Android Emulators: Βάλε Android στο PC και... κάνε παιχνίδι!

Περίληψη: Η τελευταία δεκαετία μας έχει εξοπλίσει με κινητά τηλέφωνα τα οποία, ουσιαστικά, είναι πλήρεις ηλεκτρονικοί...

Η τελευταία δεκαετία μας έχει εξοπλίσει με κινητά τηλέφωνα τα οποία, ουσιαστικά, είναι πλήρεις ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Η επεξεργαστική τους ισχύς, ενώ πιο παλιά απείχε έτη φωτός από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της αντίστοιχης περιόδου, τώρα είναι συγκρίσιμη με αυτούς. Σαφώς μικρότερη μεν, συγκρίσιμη δε. Οι επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM που χρησιμοποιούν τα smartphones είναι σχεδόν ισάξιοι με τους επεξεργαστές Intel ή AMD που βρίσκουμε στα κανονικά PCs και Apple Macs. Η Google με το λειτουργικό σύστημα Android που έχει δημιουργήσει, έχει καταφέρει ουσιαστικά να μονοπωλήσει την αγορά και, εκτός της Apple και των iPhones, όλα τα smartphones που κυκλοφορούν εδώ και καιρό, χρησιμοποιούν κάποια έκδοση αυτού του λειτουργικού συστήματος.

Το ερώτημα που αρκετοί έχουν θέσει, σχεδόν από την πρώτη εμφάνιση του Android, είναι: “γιατί να μη μπορώ να βάλω Android στο PC;”Η απάντηση δεν είναι δύσκολη: “μπορείς!

Βέβαια, κανένας δεν θέλει να έχει Android ως κύριο λειτουργικό σύστημα σε ένα PC. Οι περισσότεροι που ρωτάνε, θέλουν να τρέχουν κανονικά Windows και να έχουν το Android σε ένα παράθυρο, σα να υπήρχε ένα smartphone στο desktop, και εκεί τα πράγματα περιπλέκονται. Κατ' αρχήν, το Android είναι ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα, φτιαγμένο για να τρέχει σε επεξεργαστές ARM, ενώ τα PC τρέχουν Windows, πάνω σε επεξεργαστές x86. Δύο εντελώς διαφορετικά και ασύμβατα συστήματα σε κάθε επίπεδο.

Κι όμως, υπάρχουν “εξομοιωτές” οι οποίοι φροντίζουν να αξιοποιούν τη διαφορά δυναμικότητας και ταχύτητας ενός PC, ώστε να δημιουργούν μέσω software ένα εικονικό smartphone, στο οποίο μπορεί κανείς να τρέξει όποια έκδοση του Android θέλει.

Έτσι, είναι δυνατόν να δούμε τις διάφορες εκδόσεις του Android στο PC, να δοκιμάσουμε τις διαφορετικές παραλλαγές που ο κάθε κατασκευαστής smartphone κάνει στο λειτουργικό, ακόμη και να κατεβάσουμε διάφορα apps και να τα τρέξουμε στον εξομοιωτή. Όπως είναι προφανές, ο πρώτος εξομοιωτής δημιουργήθηκε από την ίδια τη Google, ώστε οι προγραμματιστές και οι app developers να μπορούν να δοκιμάζουν τα apps τους σε διάφορες συνθήκες, σε κάποιο PC, αντί να είναι αναγκασμένοι να αγοράσουν διάφορα smartphones για να κάνουν τεστ. Γρήγορα, όμως, το ενδιαφέρον άλλαξε.

Εκτός του απλού φιλολογικού ενδιαφέροντος για τις παραλλαγές του Android, προφανώς, υπάρχει και άλλος λόγος για να ασχοληθούμε με Android emulators: να τρέξουμε το αγαπημένο μας παιχνίδι σε μεγάλη οθόνη, και να το παίξουμε χρησιμοποιώντας πληκτρολόγιο και ποντίκι.

Emulators υπάρχουν πολλοί. Ας δούμε τους πιο γνωστούς και τι κάνει τον καθένα ξεχωριστό, εν τάχει. 

BlueStacksΈνας από τους πιο παλιούς emulators, το BlueStacks “ειδικεύεται” στο gaming. Το ενδιαφέρον είναι πως, αντί να εξομοιώνει ένα ολόκληρο εικονικό σύστημα Android, απλά φροντίζει ώστε να τρέχει Android apps, είτε σε παράθυρο (των Windows) ή σε full screen. Αν και είχε μείνει κάπως πίσω, τον τελευταίο καιρό οι δημιουργοί του έχουν καλύψει πολύ έδαφος και συνεχίζουν την εξέλιξη. Σε γενικές γραμμές, είναι ακόμη ολίγον... “φουσκωμένος”, αλλά ακόμη κι έτσι, είναι η καλύτερη λύση για gaming.

AMIDuOSΕδώ έχουμε ίσως τον πιο γρήγορο Android emulator της αγοράς. Αντί να τρέχει το Android πάνω σε έναν εικονικό επεξεργαστή ARM, το AMIDuOS ουσιαστικά τρέχει (όπου είναι δυνατόν) τις εφαρμογές και τα apps απ' ευθείας στον επεξεργαστή του PC, με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύεται τη διαφορά δυναμικότητας των δύο συστημάτων. Έρχεται σε εκδόσεις για JellyBean και Lollipop (Android 4.1 και 5.0 αντιστοίχως). Οι δημιουργοί του, η εταιρία American Megatrends (AMI) είναι γνωστή από τα συστήματα BIOS που φτιάχνει εδώ και δεκαετίες για PCs, οπότε η τεχνογνωσία της είναι αδιαμφισβήτητη. Το AMIDuOS προτείνεται για βαριές και απαιτητικές εφαρμογές και apps, αν και τα πηγαίνει μια χαρά και με παιχνίδια Android.

AndyΈνας emulator ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο κανονικό smartphone ως touch controller. Αν και αυτοδιαφημίζεται ως “gaming platform”, σε γενικές γραμμές είναι μάλλον απαιτητικός σε επεξεργαστική ισχύ και, κατά τα φαινόμενα, έχει μείνει κάπως πίσω σε εξέλιξη. Το γεγονός, όμως, πως μπορείς να παίζεις παιχνίδια στο PC χρησιμοποιώντας το smartphone σου ως game controller, το κάνει μοναδικό!

Android StudioΑυτό είναι το επίσημο περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών για Android, και ως τέτοιο, περιλαμβάνει και Android emulator. Αν και δεν προτείνεται για γενική χρήση, τα χαρακτηριστικά του το κάνουν ιδανικό για προγραμματιστές και όσους ενδιαφέρονται να δοκιμάζουν apps σε “εργαστηριακές” συνθήκες.

Εκτός των προαναφερθέντων, υπάρχουν και πολλοί άλλοι emulators, ο καθένας με τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του. Αν η δυνατότητα εξομοίωσης ενός smartphone στον υπολογιστή σου, σου φαίνεται ενδιαφέρουσα ή χρήσιμη, μπορείς να δοκιμάσεις και άλλους. Ίσως να υπάρχει και κάποιος που παραβλέψαμε και ο οποίος είναι ο ιδανικός για αυτό που θες εσύ να κάνεις!