4+1 ερωτήσεις στον Anthony Horowitz

Περίληψη: Τα φετινά Βραβεία Βιβλίου Public, που θα απονεμηθούν στις 13 Ιουνίου σε μια βραδιά γεμάτη βιβλία και όμορφες εκπλήξεις, είναι προ...

Τα φετινά Βραβεία Βιβλίου Public, που θα απονεμηθούν στις 13 Ιουνίου σε μια βραδιά γεμάτη βιβλία και όμορφες εκπλήξεις, είναι προ των πυλών  -αλλά η πιο σημαντική από αυτές φέρει ένα σχεδόν θρυλικό όνομα.

Ο λόγος για τον Anthony Horowitz, που έχει αποκτήσει φανατικούς αναγνώστες με το αστυνομικό μυθιστόρημα «Οι φόνοι της κίσσας», και θα βρίσκεται σε αυτή τη μεγάλη γιορτή για να απονείμει το ειδικό βραβείο «Τιμώμενη χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο»! Ποιος είναι, όμως, ο Anthony Horowitz;

-Για ποιο από τα έργα σας νιώθετε περισσότερο υπερήφανος; Αν έπρεπε να ξεχωρίσετε ένα, ποιο θα ήταν αυτό; 

«Για τα βιβλία με ήρωα τον Alex Rider. Μαθαίνω συνεχώς ότι όλο και περισσότερα παιδιά εξοικειώνονται με το διάβασμα εξαιτίας τους - και αυτό είναι πράγματι κάτι αξιοσημείωτο».

-Απολαμβάνετε το διάβασμα ως διαδικασία; Μετά από τόσα βιβλία, σενάρια και τόσες διαφορετικές ιστορίες που έχετε καταγράψει, είναι απολαυστική για σας η διαδικασία της ανάγνωσης; 

«Μα φυσικά! Πώς θα μπορούσε να μην είναι; Έχω αδυναμία στα αγγλικά μυθιστορήματα του 190υ αιώνα – Dickens, Trollope, Jane Austen, George Gissing. Αλλά υπάρχουν και πολλοί μοντέρνοι συγγραφείς – Sarah Waters, Kazuo Ishiguro, Stephen King – τους οποίους θαυμάζω».

-Πόσο σας έχει επηράσει η επιτυχία; Σας δημιουργεί πίεση για τα επόμενα έργα σας;

«Η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι κάθε βιβλίο που γράφω να είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Ως συγγραφέας, προσπαθώ να έχω αυτοπεποίθηση, αλλά νομίζω κρύβεται μια μεγάλη παγίδα στο να νιώσεις πλήρως ικανοποιημένος με τον εαυτό σου».

-Ποια συμβουλή θα δίνατε σε νέους συγγραφείς και γενικότερα σε όσους αναζητούν την πραγματική κλίση τους; 

«Το μυστικό είναι να βρεις αυτό στο οποίο είσαι πολύ καλός και να μην επιτρέψεις σε κανέναν να σε σταματήσει».

-Οι βασικές συμβουλές σας για τους νέους συγγραφείς είναι «Διάβασε, γράψε, βγες για μια βόλτα, απόλαυσε το γράψιμο και πίστεψε στον εαυτό σου». Τι ακριβώς σημαίνει το «να πιστεύεις στον εαυτό σου» πρακτικά;

«Είναι ένα είδος εμψύχωσης. Οι εκδότες μπορεί να απορρίψουν τα βιβλία σου. Οι κριτικοί μπορεί να πουν τα χειρότερα για τη δουλειά σου. Οι αναγνώστες μπορεί να μη θέλουν να διαβάσουν όσα γράφεις. Αλλά αν γράφεις με απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, τότε σίγουρα θα τα καταφέρεις».

Who is who: Ο 64χρονος Βρετανός συγγραφέας και storyteller έχει γράψει περισσότερα από σαράντα βιβλία, καθώς και σενάρια για βραβευμένες τηλεοπτικές σειρές και τον κινηματογράφο, αλλά και θεατρικά έργα, ενώ διατηρεί και ταξιδιωτική στήλη στην εφημερίδα The Telegraph. Έγινε διεθνώς γνωστός με τη σειρά παιδικών βιβλίων με ήρωα τον έφηβο κατάσκοπο Alex Rider, ενώ οι ενήλικοι αναγνώστες δεν μπορούν να αφήσουν από τα χέρια τους τα βιβλία μυστηρίου του.

Σταθμό στη συγγραφική του πορεία αποτέλεσε η χρονιά (2011), όταν το ίδρυμα Arthur Conan Doyle τού ανέθεσε να γράψει τα μυθιστορήματα The House of Silk (2011) και Moriarty (2014), με ήρωα τον θρυλικό Sherlock Holmes, τα οποία, φυσικά και έγιναν best sellers. Ακολούθησε, επίσης, το 2015, το Trigger Mortis, ένα μυθιστόρημα για τον James Bond.