16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου: Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη!

Περίληψη: Πρόκειται για θεσμό που, αισίως, διανύει το 16ο έτος του, περνώντας σταδιακά από την… εφηβεία...

Πρόκειται για θεσμό που, αισίως, διανύει το 16ο έτος του, περνώντας σταδιακά από την… εφηβεία στην εποχή της ενηλικίωσης.

Για τέσσερις ολόκληρες ημέρες (Πέμπτη 9 έως και Κυριακή 12 Μαΐου 2019), στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ – HELEXPO), θα λάβει χώρα η σημαντικότερη ετήσια διοργάνωση για το βιβλίο, με σημαντικές παρουσίες από όλο τον κόσμο.

Τι έχουμε να περιμένουμε στη φετινή Έκθεση; Πολλά και σημαντικά, καθώς 500 εκδηλώσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί για μια διοργάνωση που θεωρείται η σημαντικότερη στην Ελλάδα και από τις σημαντικότερες στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Εξίσου σημαντική θεωρείται και η παρουσία 300 συγγραφέων, που θα δώσουν το «παρών», συμμετέχοντας σε παρουσιάσεις βιβλίων, θεματικές συζητήσεις, φεστιβάλ, προβολές ταινιών, εργαστήρια, εκθέσεις κ.ο.κ. Περίπου 60 από αυτούς είναι ξένοι, οι οποίοι συμμετέχουν με την υποστήριξη ινστιτούτων και πρεσβειών. Τέλος, αναμένεται η παρουσία περί των 250 εκδοτών, καθώς και μεταφραστών, επαγγελματιών αλλά και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Φέτος, η ισπανόφωνη Λογοτεχνία θα είναι τιμώμενη, καθώς το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με πρεσβείες, ινστιτούτα και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας, θα τιμήσει τόσο την λογοτεχνία της Ισπανίας όσο και εκείνη που προέρχεται από ισπανόφωνες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Κάποιοι από τους συγγραφείς οι οποίοι εντάσσονται στο αφιέρωμα είναι ο Σαντιάγο Γκαμπόα και ο Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε από την Κολομβία, ο Χόρχε Γκαλάν από το Ελ Σαλβαδόρ, ο Χουάν Βιθέντε Πικέρας από την Ισπανία και ο Ισπανός ελληνιστής Πέδρο Ολάγια. Ταυτόχρονα, η έτερη χώρα της Ιβηρικής με την πλούσια λογοτεχνική παράδοση (Πορτογαλία) θα εκπροσωπηθεί από τους συγγραφείς Ντούλσε Μαρία Καρντόζο και Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο.

Οι ισπανόφωνοι λογοτέχνες δεν θα είναι οι μόνοι που θα τιμήσουν με την παρουσία τους τη φετινή 16η ΔΕΒΘ, καθώς θα συμμετέχουν συγγραφείς από τουλάχιστον 20 χώρες – μεταξύ των οποίων Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιράκ, Τουρκία, Ιράκ, Σουηδία κλπ.

Κάποιοι από τους γνωστότερους συγγραφείς που θα συμμετέχουν είναι ο γάλλος Ερίκ Βυϊγιάρ, ο ούγγρος Λάζλο Κρασναχορκάι, η τουρκάλα Ασλί Ερντογάν κ.ά. Και βέβαια από τη γιορτή του βιβλίου δεν θα λείπουν οι Έλληνες συγγραφείς, οι οποίοι είτε θα παρουσιάσουν τα βιβλία τους είτε θα μιλήσουν σε προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Το κεντρικό θέμα της 16ης ΔΕΒΘ θα είναι το «Πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία», ενώ οι λοιποί θεματικοί άξονες στους οποίους θα επικεντρωθεί η Έκθεση θα είναι οι εξής: «Λογοτεχνία και Μνήμη», «Η άνθρωπος: Φύλο και Λογοτεχνική Performance» και «Imagine all the people: Αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία».

Τέλος, μεγάλη βαρύτητα θα δώσει η 16η ΔΕΒΘ και στο επαγγελματικό κομμάτι του εκδοτικού χώρου, ενώ το ενδιαφέρον του κοινού αναμένεται να προσελκύσει και η έκθεση φωτογραφιών του βραβευμένου με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ, Γιάννη Μπεχράκη.