8 tips για κάρτες μνήμης χωρίς προβλήματα

Περίληψη: Η κάρτα μνήμης αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό αξεσουάρ της καθημερινής σου ζωής και μάλιστα,...

Η κάρτα μνήμης αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό αξεσουάρ της καθημερινής σου ζωής και μάλιστα, ίσως πιο σημαντικό και από την ίδια την κάμερα ή το κινητό σου. Και ξέρεις γιατί; Διότι σε τελική ανάλυση στην κάρτα μνήμης θα αποθηκευτεί η φωτογραφία ή το βίντεο που έβγαλες και εάν δεν φροντίζεις να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, οι ψηφιακές σου αναμνήσεις θα γίνουν ακριβώς αυτό: αναμνήσεις. Όπως συμβαίνει με κάθε άλλο μέρος της τεχνολογίας, έτσι και στις κάρτες μνήμης, πάντα μπορεί κάτι να πάει στραβά. Και το τελευταίο πράγμα που δεν θέλεις να συμβεί είναι να χάσεις τις λήψεις σου για πάντα. Μην σε πιάνει πανικός όμως. Ακολουθώντας τα παρακάτω tips θα διατηρήσεις τις κάρτες μνήμης σου σε καλή κατάσταση και τις ψηφιακές σου αναμνήσεις ασφαλείς.

1. Να προτιμάς επώνυμες κάρτες μνήμης

Αυτή είναι ίσως η καλύτερη συμβουλή με την οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε. Είναι συχνό το φαινόμενο να εξαφανίζονται μυστηριωδώς φωτογραφίες και βίντεο από «no-name» κάρτες μνήμης. Επομένως, πάντα να προτιμάς καλής ποιότητας κάρτες. Εννοείται ότι εάν ασχολείσαι σοβαρά με τη φωτογραφία δεν θα πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς στην ποιότητα της κάρτας μνήμης που θα επιλέγεις για τη φωτογραφική μηχανή, τη βιντεοκάμερα ή την action cam σου. Τα Public διαθέτουν μια μεγάλη γκάμα από κάρτες μνήμης σε κάθε χωρητικότητα, format και ταχύτητα ανάγνωσης/εγγραφής ανάλογα με τη χρήση. Προτίμησε λοιπόν τα Public και για την κάρτα μνήμης σου για να έχεις τις ψηφιακές σου αναμνήσεις ασφαλείς.

2. Κάνε format

Ακόμα κι αν η κάρτα μνήμης που αγοράζεις έρχεται προ-μορφοποιημένη, είναι πάντα καλή ιδέα να την μορφοποιήσεις από την αρχή. Προσοχή! Κάνε format μέσα από τη συσκευή που θα την χρησιμοποιήσεις (φωτογραφική μηχανή) και όχι στον υπολογιστή με κάποιον card reader. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεις ότι το file system της κάρτας αναγνωρίζεται σωστά από την κάμερα, πράγμα πολύ σημαντικό. [gallery columns="2" link="file" size="full" ids="45232,45233"]

3. Πολλές μικρές αντί για μία μεγάλη

Στην αγορά θα βρεις κάρτες μνήμης τεράστιας χωρητικότητας. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να έχεις κανα δυο μικρές αντί για μία των 256GB! Κι αν καταστραφεί; Πάνε όλα τα δεδομένα που περιέχει, ενώ εάν είχες περισσότερες κάρτες τουλάχιστον κάτι θα έχει διασωθεί από τις τελευταίες σου λήψεις.

4. Μην τραβάς την κάρτα από τον υπολογιστή

Η διαδικασία «Αποσύνδεση» (Safely Remove/Eject) στα Windows και το Mac OS υπάρχει εκεί για συγκεκριμένο λόγο. Μην τραβάς λοιπόν την κάρτα μνήμης από τον card reader χωρίς να εκτελέσεις τη διαδικασία ασφαλούς αποσύνδεσης. Μπορεί την πρώτη φορά να τη γλιτώσεις, αλλά κάποια στιγμή η κάρτα μνήμης (ή το USB flash – ισχύουν ακριβώς τα ίδια) θα χάσει τα δεδομένα του. Τα εξωτερικά μέσα αποθήκευσης πρέπει να αφαιρούνται μόνο όταν το λειτουργικό σύστημα δεν διαβάζει ή δεν γράφει δεδομένα σε αυτά. Για τον ίδιο λόγο δεν θα πρέπει να βγάζεις την κάρτα μνήμης από τη φωτογραφική μηχανή όταν αυτή είναι ανοιχτή.

5. Μην διαγράφεις, κάνε format

Εάν θες να αδειάσεις την κάρτα μνήμης κάνε format, αντί για απλή διαγραφή των περιεχομένων (και πάλι μέσα από την κάμερα όχι τον υπολογιστή). Έτσι, η κάρτα γίνεται και πάλι «φρέσκια» και έτοιμη να δεχθεί τα νέα σου… αριστουργήματα. Επίσης, το format, διορθώνει τα τυχών λάθη στο file system που προκύπτουν αναπόφευκτα από τις πολλές εγγραφές και διαγραφές αρχείων.

6. Φύλαγε τις κάρτες σου για να τις έχεις… ολόκληρες

Οι κάρτες μνήμης χρησιμοποιούν την τεχνολογία flash, επομένως είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ισχυρές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες. Αποθήκευέ τες σε ασφαλές σημείο, στη θήκη τους, μακριά από σκόνες και υγρασία. Μην τις αφήνεις επάνω στο γραφείο, ούτε μέσα στην κάμερα εάν δεν σκοπεύεις να την χρησιμοποιήσεις για κάποιο διάστημα.

7. Η καλή κάρτα θέλει και καλό reader

Είναι κρίμα να καταστρέψεις μια ποιοτική κάρτα μνήμης (δες το tip No 1) γιατί ο card reader σου είναι της… σειράς. Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να προτιμήσεις reader ίδιας μάρκας με την κάρτα.

8. Κάθε κάμερα με την κάρτα της

Εάν έχεις ήδη χρησιμοποιήσει μια κάρτα μνήμης σε μια κάμερα, μην την βγάζεις για να την χρησιμοποιήσεις σε μια άλλη. Οι δύο συσκευές, ακόμα κι αν προέρχονται από τον ίδιο κατασκευαστή, ενδέχεται να έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε ότι αφορά τα file systems. Έτσι, οι πολλές αλλαγές ίσως οδηγήσουν σε καταστροφή δεδομένων.