηθεί προς μια «πράσινη» ανάπτυξη, πριν είναι πολύ αργά. Από τα βιβλία που ελπίζουμε να ΜΗΝ βγουν προφητικά…

Τhe Sixth Extinction
Συνδυάζοντας επιστήμη και ιστορία, η Ελίζαμπεθ Κόλμπερτ φωτίζει τις επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον. Το βιβλίο της χάρισε το βραβείο Pulitzer στην κατηγορία Non-Fiction.

In 100 Years
Eδώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Οικονομία. 10 επιφανείς οικονομολόγοι προβλέπουν το μέλλον όσον αφορά τα ποσοστά ανεργίας, τις ανισότητες, της επιπτώσεις της τεχνολογίας στη ζωή μας και την κλιματική αλλαγή.

The Handmaid’s Tale
To διάσημο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Άτγουντ που εκδόθηκε το 1985, επανακυκλοφορεί με νέα εισαγωγή γραμμένη από την ίδια. Η άνθηση του νέο-φεμινισμού το κάνει ξανά επίκαιρο, καθώς το μέλλον στο οποίο διαδραματίζεται, με γυναίκες που διεκδικούν την ανεξαρτησία τους, είναι σήμερα παρόν.

Children of the New World: Stories
13 ιστορίες που μιλούν για το τι μπορεί να συμβεί αν επιτρέψουμε στην τεχνολογία και την εικονική πραγματικότητα να πάρουν το πάνω χέρι στις ζωές μας.

The Extreme Future
Μια πρόβλεψη για τις μελλοντικές τάσεις στην επιχειρηματικότητα, την τεχνολογία, την τρομοκρατία, το περιβάλλον και τον κλάδο της υγείας. Όχι από κάποιο μέντιουμ, αλλά από τον Τζέιμς Κάντον, σύμβουλο τριών Προέδρων μέσα σε διάστημα τριών δεκαετιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Σχετικές ειδήσεις

    Copyright © 2019 Publicworld S.A.
    Public Blog