39η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στο Παρίσι με ηχηρή ελληνική συμμετοχή!

Περίληψη: Στις  15 Μαρτίου ξεκινά η 39η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στο Παρίσι (Livre Paris / Paris...

Στις  15 Μαρτίου ξεκινά η 39η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στο Παρίσι (Livre Paris / Paris Book Fair) και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Φέτος,η έκθεση τιμά την Ευρώπη και πέντε Έλληνες συγγραφείς εκπροσωπούν την Ελλάδα. Αυτοί είναι ο Βασίλης Αλεξάκης, η Μαρία Ευσταθιάδη, ο Gazmend Kapllani, η Κάλλια Παπαδάκη και ο Χρήστος Χρυσόπουλος, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και συζητήσεις με θέμα το ελληνικό βιβλίο, την κρίση και την Αθήνα.

Ο Βασίλης Αλεξάκης γράφει και στη γαλλική γλώσσα και έχει τιμηθεί με το γαλλικό βραβείο Médicis για το βιβλίο του «Η μητρική γλώσσα» (1995) και με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας για το «μ.Χ.» (2007).

Επίσης, ο αλβανικής καταγωγής συγγραφέας, Gazmend Kapllani, γράφει, κατά κύριο λόγο, στα ελληνικά, αλλά τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά και σε πολλές άλλες γλώσσες.

Η Μαρία Ευσταθιάδη, με τη σειρά της, μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στο Παρίσι και την Αθήνα και της έχει απονεμηθεί ο τίτλος Chevalier des Arts et des Lettres της Γαλλικής Δημοκρατίας (2014).

Η Κάλλια Παπαδάκη, από την άλλη, έχει εκδώσει το μυθιστόρημά της «Δενδρίτες» στο πλαίσιο του ελληνογαλλικού προγράμματος ενίσχυσης συγγραφέων, μεταφραστών και εκδοτών του ελληνικού και του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και έχει τιμηθεί με το βραβείο European Union Prize for Literature (2017).

Τέλος, ο Χρήστος Χρυσόπουλος έχει βραβευτεί με τα γαλλικά βραβεία Prix Ravachol (2013) και Prix Laure Bataillon (2014) για το «Φακός στο στόμα», ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 12 γλώσσες.

Στην έκθεση, η πώληση των βιβλίων θα υλοποιηθεί από το ελληνικό βιβλιοπωλείο του Παρισιού «Δεσμός», που μετρά 35 χρόνια ζωής, ενώ ελληνικά βιβλία θα μπορεί να βρει κάποιος και στο «Ευρωπαϊκό Βιβλιοπωλείο».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ξεχωριστή θέση θα έχει η φωτογραφική έκθεση «Δρόμοι Επιβίωσης» του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, καθώς είναι αφιερωμένη στη μνήμη του φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, με δύο φωτογραφίες του να περιλαμβάνονται σε αυτή.

Φυσικά, όλα τα βιβλία των παραπάνω συγγραφέων μπορείς να τα βρεις στα ράφια ενός καταστήματος Public ή στο public.gr!