Android 10: Τέλος τα ονόματα με γλυκά για τις εκδόσεις του λειτουργικού της Google

Περίληψη: Μία από τις σταθερές αξίες σε όλα τα χρόνια της ζωής του Android ήταν τα...

Μία από τις σταθερές αξίες σε όλα τα χρόνια της ζωής του Android ήταν τα ονόματα κάθε έκδοσης. Κάθε μεγάλη αναβάθμιση συνοδευόταν και από μία κωδική ονομασία η οποία προερχόταν από κάποιο γλυκό. Από την έκδοση Cupcake (Android 1.5) μέχρι και το Android 9.0 (Pie) η Google διατήρησε αυτή την παράδοση, αλλά με το Android Q αυτό αλλάζει.

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε την επόμενη έκδοση του Android μόνο με το γράμμα Q. Κάθε developer preview έκδοση που έγινε διαθέσιμη διατήρησε την κωδική ονομασία Android Q, αλλά τώρα που η νέα έκδοση ανακοινώθηκε επίσημα, η Google αποφάσισε να δώσει ένα τέλος στη μέχρι πρότινος ονοματολογία του mobile λειτουργικού της. Για χάρη της απλότητας, η έκδοση Q θα ονομάζεται επίσημα Android 10.

Η λογική πίσω από αυτή την κίνηση (σύμφωνα με τη Google πάντα) είναι η ευκολία κατανόησης κάθε έκδοσης. Για τους μη έμπειρους χρήστες του Android οι κωδικές ονομασίες με βάση τα γλυκά δεν ήταν αμέσως ξεκάθαρο σε ποια έκδοση ανταποκρίνονται. Επίσης, πολλά από τα ονόματα δεν είναι παγκοσμίως γνωστά, και όταν το λειτουργικό σου έχει περισσότερους από 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες η αναγνωσιμότητα είναι κάτι απαραίτητο.

Μαζί με την αλλαγή στην ονοματολογία των εκδόσεων, η Google αποφάσισε να ανανεώσει όλο το brand του Android. Τα βασικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του brand άλλαξαν ελαφρώς. Το logo έχει λίγο διαφορετικό σχήμα ενώ άλλαξε και η γραμματοσειρά. Αλλαγές είχαμε και στα χρώματα. Το πράσινο παραμένει ως βασικό χρώμα, αλλά τροποποιήθηκε η απόχρωσή του με τα γράμματα του λογοτύπου να γίνονται πλέον μαύρα.

Από εδώ και πέρα, όλες οι εκδόσεις Android θα ξεχωρίζουν μεταξύ τους μόνο με τον αριθμό τους. Του χρόνου θα έχουμε το Android 11, μετά το Android 12 κ.ο.κ. Εσωτερικά, ή για τις developer preview εκδόσεις, ίσως κρατηθεί η αλφαβητική σειρά των γραμμάτων, αλλά τα ονόματα με γλυκά είναι πια παρελθόν. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αποχαιρετήσουμε αυτή την παράδοση. Από του χρόνου δεν θα χρειάζεται να αναρωτιόμαστε ποιο θα είναι το όνομα της επόμενη έκδοσης του Android.