5 δωρεάν εργαλεία για να διαγράψεις μόνιμα τα δεδομένα σου

Περίληψη: Ίσως να μην το έχεις αντιληφθεί, αλλά όταν σβήνεις αρχεία από τον σκληρό σου δίσκο,...

Ίσως να μην το έχεις αντιληφθεί, αλλά όταν σβήνεις αρχεία από τον σκληρό σου δίσκο, το SSD ή το USB φλασάκι σου, ακόμα και αν αδειάσεις στη συνέχεια τον κάδο απορριμμάτων των Windows, τα δεδομένα είναι ακόμα εκεί – απλά εσύ και το λειτουργικό δεν τα βλέπετε. Στην πράξη, το μόνο που έχει σβηστεί, είναι η καταχώρηση από το file allocation table του σκληρού δίσκου των συγκεκριμένων αρχείων και τα ίδια τα δεδομένα παραμένουν άθικτα, μέχρι να γραφτεί κάτι άλλο από πάνω τους. Αν και σε πρώτη σκέψη κάτι τέτοιο μοιάζει χαζό, σε πολλές περιπτώσεις είναι σωτήριο, αφού διαφορετικά δεν θα είχες τρόπο να ανακτήσεις τα δεδομένα σου μετά από κάποια λανθασμένη διαγραφή. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η μόνιμη διαγραφή δεδομένων είναι το ζητούμενο και τη δυνατότητα αυτή δεν την προσφέρουν τα Windows από μόνα τους. Εδώ θα χρειαστεί να επιστρατεύσεις κάποια εξωτερική εφαρμογή και επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν είμαστε τώρα για περιττά έξοδα, εμείς σου προτείνουμε 5 δωρεάν εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να σβήσεις τα δεδομένα σου, άπαξ και διά παντός.

1. Eraser

Το Eraser είναι ένα προχωρημένο εργαλείο για Windows, το οποίο θα σου επιτρέψει να διαγράψεις πλήρως τα δεδομένα από τον σκληρό σου δίσκο, πραγματοποιώντας πολλαπλά περάσματα. Το Eraser προσφέρει δυνατότητα χρονοπρογραμματισμού των εργασιών διαγραφής, ενώ σου επιτρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε 13 διαφορετικούς στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αλγόριθμους, ώστε να είσαι σίγουρος ότι κανείς ποτέ δεν θα μπορέσει να ανακτήσει τα δεδομένα σου, όσο κι αν προσπαθήσει.

2. Hardwipe

Το Hardwipe είναι μία εφαρμογή διαγραφής με πολύ όμορφο interface, ενώ υποστηρίζει διαγραφή από οποιοδήποτε αποθηκευτικό μέσο, εσωτερικό ή εξωτερικό. Από πλευράς επιλογών μπορείς να διαλέξεις μεταξύ 10 διαφορετικών αλγορίθμων διαγραφής, προσφέρει δυνατότητα δημιουργίας log file αλλά του λείπει η δυνατότητα χρονοπρογραμματισμού. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι το Hardwipe διαθέτει και portable έκδοση που μπορεί να φορτώσει από flash drive, καθώς και premium επί πληρωμή έκδοση για εταιρική χρήση και system administrators.

3. HDDShredder 5 Free Edition

Το HDDShredder είναι συμβατό με όλες τις εκδόσεις Windows ενώ μετά την εγκατάσταση σου δίνει την επιλογή να δημιουργήσεις και bootable drive με την εφαρμογή προκειμένου να μπορείς να διαγράψεις δίσκους που έχουν ήδη εγκατεστημένο λειτουργικό. Η δωρεάν έκδοση δεν δίνει πολλές επιλογές για την μέθοδο διαγραφής – υποστηρίζει μόνο έναν αλγόριθμο που γράφει 0 στο δίσκο μέχρι και για 7 περάσματα (που, κακά τα ψέματα, επαρκεί για προσωπική χρήση) –, ενώ είναι το μοναδικό που προτείνουμε το οποίο διαθέτει και viewer των raw δεδομένων του δίσκου.

4. EraserDrop Portable

Ένα φορητό utility, το EraserDrop Portable, μετά την «εγκατάστασή» του εμφανίζει ένα floating εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας, μέσω του οποίου μπορείς να διαγράψεις γρήγορα αρχεία με απλό drag ‘n’ drop, επιλέγοντας έναν από τους 5 διαθέσιμους αλγόριθμους διαγραφής. Εκτός από αρχεία ή φακέλους, το EraserDrop θα σου επιτρέψει να διαγράψεις με ασφάλεια των κάδο ανακύκλωσης ή τον ελεύθερο χώρο ενός σκληρού δίσκου.

5 CCleaner

Αν και το CCleaner είναι γνωστό περισσότερο ως εργαλείο για την εκκαθάριση της Registry, εντούτοις ακόμα και στη δωρεάν έκδοση διαθέτει μία σειρά επιπλέον εργαλείων, μεταξύ των οποίων και ένα για την ασφαλή διαγραφή των δεδομένων σου. Οι επιλογές που προσφέρει αφορούν την εκκαθάριση ολόκληρου δίσκου ή του ελευθέρου χώρου ενώ υποστηρίζει 4 διαφορετικούς αλγορίθμους από 1 έως 35 περάσματα. Σίγουρα δεν είναι το πιο δυνατό εργαλείο, όμως είναι μία εφαρμογή που μπορεί να την έχεις ήδη εγκατεστημένη και καλό είναι να θυμάσαι ότι προσφέρει και αυτή τη δυνατότητα.