4 Ιουλίου , 2019 • 2 MINS READ
15 χρόνια από το επικό Euro 2004: Ο Βασίλης Σαμπράκος θυμάται
Περίληψη: Πριν από 10 ημέρες βρέθηκα να ακούω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μιλά για την...
Πριν από 10 ημέρες βρέθηκα να ακούω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μιλά για την Εθνική Ομάδα που κατέκτησε το Euro 2004.
Καθόμουν ανάμεσα σε Πρωταθλητές Ευρώπης, δίπλα στον Θοδωρή Ζαγοράκη, τον Γιώργο Καραγκούνη, τον Αντώνη Νικοπολίδη, τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, τον Άγγελο Χαριστέα και τον Τραϊανό Δέλλα, στη σκηνή του συνεδρίου του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ακούγαμε τον Πρόεδρο να τους ευχαριστεί για το παράδειγμα που δημιούργησαν.
Ακριβώς αυτή είναι η μεγαλύτερη αξία αυτής της επιτυχίας. Τώρα, που η σκόνη έχει οριστικά καθίσει, και κοιτάζουμε αυτόν τον άθλο, έναν εκ των μεγαλύτερων στην παγκόσμια ιστορία του αθλήματος, από την απόσταση των 15 ετών, είναι ακριβώς αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία ως παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές των Ελλήνων: το παράδειγμα που άφησαν στην Ιστορία, ως κληρονομιά για τους επόμενους, οι 23 ποδοσφαιριστές και ο προπονητής τους.
Η κεντρική ιδέα της ιστορίας της τελευταίας φοράς που οι Ελληνες ξεχύθηκαν αγκαλιασμένοι, ενωμένοι στους δρόμους κατά εκατομμύρια, είναι πολύτιμη. Είναι η ιστορία ίδρυσης της πρώτης εθνικής υπηρεσίας που λειτουργούσε χωρίς «βύσματα», «φακελάκια», «φυτευτούς». Η ιστορία μιας ομάδας με νοοτροπία και αξιακό σύστημα, που ήταν βγαλμένα μέσα από τα ιδανικά μας.
Η ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων που ομονόησαν, λειτούργησαν με ομαδικό πνεύμα, με αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης και καθοδηγήθηκαν από έναν άνθρωπο που τους ενέπνευσε, τους έπεισε ότι τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά και κάπως έτσι προκάλεσε νοητικά άλματα, τα οποία οδήγησαν τους ποδοσφαιριστές σε υπερβάσεις.
Αυτή η ιστορία πλέον υπάρχει. Είναι καταγεγραμμένη. Εχει αναλυθεί. Την έχουν φιλοσοφήσει οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της, την έχουν αναλύσει ειδικοί όλων των σχετικών επιστημών. Την έχουν αναγνωρίσει όλοι οι σημαντικοί αντίπαλοι της εποχής. Την έχει αναγνωρίσει η υψηλή κοινωνία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τι μένει; Να την αναγνωρίσουμε, οι Ελληνες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε στις 25 Ιουνίου 2019 για την «δικτατορία των μετρίων», αυτό που μας ωθεί να υποτιμάμε την αριστεία επειδή δεν μπορούμε να την φτάσουμε. Στα δικά μου μάτια το πρόβλημά μας κρύβεται στη νοοτροπία μας. Τα σημερινά παιδιά δεν δείχνουν μεγάλο σεβασμό στην Εθνική 2004 και δεν ενδιαφέρονται να μάθουν την ιστορία της επειδή ανατράφηκαν με γνωμικά σαν το «κοιμήθηκε ο Θεός», το «βάλαμε το λεωφορείο μπροστά από την εστία», το «κατακτήσαμε το Euro επειδή το είχαν “στήσει” οι στοιχηματικές εταιρείες», και το «μας έδωσαν το Euro ως δώρο επειδή είχαμε πάρει τότε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είχαμε πληρώσει ακριβά».
Ανατράφηκαν με ένα σωρό τέτοια, τα οποία δεν ήταν ποτέ χαριτωμένα, που τα άκουγαν από γονείς και συγγενείς. Τα άκουγαν από Ελληνες που δεν ήξεραν πώς να θαυμάσουν άλλους Ελληνες. Αυτή η νοοτροπία μας κάνει μεγάλη ζημιά· όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στην πραγματική ελληνική ζωή.
Ευτυχώς όμως σήμερα αυτή η Ιστορία υπάρχει, έχει καταγραφεί, κι είναι εκεί για να προσφερθεί προς τα νέα παιδιά, ως ανεκτίμητης αξίας δώρο. Αυτό ήταν που αναλογούσε σε έναν αθλητικό δημοσιογράφο της γενιάς των Πρωταθλητών Ευρώπης 2004. Αυτό ήταν που θα μπορούσα να κάνω. Το «Εξηγώντας το θαύμα» βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία, και σε περιμένει να ανακαλύψεις την ουσία και τα νοήματα που κρύβει η ωραιότερη ελληνική ποδοσφαιρική ιστορία όλων των εποχών. Σε περιμένει για να σε βοηθήσει να αλλάξεις νοοτροπία.
Βρείτε το βιβλίο του Βασίλη Σαμπράκου* «Εξηγώντας το θαύμα» στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr!
*Ο Βασίλης Σαμπράκος είναι αθλητικογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και εκδότης