Αφιέρωμα – Σκανδιναβία

Περίληψη: "Η Σκανδιναβική λογοτεχνία κατέχει μια σπουδαία θέση ανάμεσα στις χώρες με παράδοση στην...

Σκανδιναβική λογοτεχνία κατέχει μια σπουδαία θέση ανάμεσα στις χώρες με παράδοση στην λογοτεχνία και έχει δημιουργήσει -τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν- έργα μοναδικά και διαχρονικά.

Με έργα θεατρικών συγγραφέων όπως του Χένρικ Ίψεν, ενός από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας και φυσικά τα έργα του Αυγούστου Στρίντμπεργκ. Οι τιμημένοι με Νόμπελ λογοτεχνίας, Κνουτ Χάμσουν και Μπγερνστγέρνε Μπγέρσον (συγγραφέας του εθνικού ύμνου της Νορβηγίας) συγκαταλέγονται ανάμεσα στους «Μεγάλους Τέσσερις» Νορβηγούς συγγραφείς. Τέλος η Σέλμα Λάγκερλεφ συγγραφέας του «Θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον»  η οποία το 1909 έγινε η πρώτη γυναίκα που έλαβε ποτέ το Νόμπελ.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον τεράστιο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, του οποίου τα παραμύθια είναι αξεπέραστα μέχρι και σήμερα, καθώς και την  Άστριντ Λίντγκρεν, με την διάσημη “Πίπη Φακιδομύτη”. Η Σκανδιναβία έχει μια μακρά παράδοση θρύλων με ξωτικά, που είχαν ως σκοπό να κλέψουν ή να σκοτώσουν μικρά παιδιά για να εκδικηθούν και να τρελάνουν τους ανθρώπους. Τόπος με ιδιαίτερα ήθη και έθιμα, μελαγχολικά  και παγωμένα τοπία, και τεράστια παράδοση πλέον στην αστυνομική λογοτεχνία.

Όταν αναφερόμαστε στη σκανδιναβική λογοτεχνία του σήμερα αμέσως μας έρχεται στο μυαλό μια κατηγορία: Αστυνομικό Μυθιστόρημα. Όταν μιλάμε για σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία αναφερόμαστε σε μυθιστορήματα συγγραφέων από τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία. Πολλά γνωστά ονόματα όπως  ο Χένινγκ Μάνκελ με πρωταγωνιστή του τον επιθεωρητή Βαλάντερ, τον Στίγκ Λάρσον, του οποίου η τριλογία Millenium, εκτοξεύτηκε στα ύψη των πωλήσεων παγκοσμίως, ο Γιό Νέσμπο με τον αλκοολικό, αυτοκαταστροφικό και παρ’ όλα αυτά, αγαπημένο μας ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, ο Ισλανδός Αρνάλντουρ Ιντρίντασον και ο συμπατριώτης του Άρνι Θοράρινσον. Χάκαν Νέσερ, Άρνε Νταλ, Γιόχαν Θέοριν, Μονς Κάλεντοφτ, Λαρς Κέπλερ, οι Μίκαελ Γιουρτ, Χανς Ρούσενφελντ, Άντερς Ρούσλουντ..., και η λίστα φαντάζει ατέλειωτη. Εκτός από τους άντρες συγγραφείς έχουμε και γυναικεία παρουσία, όπως την σκανδιναβή βασίλισσα του είδους Καμίλα Λάκμπεργκ και τις Κριστίνα Όλσον, Λίζα Μάρκλουντ, Όσα Λάρσον, Ίρσα Σιγκουρνταρντότιρ.

Μυθιστορήματα που έχουν πλημμυρήσει τα ράφια και τις καρδιές μας με αγωνία και φόβο, αγγίζοντας τα όρια των αντοχών μας! Πρόκειται για φαινόμενο που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο κι έχει χαρακτηριστεί ως σκανδιναβική εκδοτική έκρηξη. Πολλά μυθιστορήματα έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη. Οι Σκανδιναβοί ανέδειξαν στα μυθιστορήματα τους τον τύπο του «ελαττωματικού» ντετέκτιβ. Συναντάμε στις ιστορίες τους σεξουαλικά εγκλήματα, κατά συρροή δολοφόνους, σκοτεινά μυστικά, ενδοοικογενειακή βία, ναρκωτικά, αστυνομικούς που παραβιάζουν το νόμο, διεφθαρμένους πολιτικούς. Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τα πολύ μικρά ποσοστά εγκληματικότητας και διαφθοράς των σκανδιναβικών χωρών.

Συναρπαστικές πλοκές που μας ταξιδεύουν σε χώρες παγωμένες και αστυνομικοί που προσπαθούν να φέρουν σε πέρας το έργο τους, τις περισσότερες φορές κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες! Καλή σας ανάγνωση!"

Βάγια ΤσαγγαδούραΣύμβουλος  Πωλήσεων ΒιβλίουPublic  Κοζάνης