1η Απριλίου: Ημέρα γαστρονομικού βιβλίου!

Περίληψη: Την 1η Απριλίου του 1755, σε μια μικρή πόλη, το Μπελέ, στους πρόποδες των Άλπεων,...

Την 1η Απριλίου του 1755, σε μια μικρή πόλη, το Μπελέ, στους πρόποδες των Άλπεων, γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους γαστρονόμους: ο Ζαν Ανθέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν.  Υπήρξε δικηγόρος, δικαστικός, πολιτικός και συγγραφέας του περίφημου οκτάτομου βιβλίου περί γαστρονομίας Η φυσιολογία της γεύσης  (Physiologie du Goût), καθώς και των εξίσου σημαντικών Η γαστρονομία ως καλή τέχνη, και The pleasutes of the table.Το βιβλίο Η φυσιολογία της γεύσης, από την πρώτη ημερομηνία έκδοσής του -τον Δεκέμβριο του 1825, μόλις δύο μήνες πριν το θάνατο του Σαβαρέν- μέχρι σήμερα, αποτελεί την φιλοσοφική "βίβλο" των απανταχού πιστών του γκουρμέ φαγητού. Περίφημες ρήσεις του αποτελούν οι  "πες μου τι τρως, και θα σου πω ποιος είσαι" , και «επιδόρπιο χωρίς τυρί είναι σαν μια όμορφη γυναίκα με ένα μάτι». Από το επώνυμό του πήραν το όνομά τους το τυρί «Μπριγιά-Σαβαρέν» και το κέικ «Γκατό Σαβαρέν» ή «Μπαμπάς με Ρούμι» στα ελληνικά. Με αφορμή την ημερομηνία γέννησής του Σαβαρέν γιορτάζεται η Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου ή Φεστιβάλ Γαστρονομικού Βιβλίου σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής την 1η Απριλίου κάθε χρόνου. Ωστόσο, η ιδέα πως η αγάπη για το καλό φαγητό μπορεί να καλλιεργηθεί και να μεταλαμπαδευτεί δεν υιοθετήθηκε μόνο από τον Σαβαρέν. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μέσα από συγγραφικό τους έργο, θέλησαν να μεταδώσουν το μεράκι τους για τη γαστρονομία. Στο Public θα βρείτε μεταφρασμένα και ξενόγλωσσα βιβλία που θα σας ανοίξουν την όρεξη για γνώση και κυρίως για "καλό" φαγητό!

Καλή σας απόλαυση!